Екип от изследователи са разработили кръвен тест, който използва изкуствен

...
Екип от изследователи са разработили кръвен тест, който използва изкуствен
Коментари Харесай

Изкуственият интелект може да открие болестта на Паркинсон със 100% точност 7 години преди появата на първите симптоми

Екип от откриватели са създали кръвен тест, който употребява изкуствен интелект, с цел да предскаже заболяването на Паркинсон седем години преди появяването на признаците.

Болестта на Паркинсон — това е невродегенеративно разстройство, характеризиращо се с трептене, вдървеност и забавени придвижвания. То е най-бързо разрастващото се неврологично заболяване в света. Ранната диагностика се оказа предизвикателство, само че новото изследване е много обещаващо.

Понастоящем диагнозата на заболяването на Паркинсон се основава на наблюдаване на признаците, свързани с придвижването. Въпреки това, преди да се появят, в мозъка към този момент са настъпили обилни увреждания. Този нов кръвен тест обаче може да революционизира лекуването на заболяването на Паркинсон.

Ранното разкриване ще разреши на лекарите да се намесят, преди заболяването да прогресира доста, евентуално забавяйки или даже спирайки нейното развиване. Тестът, основан на изкуствен интелект, проучва панел от осем кръвни биомаркера, които са изменени при пациенти с заболяването на Паркинсон. Изследователите са провели изчерпателен скрининг на протеините в кръвта, с цел да разпознават новите биомаркери и по-късно са избрали тези, които към този момент са били препоръчани в съществуващите изследвания.

По време на клиничното изпитване, логаритъмът за машинно образование е постигнал удивителната 100% акуратност при диагностицирането на болестта. След това откривателите са отишли по-далеч, изследвайки способността на теста да предскаже бъдещото развиване на заболяването на Паркинсон.

Проучването се концентрира върху пациентите с разстройство на държанието при сън (iRBD), при което хората физически извършват сънищата си. Около 75-80% от пациентите с iRBD в последна сметка развиват синуклеинопатия — група мозъчни нарушавания, характеризиращи се с струпване на протеина алфа-синуклеин, който се свързва с заболяването на Паркинсон. Инструментът за изкуствен интелект проучва кръвните проби на тези пациенти и открива, че 79% от кръвните профили на пациентите с iRBD съответстват с кръвните профили на хората с заболяването на Паркинсон.

Още по-впечатляващото е, че откривателите са наблюдавали тези пациенти в продължение на 10 години. Прогнозите на AI са били верни: екипът сполучливо е разкрил 16 души, които са развили заболяването на Паркинсон, като при някои това е било още 7 години преди да се появят каквито и да било признаци.

Този продължен интервал на следене укрепва валидността на теста и акцентира неговия капацитет за ранна интервенция.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР