В навечерието сме на един от най-светлите празници – 24

...
В навечерието сме на един от най-светлите празници – 24
Коментари Харесай

Знаете ли в колко държави се пише на кирилица?

В навечерието сме на един от най-светлите празници – 24 май, " Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност “.

Празникът изпълва гърдите ни с нескрита горделивост, че " и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книги да четат “ и ни кара да се замислим кои нации в действителност употребяват писмеността, завещана ни от двамата братя, които почитаме на 24 май. Кои страни си служат с кирилицата и сходно на нас празнуват деня на Св.Св. Кирил и Методий като безценен, уважаван и формален празник? 

Оказва се, че надалеч освен славяните, упоменати в посочения нагоре откъс, употребяват кирилицата. Вероятно някои от имената на страните ще ви изненадат, само че какво по-хубаво от това да се просветите по тематиката в деня на просветата?

Кои страни си служат с кирилицата? 

252 милиона души – това е приблизителният брой поданици на разнообразни страни по света, които си служат с кирилицата. 

23 страни – страните, които употребяват писмеността, основана от Кирил и Методий. Една страна, която се гордее преди всички със светите братя – България. Създадена в Преславската книжовна школа към края на IX или началото на X век, кирилицата е едната от двете писмености, употребявани при записването на старобългарския литературен език. Другата е глаголицата.

Делото на Кирил и Методий и приносът на страната ни милиони души на два континента да употребяват кирилицата са толкоз значими, че даже се прокрадва концепцията не 3 март, а 24 май да бъде народен празник на страната ни, която обаче не е необятно известна в обществото и остава единствено концепция. 

Датата в действителност е значима, тъй като с помощта на Кирил и Методий през днешния ден 23 страни употребяват кирилицата, като част от тях са в Европа, а други изненадващо – в Азия. Част от тези страни, които са отговор на въпроса кои страни си служат с кирилицата, сигурно познавате или най-малко сте чували за тях, до момента в който на други е допустимо да не сте чували и имената. 

Пълният лист на тези 23 страни, подредени за облекчение, а не по значителност, по азбучен ред, е: България, Башкирия, Беларус, Босна и Херцеговина, Бурятия, Дагестан, Ингушетия, Кабардино-Балкарската република, Казахстан, Киргизстан, Македония, Марийската република, Монголия, Мордовската република, Русия, Сърбия, Татарстан, Тува, Черна гора, Таджикистан, Удмуртската република, Украйна, Чечня, Чувашката република. 

Добре е да се знае, че броят на страните, употребяващи кирилица, е бил по-голям, преди да се разпадне Съюз на съветските социалистически републики. След разпадането от кирилицата в интерес на латиницата са се отказали Молдова, Азербайджан, Узбекистан, Туркменистан. В близко бъдеще броят на страните, употребяващи кирилица, също се чака още веднъж да бъде сведен, защото Казахстан възнамерява почналия преход от кирилица към латиница да приключи напълно скоро – към 2025 година.

Сред страните, употребявали кирилица в недалечното минало, е и Румъния. Нито една от тези промени и прекосяването на десетки в миналото употребявали кирилицата страни към латиницата обаче не прави кирилицата нито по-малко значима, нито омаловажава делото на светите братя, които почитаме на 24 май, защото са значими освен имената на страните, употребяващи кирилицата, само че важен е и фактът, че стотици езици употребяват писменост, построена въз основа на кирилицата.

Няма да ги изброяваме, описът е прекомерно дълъг, само че ще подчертаем, че цитатът " и на вси славяни книги да четат “ не е настоящ, защото дългият лист на страни и нации, употребяващи кирилицата или език, основан на нейна основа, включва и нации, които нямат нищо общо със славяните. 

Други любопитни обстоятелства за кирилицата Малко прочут измежду обществото факт е и съществуването на разнообразни национални разновидности на кирилицата:  Българска кирилица, Беларуска кирилица, Румънска кирилица, Сръбска кирилица, Македонска кирилица, Руска кирилица, Украинска кирилица, Казахстанска кирилица, Киргизстанска кирилица, Молдавска кирилица, Монголска кирилица, Таджикска кирилица. 

Оказва се, че въпреки да се гордеем с делото на Св.Св. Кирил и Методий и да възхваляваме паметта им на специфичен празник, тържествено с митинги с портретите им, пеейки химна, основан по текст на Стоян Михайловски, " Върви, народе, възродени “, поднасяйки цветя и венци на паметниците на светите братя, има толкоз доста обстоятелства и истории, свързани с кирилицата, които не знаем. Факти, които са част от историческата памет на страната ни, от корените и културата ни, обстоятелства, с които да се гордеем и които си коства да помним, с цел да не е голословна гордостта от кирилицата и да не е празникът празнуват по табиет, написа actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР