28 Май Какво е необходимо, за да живее човек на

...
28 Май Какво е необходимо, за да живее човек на
Коментари Харесай

Проектът LUNARK симулира живот на Луната в дебрите на Арктика

28 Май
Какво е належащо, с цел да живее човек на Луната? Именно на този въпрос се пробват да отговорят галактическите архитекти Себастиан Аристотелис и Карл-Йохан Сьоренсен със своя план LUNARK - тримесечна симулирана задача на Луната в капсула, ситуирана в Северна Гренландия. Изолирани и затворени в най-суровите климатични условия на Земята, те устоят на температури от -30°С и ураганни ветрове, симулирайки живот на Луната.

Според проспекта на плана той е ориентиран към " проектирането на местообитание на Луната от нулата и неговото тестване в първата симулирана задача на Луната в Арктика, след което следва документиране и шерване на знанието със света ". Като последна цел двамата архитекти показват създаването на най-хубавото бъдещо
местообитание на Луната, " което да пасва на изискванията като организъм в естествената си среда ".

" Този новаторски план е тестван, с цел да се покаже по какъв начин може да наподобява галактическата архитектура и да се форсира технологията за създаване на бъдещите местообитания на Луната. В него се ползват софтуерни концепци, които включват циркадна система, слънчеви панели, разгръщаща се архитектура, 3D принтиране, отвесни ферми и система за поддържане на живота, основана на водорасли ", се споделя още в документите на LUNARK.

Себастиан Аристотелис и Карл-Йохан Сьоренсен проектират и построяват местообитанието в Дания, като си партнират с учени, инженери и полярни специалисти, а технологиите за новаторския план са поверени на Lenovo.

Продуктите на Lenovo за задачата Lunark

В капсулата има ситуирани два ThinkPad P53, които действат като главен инструмент за работа и източник на развлечение. Те са определени заради тяхната надеждност, устойчивост и мощ, защото предназначението им е за потребление при рискови условия и обработка на огромни, графично взискателни CAD-файлове. Температурата на местообикатнието е -30°C, влажността - почти 80%, а скоростта напразно до 60 км/ч. Основният източник на сила е от слънчевите панели, а през месеците септември, октомври и ноември има общо по-малко от 200 часа слънце. Най-близкото същинско населено място е Туле, което се намира на 75 км от Мориусак, дестинацията на задачата.

Ключовите характерности на ThinkPad P53 включват боен клас проби (12 стандарта и над 200 ограничения за качество). Мощността за графична обработка - както във връзка с процесора, по този начин и на графиката - е отлична. Техниката е снабдена с i7 или i9 процесор, и NVIDIA Quadro RTX 5000 графика. Тя има ISV документ от AutoCAD, наред с голям брой други. По отношение на развлеченията преносимите компютри имат огромен 15,6-инчов екран с 4K резолюция и HDR, като обезпечават чудесна картина и опция за развлечение.

Мозъкът на местообитанието е ThinkCentre M90n Nano IoT в стилен размер с огромна мощност, продължителност и надеждност. Той събира и обработва данни от 76 датчика и дава информация за предстоящата поддръжка въз основа на тях. Компютърът мери биометрични данни, мокрота, температура и така нататък, като всички те се съхраняват, с цел да бъдат употребявани в 20 научни проучвания.

Ключовите характерности на " мозъка " включват стилен размер - по-малък в сравнение с книга с твърди корици, ниска консумация на сила - 15% по-малко от елементарния десктоп - и процесорна мощност - Intel Core vPro-процесор и DDR4 памет.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР