01 Юли Платформа, която помага на банките да разберат как

...
01 Юли Платформа, която помага на банките да разберат как
Коментари Харесай

IRIS Solutions пусна платформа за мониторинг на API

01 Юли
Платформа, която оказва помощ на банките да схванат по какъв начин работят техните интерфейси за приложно програмиране (API) в подтекста на условията за отворено банкиране и PSD2, пусна финтех компанията IRIS Solutions. Openbanking.bg дава информация за наличните API-та за всяка една банка или платежна институция и тяхното предопределение. Тя наблюдава статуса на API в действително време, като показва броя и продължителността на другите неизправности.

" Много от банките нямат информация по какъв начин работят техните интерфейси, а IRIS Solutions повече от година тества всички, познава философията им. Осъзнахме, че има потребност от систематизирана информация за работата на интерфейсите и с цел да подпомогнем развиването на средата за отвореното банкиране, разработихме и пуснахме openbanking.bg ", споделя Галя Димитрова, ръководещ сътрудник в компанията.

Платформата е ориентирана към всички, които оферират посредством електронните си канали услуги, основани на отвореното банкиране, както и към тези, които оферират услугата " агрегиране на сметки " и би трябвало да знаят по какъв начин работят интерфейсите на целия пазар.

" Това е инструмент, с който доставчиците на услуги могат да бъдат непрекъснато в сходство с PSD2. Във всеки миг клиентите на API мониторинга ще знаят дали интерфейсът им за приложно програмиране работи, и в случай че не работи - какъв е казусът ", споделя Галя Димитрова.

Клиентите, с които компанията има подписан контракт, получават информация за представянето на интерфейсите на всички снабдители на пазара. Интерфейсите се тестват на всеки 6 минути, т.е. 10 пъти на час или сумарно 240 пъти дневно. При съществуване на проблем, пет пъти в границите на 30 секунди се прави сканиране.

" В момента някои банки оферират услуга за агрегиране на сметки, само че интерфейсите не са постоянни и по тази причина клиентите не могат да употребяват цялостната функционалност - да качат на едно място всички банкови сметки и да могат да заплащат от онази, от която желаят, или да трансферират пари от една сметка в друга. Тъй като единствено някои от интерфейсите за приложно програмиране работят, хората се разочароват от услугата, отхвърлят се и банката губи мотивация да я поддържа ", разяснява Галя Димитрова.

Според нея доста от финансовите институции са приели директивата PSD2 като следващото регулаторно условие, което би трябвало да се удовлетвори, а единствено по себе си публикуването на един интерфейс за приложно програмиране не е задоволително. Интерфейсът би трябвало да е постоянен и да работи, с цел да бъде в действителност средство за основаване на приложения и програмен продукт за предложение на услуги и артикули, основани на отвореното банкиране.

" Банките и финансовите институции към момента не виждат къде в това изпитание е опцията за увеличение на бизнеса. Те заплатиха за издание на API и считат, че това са зле изхарчени средства, не схващат изгодата и не виждат опцията за облага. Според мен към този момент е време да се направи идната крачка. Ясно е, че тези разноски няма да спрат, по тази причина е добре да се види по какъв начин те могат да способстват за бизнеса. А, с цел да стане това, би трябвало да се стабилизира работата на интерфейсите и да има цялостна философия за тяхното най-ефективно потребление за растеж на бизнеса ", приключва тя.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР