01 Юли От 404 хил. стопански единици в България някъде

...
01 Юли От 404 хил. стопански единици в България някъде
Коментари Харесай

Нова индустрия, нови умения

01 Юли
" От 404 хиляди икономически единици в България някъде към 10 хиляди порастват годишно с двуцифрен % на облагите и продажбите. Всички те са част от новата стопанска система - Икономика 4.0 - и са стигнали там, където са, по най-естествения за бизнеса метод - тъй като са намерили пазари. Tехният гений и бодърствуване са ги основали. Затова и Българската стопанска камара (БСК) се пробва да разпознае повтаряемите модели, които построяват културата на новата Икономика 4.0. " С тези думи Радосвет Радев, ръководител на УС на БСК, откри събитието " Забавление за бизнесмени - Лаборатория за умения в Индустрия 4.0 ", отдадено на приложенията на изкуствения разсъдък в производството и доставката на артикули и услуги и Индустрия 4.0. В рамките на срещата бяха показани европейският план UpSkilling Lab 4.0 и новата стратегия " Еразъм + ", а участниците имаха опция да се срещнат с онлайн принадлежности за създаване на бизнес модели в Индустрия 4.0 и за оценка на готовността за използването им.

Програмата

Новият интервал на една от най известните европейски стратегии - " Еразъм+ " 2021-2027 - беше открит публично преди две седмици в Португалия, като положителната вест е, че нейният бюджет е съвсем подсилен спрямо 2014-2020 година и доближава 28,4 милиарда евро. Това важи и за средствата, заделени за България, които от 23 млн. евро първоначално са се нараснали до 50 млн. евро от предходната година.

" Еразъм Ротердамски споделя, че хората не се раждат, а се образуват. Тази стратегия е ориентирана точно към това. Започвайки още от детските градини, през учебното заведение и университета, през всички форми на неофициално обучение, тя дава на участниците познания, полезности и компетентности, формирайки по-активни жители ", разяснява Михаил Балабанов, изпълнителен шеф на Център за развиване на човешките запаси, който показа програмата.

Основните акценти на новото издание на " Еразъм+ " са три - Приобщаване и разнообразие, ориентиран към поддръжката за лица с понижени благоприятни условия, Дигитализация, обвързван с намаляването на административния документооборот и развиване на виртуални действия, и Екология и запазване на околната среда в сходство с Европейската зелена договорка.

Известен като Цифров " Еразъм+ ", вторият акцент на програмата " ще спомага за налично и висококачествено цифрово образование, ще предизвиква използването на цифрови принадлежности и наличие, както и на отдалеченото и хибридното образование ". По програмата също по този начин ще се предизвиква придобиването и развиването на цифрови умения посредством разнообразни начинания за стажове.

" Световният стопански конгрес показа топ 10 на уменията, които ще са нужни през 2025 година Голяма част от тях се построяват тъкмо по стратегии като тази. Често просветителната система работи тромаво и тези умения всекидневно се натрупват основно през неофициални форми на образование. Хората, които вземат участие в тези планове, имат късмет да станат доста по-успешни и конкурентноспособни ", безапелационен е Михаил Балабанов.

Ключовете действия по програмата " Еразъм+ " са две - Образователна подвижност за жители и Сътрудничество сред организации и институции. Именно по втората основна активност е осъществен и плана UpSkilling Lab 4.0, чийто координатор за България е БСК.

Проектът

Проектът UpSkilling Lab 4.0 започва през 2019 година, като главната му цел е да се проучват новите трендове, навлизащите провокации и благоприятни условия на пазара и потребността от нови познания и умения, които постановат те. " Това, което беше значимо за нас, е да се обърнем не към софтуерното развиване, а към човешката страна на протичащото се в Индустрия 4.0 и това, което е нужно като познания, пълномощия и умения, само че пречупено през призмата на партньорство сред компании в друг етап на развиване, с друга величина, от разнообразни сфери. Тази лаборатория за умения цели да се сътвори среда, климат и условия за колаборация сред стартъпите и скейлъпите и огромните компании ", изясни Милена Колева от Клуб по ръководство на познания, нововъведения и тактики (КУЗИС). По думите ѝ главната цел на екипа е постигането на повсеместен, структуриран, интерактивен модел, а фокусът - наличните благоприятни условия да се употребяват наксимално добре в подтекста на Индустрия 4.0.

" Това е наклонност в Европейски Съюз от няколко години. Различните стратегии, които постоянно са основани от огромните и междинните компании, работят със започващи организации, които са гъвкави и откриват новите благоприятни условия на пазара, успявайки бързо да се приспособяват. Обменяйки тези свои умения и опит, двата вида организации могат да извлекат изгоди за себе си ", добави още Милена Колева.

В рамките на плана все още са основани 8 карти на уменията, които обгръщат 15 съществени области и показват кои позиции в организацията какви условия би трябвало да имат. За да се окомплектоват двата листата, екипът на UpSkilling Lab 4.0 не проучва положителните практики, а в противен случай - неприятните образци. В същото време главните области обгръщат освен чисто софтуерните умения и познания - разбор на данни, осведомителна сигурност - а и обществени такива - креативно мислене, основаване на стойност, мониторинг и оценка на протичащото се в заобикалящата среда и други

" Картите на уменията съдържат изложение на нужното равнище на познания, умения и експертиза, които се изискват в процеса на отворени нововъведения и съдействие. Основата, която избрахме, са базовите документи на европейско равнище - Рамката за цифрови пълномощия и Рамката за предприемачески пълномощия. Към тях добавихме и Международния стандарт за мениджмънт на иновационни системи ", разкриха още от БСК.

" Всички огромни компании в България са построени в средата на 20 век и по тази причина би трябвало да лекуваме недъзите на една остаряла стопанска система в един доста комплициран 21 век. Нашето разбиране е, че точно в първата половина на 21 век ще се построи стопанската система на бъдещето. Затова не можем да оставим нещата да се развиват стихийно и би трябвало да идентифицираме потребните и повторяеми старания, които водят до сполучлив край ", заключи Радосвет Радев.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР