Всяка година космическите ентусиасти имат възможност да наблюдават много астрономически

...
Всяка година космическите ентусиасти имат възможност да наблюдават много астрономически
Коментари Харесай

Парадът на планетите през 2024 година: как да видим уникалното астрономическо явление

Всяка година галактическите запалянковци имат опция да следят доста астрономически феномени. През 2024 година всеки ще може да следи с невъоръжено око дузина метеорни потоци – най-красивият от тях, звездопадът на Персеидите, ще стартира през август. А феновете астрономи с телескопи имат късмет да видят със личните си очи първия гърмеж на свръхнова от 80 години насам, само че за това събитие няма точна дата, тъй че е въпрос на случайност. В началото на юни, т.е. напълно скоро, ни чака друго рядко събитие – огромният церемониал на планетите през 2024 година В един ден едновременно пет планети от Слънчевата система ще се подредят в небето в една редица. За да видите множеството от „ участниците “ в парада, не е належащо особено съоръжение. Но с цел да уловите това събитие, ще би трябвало да станете доста рано.

През юни 2024 година Меркурий, Юпитер, Уран, Марс, Нептун и Сатурн ще се подредят в една редица на небето

Какво в действителност е парадът на планетите

Парадът на планетите е астрономическо събитие, при което няколко планети от Слънчевата система се подреждат в една линия на небето. То се случва единствено при избрани условия, когато галактическите обекти се появяват съвсем на едно и също място от позиция на жителите на Земята. Затова парадът на планетите може да се види единствено когато се намирате на повърхността на нашата планета – в случай че погледнете от други ъгли, планетите няма да са подредени по този метод.

Пример за церемониал на планетите, показващ галактическите обекти

Парадите на планетите се разделят на два типа според от броя на астрономическите обекти в една линия. Малък церемониал на планетите е, когато четири планети се подредят в една линия, и това събитие се случва на всеки 20 години. Големият церемониал на планетите включва 5 или повече обекта и е още по-рядко събитие.

Учените разграничават също по този начин забележими и невидими паради на планети. В първия случай всички планети са забележими, а във втория – не, защото планетите са прекомерно покрай Слънцето и е невероятно да бъдат видени.

Големият церемониал на планетите през тази година

През 2024 година парадът на планетите ще бъде огромен и забележим, което значи, че това събитие ще бъде двойно по-интересно. То ще се състои на 3-ти юни, когато на небето ще се виждат по едно и също време шест обекта: Меркурий, Юпитер, Уран, Марс, Нептун и Сатурн.

По време на парада през 2024 година в небето могат по едно и също време да се видят шест планети

Как да забележим парада на планетите през 2024 година

По време на планетарно нареждане астрономическите обекти са доста близо един до различен, като дистанцията сред тях е единствено 20-30 градуса. Благодарение на това, в случай че откриете една планета на небето, елементарно можете да откриете и другите. Парадът през 2024 година ще може да се вижда от хората от всяка точка на света. С невъоръжено око ще можем да забележим Юпитер, Меркурий, Марс и Сатурн. А с цел да видите Уран и Нептун, ще ви е нужен мощен бинокъл, а още по-добре – най-малко любителски телескоп.

ВНИМАНИЕ: в случай че желаете да видите парада на планетите 2024 година в целия му искра, авансово си купете бинокъл или телескоп. Дори един на ниска цена бинокъл ще ви свърши работа. Ако желаете да продължите да наблюдавате другите астрономически феномени, купете си телескоп – има отличен вид за към 100-150 $. Доставката е бърза, тъй че пратката би трябвало да стигне в точния момент.

Парадът на планетите се вижда рано заран, към час преди изгрев. В началото на юни изгревът в София се чака в 05:50 часа сутринта съгласно Метеосат. Тоест подреждането на планетите може да се следи в ранните часове на утрото. Жителите на другите градове и селища би трябвало да ревизират локалния безоблачен календар или да употребяват приложение като Sky Tonight. С тези стратегии можете бързо да откриете всеки галактически обект на небето и да не сбъркате.

Парадът на планетите би трябвало да се следи рано сутринта

От единствено себе си се схваща, че е по-добре да наблюдавате парада на планетите отвън града. Въпросът е, че многочислените източници на светлина като лампи, фарове и светофари основават светлинно замърсяване, което пречи на наблюдението на астрономическите феномени.

Датите на идващите паради на планетите

Пълният церемониал на планетите е доста рядко събитие, което никой разпален фен на астрономията не трябва да пропуща. Събитията, при които 3-4 планети се подреждат на небето, са доста по-чести и за тях съвсем не се приказва. Така да вземем за пример през 2024 година на 28-ми август ще се състои мини церемониал на планетите. През 2025 година ще можете да наблюдавате дребни паради, което ще стане на 18-ти януари, 28-ми февруари и 29-ти август.

Добавете написаните нагоре дати в своя календар, с цел да не ги пропуснете

Знамения към парада на планетите

Някои хора имат вяра, че по време на парада на планетите се случва нещо неприятно. Съществува мнение, че това астрологично събитие по някакъв метод трансформира настроението и благосъстоянието на индивида. Парадите на планетите се считат за предвестници на световни произшествия, само че всичко това, несъмнено, не е правилно.

Хората имат вяра в предзнаменования, тъй като при тях сработва резултатът на Барнъм. Това е склонността на доста хора да виждат нещо персонално в общи и доста общи изказвания. Например, когато в хороскопа се споделя, че има неприятен ден за някой зодиакален знак, и той в действителност се окаже неприятен, хората имат вяра в предсказанието. Въпреки че този ден може да е неприятен и за хората с други зодиакални знаци, само че на това никой не обръща внимание.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР