В първия ден на 50-ото Народно събрание видяхме хора, които

...
В първия ден на 50-ото Народно събрание видяхме хора, които
Коментари Харесай

Любомир Стефанов: Комуникацията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е счупена

В първия ден на 50-ото Народно заседание видяхме хора, които по инерция го карат на равнище предизборна акция. В коридорите видях едно чисто, неподправено, достоверно улично зложелателство.
Това сподели пред ФОКУС политологът Любомир Стефанов.
Отхвърлените четири кандидатури за заместник-председатели на Народното събрание от ГЕРБ-СДС, " Възраждане “, " ИТН “ и " Величие “ съгласно него не са свързани с персоналните качества на претендентите. " Изборът не се получи, тъй като параметрите на бъдещата коалиция към момента са недоизкусурени и недоизяснени. Това беше резултат и от предстоящата, само че нереализирала се поддръжка на " ИТН “, а ненапълно и на хора от " Величие “. Не изключвам поддръжка за ръководител на Народното събрание, а в следствие и за кабинета да пристигна тъкмо от тази посока “, съобщи Любомир Стефанов.
Изборът на ръководител на Народното събрание ще бъде първият тест по реализирането, конструирането и поддържането на парламентарно болшинство, което да избере и държавно управление, съобщи политологът.
По думите му информационните канали сред ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “ са счупени. " Затова декларацията на Борисов: " Или вършим коалиция сред първия, втория и третия и всяка друга поддръжка е добре пристигнала, или не вършим нищо “ ми се коства прекомерно ва банк. В Народното събрание реализираш коалиция с този, с който можеш. Струва ми се, че методът е сгрешен “, съобщи Стефанов.
Разговорите за вероятната управническа формула би трябвало да бъдат политически, с цел да произведат политики със наличие. " Знам, че съм прекомерно огромен оптимист, само че все в миналото, все някой отнякъде би трябвало да го стартира. Дали ще бъде сполучлив от първия път – двоумя се. Дали ще бъде харесан и утвърден от всички – изрично не. Но българските жители сякаш стигнаха сериозното дъно да видят някакво изпитание и да го поощрят.
Постовете на министър-председателя, на външния министър и на министъра на защитата съгласно политолога са препъникамъните в диалозите сред политическите партии за образуване на кабинет. " Тези неща Борисов напълно отчетливо изведе пред скоби, когато заприказва за евентуалния формат на държавно управление, който ще показа. Не си представям по какъв начин влизаш в договаряния с един куп условия. Преговори водиш с всички, с цел да чуеш техните настройки, вероятни толеранси и евентуални условия, и тогава започваш малко по малко да избистряш конструкция и състав. Тук Борисов сякаш прекомерно бързо прекрачи няколко значими стъпала, само че пък може това да е част от тактиката и тактиката, която има в главата си “, добави Любомир Стефанов.
Фискалната дисциплинираност в страната е различен препъникамък, уточни политологът. " Тук ще има потребност от корекции. В момента сме в извънредно сериозна фаза за бъдещите ни проекти за участие в еврозоната. Ако страната продължава да бъде главният разпоредник с нашите налози, не ни се написа доста добре, тъй като това е главният източник на корупция. Държавата има задоволително пари за безусловно всичко при вярно ръководство. Порочната процедура да се теглят външни заеми, с цел да се заплащат някакви вътрешни разноски и да се имитира повишаване на приходите, е извънредно порочна “, уточни той.
Любомир Стефанов не изключи вероятността ГЕРБ-СДС да предложат държавно управление на малцинството, само че добави, че за него това е непростим риск.
Политологът не позволява сюжет с връчване на втория мандат на Движение за права и свободи. " Може би в нечии глави това е допустимо. Аз като анализатор и наблюдаващ на политическите процеси не си представям по какъв начин ще стане сега “, разяснява Стефанов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР