Участниците на фондовия пазар подходиха към публикуването на тримесечния отчет

...
Участниците на фондовия пазар подходиха към публикуването на тримесечния отчет
Коментари Харесай

NVIDIA отчете спад в продажбите на GeForce, но заради ИИ никой не забеляза – акциите нараснаха до $1000

Участниците на фондовия пазар подходиха към публикуването на тримесечния доклад на NVIDIA с убеденост, че приходите на компанията ще набъбнат приблизително до 24,65 милиарда $, само че действителният резултат от 26,04 милиарда $ надвиши упованията. Прогнозата за настоящото тримесечие също беше по-висока от стойностите, получени от анализаторите.

И най-после, новината за идното делене на акциите също подхрани интереса на вложителите, вследствие на което цената на акциите на компанията за първи път мина границата от 1000 $.

С други думи, след приключването на главната комерсиална сесия акциите на NVIDIA съумяха да нарастнат с 6% до 1007 $ за брой и да възобновят историческия най-много. Конкретната облага на акция през първото тримесечие възлиза на 6,12 милиарда $ при упования за 5,59 милиарда $. През настоящото тримесечие компанията чака да генерира доходи в размер на 28 милиарда $, което също е по-високо от прогнозата на анализаторите, които загатват сумата от 26,61 милиарда $ като междинна стойност.

Нетната облага на компанията през последното тримесечие доближи 14,88 милиарда $, което е повече от 7 пъти повече от миналогодишните 2,04 милиарда $.

Маржът на облагата се усили от 64,6% на 78,4% през годината. Общите доходи на Nvidia за последното тримесечие са се нараснали с 262 % на годишна база до 26,04 милиарда $ и са нарастнали с 18 % на годишна база.

Ясно е, че движещата мощ на финансовите резултати на компанията е сегментът на сървърите, чиито доходи са се нараснали с 427% на годишна база до 22,56 милиарда $ и с 23% на годишна база.

Компанията цитира обособена статистика за компютърните решения за сървърни приложения, като приходите в този сегмент са се нараснали с 478% до 19,39 милиарда $. Мрежовите решения са нараснали приходите си с 242% до 3,17 милиарда $, което също е стабилен прогрес. Според финансовия шеф на компанията Колет Крес огромните снабдители на облачни услуги обезпечават към 45% от приходите на NVIDIA от сървърни приложения.

Главният изпълнителен шеф и създател на компанията Дженсън Хуанг добави, че стартирането на ускорителите от потомство Blackwell през четвъртото тримесечие на тази година ще обезпечи нов подтик на приходите. По думите му чиповете от това потомство към този момент се създават в големи количества. В същото време дефицитът на съставни елементи от този клас ще се резервира до идната година, защото търсенето надвишава предлагането.

На фона на сървърния сегмент триумфите на Nvidia в региона на игрите могат да бъдат оценени като много скромни.

Приходите в тази част на пазара са нарастнали с 18% на годишна база до 2,65 милиарда $, а спрямо предходното тримесечие понижават с 8%. Всъщност гейминг сегментът съставлява не повече от 10% от общите доходи на компанията през последното тримесечие. Между другото, решенията за професионална визуализация усилиха приходите си с 45% на годишна база до 427 млн. $, само че поредно се намалиха с 8%. Ако разгледаме структурата на общите доходи на NVIDIA, компютърните и мрежовите решения ги усилиха с 408% до 22,68 милиарда $, до момента в който графичните решения прибавиха единствено 23% до 3,37 милиарда $. Така или другояче, в гейминг сегмента решенията от семейството GeForce RTX към този момент са продадени над 100 млн. броя.

На този декор автомобилният сегмент остава по-скоро непретенциозен източник на доходи, с 11% растеж на годишна база до 329 млн. щатски $, само че със 17% растеж на поредна база. Въпреки това в сегмента на центровете за данни автомобилният бранш ще бъде най-големият във връзка с приходите през тази година. Представителите на NVIDIA даже се позоваха на партньорството с Tesla, което достави към 35 000 ускорителя H100 на компанията на Илън Мъск, гарантирайки напредъка на системата FSD. И най-после, в сегмента OEM, който включва и доставките на графични съставни елементи за производителите на портативни компютри, приходите на Nvidia набъбнаха на годишна база единствено с 1% до 78 млн. $, само че понижиха с 13% в пореден проект.

През последното тримесечие NVIDIA също по този начин похарчи 7,7 милиарда $ за назад изкупуване на лични акции и изплати 98 милиарда $ под формата на дивиденти.

Сега тя ги усилва два пъти и половина до 10 цента на акция, защото идното през юни делене на капитала от 10 към 1 ще разреши на акционерите да получат дял от 1 цент за всяка скъпа книга на компанията. Това също подтиква търсенето на акции на компанията.

Смята се, че публикуването на сполучлив тримесечен доклад ще разреши на NVIDIA да прибави най-малко 100 милиарда $ към капитализацията си и ще обезпечи 100% растеж на цената на акциите от началото на тази година. Компанията ще стартира да доставя ИИ-ускорители H200 през настоящото тримесечие и това ще способства за устойчивото търсене на решения от семейството Hopper даже в светлината на идното прекосяване към Blackwell. Наличността на ускорители H100 се усъвършенства, само че H200, а по-късно и Blackwell, ще останат дефицитни освен до края на тази година, само че и през по-голямата част от идната. Доставките на ИИ-ускорители Grace Hopper в всеобщи количества към този момент са почнали, а в сегмента на суперкомпютрите компанията е видяла, че те се употребяват в 80% от системите, които сега се построяват на това равнище.

По време на отчетното събитие беше обиден и въпросът за въздействието на глобите на Съединени американски щати против Китай върху способността на NVIDIA да доставя локалните клиенти с нужните им ИИ-ускорители, само че управлението на компанията просто изясни, че приходите в тази област са доста по-ниски, в сравнение с в предишното.

На този декор обстановката на китайския пазар е станала доста по-конкурентна за компанията, защото продуктивността на нейните ускорители, предлагани там е била лимитирана от глобите. Във всеки случай NVIDIA продължава да доставя китайските клиенти с тези модели, които могат да бъдат доставяни в Китай според глобите на Съединени американски щати. Освен това компанията вижда търсене на своите изчислителни ускорители от страна на държавни организации в разнообразни страни. Този сегмент може да обезпечи на компанията до 8-9 милиарда $ доходи през тази година, макар че в предишното те бяха незначителни.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР