30 Юни Наскоро Motorola разшири портфолиото си от модели в

...
30 Юни Наскоро Motorola разшири портфолиото си от модели в
Коментари Харесай

Moto G100 – отличен 5G телефон на разумна цена

30 Юни
Наскоро Motorola разшири портфолиото си от модели в междинния клас - серията Moto G. В допълнение към класическия Moto G10 и по-елегантния Moto G30, компанията показа и Moto G100, най-скъпият модел от серията, с който обаче има намерение да се конкурира със смарт телефони от висок клас на други снабдители.
За задачата Motorola употребява бърза система в един чип (SoC) с опция за 5G съгласуваност, двойна предна камера, батерия с огромен потенциал и бърза Wi-Fi 6 безжична връзка. Още един акцент е софтуерът Ready For docking, който дава опция за свързване с екран през USB-C врата на устройството.

Най-важното за смарт телефона
Серията Moto G е гамата по-евтини смарт телефони на Motorola, само че те към този момент изпреварват нашите показа за опциите на така наречен бюджетни телефони. Първо моделът Moto G 5G Plus обезпечи съгласуваност от последващо пето потомство и топ спецификации, а в този момент Moto G100 се появява на пазара с премиум процесор, огромна батерия и купчина положителни камери.

Най-ниската цена за Motorola Moto G100 без контракт е 839 лева, към 820 лева с най-евтините тарифни проекти и под 600 лева при покупка от мобилен оператор с цена с безкрайно количество мегабайти.

Най-големите плюсове на телефона са поддържаната 5G съгласуваност и включването на мощния чипсет Snapdragon 870. Този чип е малко " по-слаб " от най-мощния до момента артикул чип на Qualcomm - Snapdragon 888, на който залагат някои от флагманските модели с Android като OnePlus 9 и Xiaomi Mi 11. Вариантът 870 е доста по-мощен и функционален от чипсетите, които се вграждат в други бюджетни телефони, по тази причина G100 дава обещание отлична работливост и при бизнес приложения, и при игри.

Животът на батерията му също е на доста положително равнище, като " не съумя " да се изтощи изцяло даже след целодневна приложимост, в това число на разнообразни енергоемки приложения като игри, фотоси, генериране и издание на видео, разглеждане на обществени мрежи. По-бавното зареждане може да не хареса на някои евентуални купувачи, само че нощното зареждане би им предоставило изцяло функционален телефон на идващия ден.

В съпоставяне с останалите модели от гамата Moto, фотографските качества на G100 са в действителност впечатляващи. По-широкият корпус може да не е доста комфортен за консуматори с по-малки длани, само че пък скенерът за пръстови отпечатъци, ситуиран в профил, е елементарно наличен. Да не забравяме, че и доста функционалности могат да бъдат задействани с разнообразни жестове, дефинирани от потребителя.

 Кутията на Moto G100
Кутията на Moto G100

Moto G100 е значителен смарт телефон с височина 168.4 мм, необятен е 74 мм, дебелината му е 9.7 мм, а тежестта - 207 грама. Апаратът наподобява дълъг и тъничък, което се дължи и на съотношението на екрана по отношение на корпуса, само че това оказва помощ при потреблението му с една ръка. Датчикът за пръстов отпечатък, вграден в страничния бутон за пускане на телефона, елементарно се доближава от множеството консуматори.
Над този бутон е ситуирани дълъг бутон за увеличение и понижаване силата на звука, а от другата страна е подложен бутон Гугъл Assistant. В долната част на апарата откриваме порт USB-C и жак за слушалки 3.5 мм, а на гърба е ситуирана четворната фотографска система с 4 обектива. Дизайнът на задния панел е доста прелестен, а преливащият тюркоазен цвят наподобява впечатляващо, изключително когато отразява светлината.

 Дисплеят на Moto G100
Дисплеят на Moto G100

Дисплеят на Moto G100 с диагонал 6.7 инча е с кинематографско съответствие 21:9. Това е плюс за тези, които обичат да гледат филми или да стриймват видео. По-тесният екран освен улеснява боравенето с една ръка, в това число преглеждането на вести и известия, само че и тази форма обезпечава по-лесно делене на екрана за гледане по едно и също време на разнообразни приложения.

Резолюцията от 1080 x 2520 е типична за екрана на смарт телефони от този клас, като кадровото освежаване е до 90Hz. То е задоволително за по-плавни видео изображения и игри, само че някои съперници към този момент подвигнаха летвата на 120Hz, най-малко във флагманските си модели. От Motorola обясниха, че не са вградили тази технология, с цел да запазят по-приемлива цена на водещия в тази серия смарт телефон.

Екранът е LCD, тъй че контрастът и цветовата плътност са по-слаби спрямо модели, оборудвани с панели OLED или AMOLED, които обаче са на по-високи цени. Все отново LCD панелът дава едно значително преимущество - вижда се по-лесно на директна слънчева светлина. Като цяло екранът се оправя добре при разнообразни задания, в това число за работа, за игри и за гледане на филми.

Камери
G100 разполага с две предни камери, разположение в горния ляв ъгъл на екрана - едната е резолюция 16 Mpx и фокус f/2.2, а втората е ултраширока 8MP f/2.4 и дава опция за групови селфи фотоси. За разлика от другите модели в серията Moto, фотографските благоприятни условия на главните задни камери на G100 са приятна изненада. Едната е с обектив 64MP с бленда f/1.7, съпроводена от ултрашироката камера с резолюция 16MP и f/2.2, а датчикът за хващане на дълбочината е с резолюция 2 MPx и бленда f/2.4. Четвъртият датчик е 3D Time-of-Flight (ToF).

 Основни задни камери на Moto G100
Основни задни камери на Moto G100

Селфитата от предните камери наподобяват много живи и ярки, изключително в случай че сте избрали режим " Портрет ", който съумява автоматизирано да размие леко фона и да се концентрира върху обекта.

Предната ултраширокоъгълна камера е добра за групови селфита, само че от време на време има леки изкривявания и по-тъмни подиуми. Режимът " Портрет " усъвършенства резултата от селфито, само че не постоянно, изключително при предизвикателно осветяване (например контражур).

 Предната камера на Moto G100 със запис на видео
Предната камера на Moto G100 със запис на видео

Снимките, направени с главната камера, наподобяват сносно, най-малко в съпоставяне със фотоси от конкурентни смарт телефони на на същата цена и на предходни модели на Motorola. Динамичният обсег на фотосите е много необятен, в богата цветова гама, само че в случай че са направени при подобаващи настройки на осветеността. В фотосите има доста елементи и добър контрастност при свръхшироки фотоси, при общоприетите не толкоз. Ултраширокоъгълните фотоси, направени на задната камера, не са изкривени в краищата, което не се случва постоянно при по-бюджетни телефони.

Резолюцията по дифолт на фотосите, направени с главната камера, е 16 MPx, с помощта на технологията за свързване на пикселите (pixel binning), само че можете да изберете да снимате и с по-висока разграничителна дарба, в случай че желаете, а това ви обезпечава доста повече елементи, които ще са ви потребни, когато редактирате по-късно сниманите изображения.

 Moto G100 - общоприетоо селфи в режим Photo
Moto G100 - общоприетоо селфи в режим Photo

Макро режимът е доста потребен при снимане от близко на обекти с забавни елементи, като при него сниманият обект е обострен за разлика от фона. С помощта на главния датчик с висока резолюция можете да употребявате до 8-кратно цифрово приближение, което не съумява да компенсира изцяло изчезналото оптичното приближение, само че за Instagram и Фейсбук даже тези доближени фотоси правят работа.

 Макро режим на Moto G100
Макро режим на Moto G100

 Макро режим на Moto G100
Макро режим на Moto G100

 8-кратното цифрово доближаване на G100 не дава същите резлтати като оптичното, само че прави работа.
8-кратното цифрово доближаване на G100 не дава същите резлтати като оптичното, само че прави работа.

Видеозаписите могат да се вършат с резолюция до 6K, като нормално телефоните оферират резолюция до 4K (с изключение на няколко скъпи флагмана с резолюция до 8K). Тази резолюция при G100 може да се употребява единствено при кадрова скорост 30fps, а в случай че желаете да записвате видео с 60 фрагмента в секунда, резолюцията е 4K, което е повече от задоволително за потребителите.

Една от потребните функционалности, вградени от Motorola, e приближението на звука (audio zoom). С нейна помощ можете да записвате тон от отдалечен източник, в случай че той е във фокуса на обектива.

 Стандартна фотография със задната камера на G100
Стандартна фотография със задната камера на G100

 Ултраширокоъгълна фотография със задната камера на G100
Ултраширокоъгълна фотография със задната камера на G100

 Ултраширокоъгълна фотография със задната камера на G100 и включен HDR
Ултраширокоъгълна фотография със задната камера на G100 и включен HDR

Производителност на Moto G100
Върховият модел в серията Moto употребява чипсета Snapdragon 870. Серията чипове 800 са водещи в портфолиото на Qualcomm, като единствено няколко скъпи смарфона употребяват най-мощния чип - Snapdragon 888. Повечето телефони от гамата Moto G разчитат на процесори от сериите 700 или даже 600.

С чипсета 870 телефонът Moto G100 дава отличен геймърски " инструмент " с доста положително графично показване и гладко обрисуване даже на заглавия с бързодвижещи се коли. Големият екран е плюс при някои мобилни игри, усъвършенствани за режима 21:9, да вземем за пример Call of Duty.

Навигирането в телефона също става бързо, като превключвате сред приложенията или менюта без да чакате. Телефонът има един високоговорител, извърнат надолу, а 3,5-милиметровият жак ще бъде оценен от феновете на слушалките с кабел.

Още един плюс за G100 e поддръжката на Wі-Fі 6 безжична cвъpзaнocт. Moto G100 се продава с оперативна RAM памет 8 GB и с вградена памет за предпазване 128 GB, поддържаща стандарта UFЅ 3.1, който обезпечава високи cĸopocти при чeтeнe и зaпиc. Освен това Motorola в вградила и бърз порт USB 3, както технологията NFC, позволяваща мобилни разплащания и други услуги.

Софтуер
Moto G100 се доставя с " изчистена " Оценка за съвместимост Android 11, общоприетата версия на Гугъл без непотребни добавки, тъй че иконите и менютата са изчистени, в истинския си формат.

Motorola въпреки всичко е добавила някои удобства, като обичаните на почитателите на марката " Moto actions ". Това са жестовете, които можете да употребявате, с цел да задействате разнообразни функционалности, да вземем за пример включване на светкавицата, или задействане на режима " Не не безпокойте " просто като оставите телефона с екрана надолу.

Освен това можете елементарно да свържете G100 към своя интелигентен тв приемник и да гледате филми от Netflix или HBO Go, a в случай че го свържете с кабел към екран, можете да употребявате редица бизнес приложения на огромен екран, да вземем за пример е-поща или презентации.

Батерия
Флагманът Moto G100 разполага с батерия с потенциал 5000mAh, който самичък по себе си е впечатляващ и е пребогат за през целия ден дейна приложимост. Всъщност при тестванията даже при многочислени фотографски опити, игри и " ровене " в обществените мрежи телефонът стартира да предизвестява за изтичащ живот на батерията едвам в края на втория ден.

Зареждането на тази огромна батерия не е от най-бързите, налични на пазара, защото поддържа зарядно до 20W. С него зареждането от нула до цялостен заряд лишава малко над 2 часа. Не се предлага и безжично зареждане, само че това е всеобща процедура при телефони в този междинен ценови клас.

Препоръки
Купете си G100, в случай че желаете телефон с мощен процесор на търпима цена, който въпреки всичко устоя дейна приложимост над 1 ден. Апаратът притегля и феновете на огромни екрани и запалените геймъри. Подходящ е и при по едно и също време потребление на няколко приложения с помощта на опцията за делене на екрана.

Телефонът не е доста комфортен за консуматори с по-малки ръце, както и за тези, които предпочитате по-бързо зареждане.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР