Предстои преструктуриране на Пирогов - сливане на отделения и лаборатории,

Предстои преструктуриране на Пирогов - сливане на отделения и лаборатории, ...

......... оптимизирани максимално, например цената за прането е свалена с около 30 хил. лв на месец. Предстои да се сключи договор за енергийна ефективност, където се очаква намаление. В студиото на БНТ директорът на "Пирогов" каза още, че няма преразход по отношение поддръжката на асансьорите. Започнала е работа и нова регистратура.


Министерството на здравеопазването представи спешен план за оздравяването на болница

Министерството на здравеопазването представи спешен план за оздравяването на болница ...

......... "Не може да се поддържат кухи структури и за това стават това окрупняване".Балтов каза, че очаква заплатите на лекарите и сестрите в "Пирогов" да бъдат повишени, а просрочените дългове, които са над 14 милиона лева, трябва да бъдат намалени. Оздравителният план ще се прилага в "Пирогов" през следващите 3 години.


Мащабно изследване с участието на български учени може да повлияе

Мащабно изследване с участието на български учени може да повлияе ...

......... тези антиракови препарати как могат те да станат по-добри", допълни доц. Стойнев. Това, което правим - сега изследваме други антиракови препарат и също така изследваме други белтъци, защото ние сме изследвали 70 до момента, но има над 200 известни и доста неизвестни белтъци, които участват в този процес, обясни той.


Монополът е проблемът на здравната каса, защото докато тя не

Монополът е проблемът на здравната каса, защото докато тя не ...

......... Ананиев ще има успех. "В държавата има високо подготвени специалисти, но проблемът е, че не могат да се разгърнат.", каза още проф-д-р Горчев.Прокуратурата изнася данни от проверки на болнични заведенияНови досъдебни производства за безстопанственост започват в 7 държавни болници в страната - това са многопрофилните болници в Попово, Бургас, Благоев...


Българите не обръщат сериозно внимание на съня си и често

Българите не обръщат сериозно внимание на съня си и често ...

......... им правят впечатление. Защото, общо взето за съня много малко се знае в България и за проблемите на съня, още по-малко."Съветът на експертите е да си създадем редовен режим и да си осигуряваме нужните часове сън. А ако имаме проблеми със съня, задължително да се свържем с личния си лекар.


Нови досъдебни производства за безстопанственост започват в 7 държавни болници

Нови досъдебни производства за безстопанственост започват в 7 държавни болници ...

......... постъпвали данни за проверки от прокуратурата. Когато това се случи, ръководството...Директорът на Регионалната здравна каса в Ловеч остава в ареста за 72 часаДиректорът на Регионалната здравна каса в Ловеч д-р Антонио Маринов остава в ареста за 72 часа. Той е обвинен за източването на близо 1 млн. лв. от к...На професионалния си празник служители на Регионалните здравни инспекции в

На професионалния си празник служители на Регионалните здравни инспекции в ...

......... инспектори от Пазарджик. Всички обаче са категорични, че ако исканията им не бъдат чути, ще продължат с протестите.Тъй като непрекъснато напускат квалифицирани кадри и никой не идва на тяхното място, здравните инспектори прогнозират срив в системата. Те събраха исканията си в декларация, адресирана до министъра на здравеопазването. И очакват отговор.


Директорът на Районната здравноосигурителна каса в Ловеч д-р Антонио Маринов

Директорът на Районната здравноосигурителна каса в Ловеч д-р Антонио Маринов ...

......... окончателната мярка на д-р Маринов. По непотвърдена информация, задържането му е свързано с издаването на разрешително за дейност на частно лечебно заведение в Ловеч през миналата година, както и за неправомерно превеждани суми по клинични пътеки, с което е ощетен бюджетът на касата и са нанесени вреди на държавната болница.


Проверки за злоупотреби с клиничните пътеки за недоносени деца започнаха

Проверки за злоупотреби с клиничните пътеки за недоносени деца започнаха ...

......... процент варира между 9 и 10.© БНТПо данни на НСИ за 2016-а годна новородените у нас са били над 64 хиляди. Над 6 хиляди от тях са недоносени. Проверката на здравната каса в родилните отделения трябва да приключи до месец. От резултатите зависи какви мерки за контрол ще бъдат предприети.


Пет години, след като България е подписала конвенцията за защита

Пет години, след като България е подписала конвенцията за защита ...

......... успява да схване смисъла му. Но някак е убедена, че любовта е нейната защита. И предпочита да отговори със стих собствена поезия.Светла: Купих ти цветя - дали ще ти харесат.Купих ти цветя - те целите са нежност.Купих ти цветя - с тях към тебе тичам.Купих ти цветя, просто те обичам.


Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните постави като основен

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните постави като основен ...

......... е по общ регламент.Български производители на плодове и зеленчуци призоваха за по-лесен достъп на тяхната продукция до крайните потребители и равен старт за всички, които спазват правилата. Комисар Андрюкайтис обясни, че предстоят промени в общата селскостопанска политика и със сигурност част от тях ще бъдат свързани с качеството на храните.Не трябва да се нагнетява напрежение, спекулация е, че заради

Не трябва да се нагнетява напрежение, спекулация е, че заради ...

......... пациента, при 20-22% в Европа. В момента социалната тежест е по-голяма, отколкото би могло да бъде след това. Ако искаме да сме социална държава, може да се направи Здравен фонд, така както има енергийни помощи. И ще излезе два пъти по-евтино, отколкото е сега, коментира директорът на болница "Света Екатерина".


Увеличава се броят на пациентите с усложнения в следствие на

Увеличава се броят на пациентите с усложнения в следствие на ...

......... по-късно резултатът е налице.д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар: Имаме само една чертичка, което означава, че в момента нямате бактерия, която да се развъжда във вашето гърло.Дори и да сме здравноосигурени обаче, тестовете не се поемат от Здравната каса. Цената, която пациентът трябва да заплати е между 15 и 20 лв.


Объркана е счетоводната политика на Националната здравно-осигурителна каса, това заяви

Объркана е счетоводната политика на Националната здравно-осигурителна каса, това заяви ...

......... че вече ще имаме основанието да търсим работата да бъде добре свършена. Повече пари - по-добро качество. Това, което може да се направи за извънболничната помощ, няма смисъл да плащаме за скъп болничен престой, когато нещо може да се случи вътре. Трябва да се направи преустойностяване на тази услуга навън.


Изпълнителният директор на Врачанската болница Орлин Цветков остава на поста

Изпълнителният директор на Врачанската болница Орлин Цветков остава на поста ...

......... директор е подал предизвестие за напускане на работа, което трябва да се гласува на събрание на акционерите. Междувременно стана ясно, че цялата сума вече е възстановена по сметката на болницата и защитата поиска да се преквалифицира цялото обвинение за злоупотреба. От прокуратурата казаха, че ще обжалват днешното решение на съда.


Лични лекари от София протестираха пред здравното министерство. Поискаха по-висока

Лични лекари от София протестираха пред здравното министерство. Поискаха по-висока ...

......... такса, това са неща, които касаят много промени в различни бюджети, които вече са приети. Когато се обсъждат параметрите на бюджета за следващата година, тогава е времето, когато трябва да се поставят тези въпроси."Работна група ще търси варианти за отпадане на задължението за 24 часово разположение на лекарите. © БТАПод ръководството на Районна прокуратура – Враца се провежда наказателно

Под ръководството на Районна прокуратура – Враца се провежда наказателно ...

......... в съизвършителство са присвоили в полза на трето лице (в полза на д-р Х.М.) парични средства, собственост на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, поверени им да ги управляват (чл. 202 ал.2 НК), като за улесняване на присвояването д-р Р.Ц. е извършил и документно престъпление по чл. 311 ал.1 от НК.


Две дирекции в Здравната каса разполагат с различни данни за

Две дирекции в Здравната каса разполагат с различни данни за ...

......... навреме преговорния процес и на 19 януари конгреса на Българския зъболекарски съюз е дал мандат на комисията по рамковото договаряне да подпише НРД с 90% съгласие и тогава как да отреагираш в един момент, когато се говори за пари в касата, които са задлъжнялост на НЗОК към други европейски каси.


Счетоводната и бюджетната дирекция в Здравната каса разполагат с различни

Счетоводната и бюджетната дирекция в Здравната каса разполагат с различни ...

......... - председател на Българския лекарски съюз: Ако параметрите постигнати в преговорния процес не се променят - рамков договор ние ще отправим към събора апел да има. Ако параметрите бъдат променени рамков договор няма да има.Договорът трябва да бъде подписан до края на месеца и влиза в сила от първи април.


Общопрактикуващите лекари настояват за конкретни промени в правилата, по които

Общопрактикуващите лекари настояват за конкретни промени в правилата, по които ...

......... да ни се случва нещо още по-неприятно, бъдете сигурни, че ще реагираме по съответния начин. Ние не искаме да се стига до там, защото не искаме да има наши пациенти, които да висят на студа и да чакат и да не могат да си видят лекаря, който ще им помогне.


Испански учени установиха, че антиоксидантите в червеното вино убиват бактериите,

Испански учени установиха, че антиоксидантите в червеното вино убиват бактериите, ...

......... за разработване на нов вид паста за зъби и вода за изплакването им. Ефектът върху теглото от чаша червено вино се компенсира с 60 кляканияПреди да посегнете към чаша с любимото си питие, помислете как тя ще се отрази върху килограмите Ви, особено ако искате да отслабнете. Възможно е дори...


Мартина Йорданова и Лазар Радков са съоснователи на инициативата

Мартина Йорданова и Лазар Радков са съоснователи на инициативата "Капачки ...

......... съберат възможно повече средства за да закупят кувьоз за нуждаеща се болница. Благодарение на даренията от пластмасови капачки и силната заинтересованост на гражданите в цялата страна, на 16 декември 2017 бе дарен кувиоз на болницата в Червен бряг. Чирпан е следващият град, за който двамата ще събират капачки и пари.


Рискът от разпространение на африканската чума по дивите прасета в

Рискът от разпространение на африканската чума по дивите прасета в ...

......... е разработило и стратегия за борба с болестта. Експертите съветват ловците при всяко отстреляно прасе да носят проби за изследване в районната ветеринарномедицинска служба и да сигнализират при всеки открит труп на дивеч в гората. Стопаните пък трябва да сигнализират районния ветеринарен лекар при всяко открито болно или умряло животно.


Петима лекари от хирургичното отделение на Многопрофилната болница в Добрич

Петима лекари от хирургичното отделение на Многопрофилната болница в Добрич ...

......... когато научили, че в друго отделение заплатите са повишени двойно. Оставките им обаче нямат нищо общо с освобождаването на изпълнителния директор на болницата преди 2 дни - това е просто съвпадение, категоричен е д-р Попов. Напускането на петимата лекари на практика ще доведе до закриване на хирургията в добричката болница.


Здравният министър поиска оставката на професор Камен Плочев заради писмо

Здравният министър поиска оставката на професор Камен Плочев заради писмо ...

......... не го оневинява, а бюджетът на НЗОК така или иначе е увеличен.От левицата попитаха как за едно друго ведомство е можела да се отпуснат 100 хиляди допълни лева и попитаха от къде са дошли, като предположиха, че са дошли от резерва на държавния бюджет, който е към 3 млрд. лв.


85-годишен юбилей на един от най-изтъкнатите онколози у нас отбелязаха

85-годишен юбилей на един от най-изтъкнатите онколози у нас отбелязаха ...

......... го почетоха на празника му днес. Проф. д-р Иван Черноземски: Аз като гледам колко приятели има, колко колеги, колко искрена любов между колеги и приятели, ми е наистина един вълнуващ ден. Учен, лекар и общественик. Името на проф. Черноземски завинаги ще се свързва с професионализъм и отдаденост към медицинската наука.


За БНТ началникът ѝ проф. Добрин Константинов съобщи, че трудно

За БНТ началникът ѝ проф. Добрин Константинов съобщи, че трудно ...

......... Има ситуации, в които може би сме недофинансирани. Има ситуации по набиране на определени лекарства, на набиране на финансиране за тях. Трудности, които се опитваме да преодолеем.Лечението на някои пациенти се плаща от фонда за лечение на деца. Така клиниката успява да компенсира част от недостига на средства, обясни Константинов.


Общинската болница в Горна Оряховица взема спешни мерки, с които

Общинската болница в Горна Оряховица взема спешни мерки, с които ...

......... заплатите на медиците. Горна ОряховицаОт началото на годината ръководството на болницата увеличи възнагражденията на медицинския персонал с 50 лева и така вече средната брутна заплата достига до 1000 лева. Лечебното заведение отчита ръст на приходите, което се дължи на увеличеният брой на клиничните пътеки и на нарасналия брой на пациентите.


Това е една акция на БАН, морално и професионално задължение,

Това е една акция на БАН, морално и професионално задължение, ...

......... и е категорична, че вирусна или бактериална инфекция може да се лекуват хомеопатично. В Медицинския университет в София се учи хомеопатия повече от 10 години. Курсът е свободноизбираем и включва базисни данни за хомеопатията като метод, както и информация за това кога и как се прилага, обясни проф. Надка Бояджиева.


На пет болни от грип при един има усложнения -

На пет болни от грип при един има усложнения - ...

......... на белия дроб заради прекаран грип. Децата са на възраст от 6 месеца до 17 годишна възраст. Той допълни, че няма деца с опасност за живота, повечето са пред изписване. По думите му усложненията при децата са редки, но доста тежки.Доц. Шивачев посъветва родителите навреме да се консултират с лекар.


Нов здравноосигурителен модел готви министър Кирил Ананиев. Той ще бъде

Нов здравноосигурителен модел готви министър Кирил Ананиев. Той ще бъде ...

......... Ананиев - министър на здравеопазването: "Аз като министър на здравеопзването поех ангажимент да направя пълен анализ на бюджета на МЗ. Вече съм на финала и едновременно с приемането на методиката, аз ще осигуря един допълнителен ресурс извън този, който е от 28 милиона и половина, който всяка година се предоставя."


Договорено е увеличение на цените на 113 клинични пътеки, каза

Договорено е увеличение на цените на 113 клинични пътеки, каза ...

......... още, че са договорени и повече средства за профилактика, диспансеризация, медико-диагностични дейности, както и за заплащане по капитация на общопрактикуващите лекари.Предстоят още разговори с представители на Здравната каса, а Националният рамков договор за тази година трябва да бъде подписан до 28 февруари и да влезе в сила от 1 април.


Протест за спасяване на детската кардиологична клиника към Националната кардиологична

Протест за спасяване на детската кардиологична клиника към Националната кардиологична ...

......... децата. Юлия Иванова, родител: Да се променят пътеките - финансирането да се отдели за детско и възрастно, защото са смесени, а за децата се харчат повече средства.Юлия Тодорова, майка: Моето дете е лежало 8 дни в реанимация и съм сигурна, че е изхарчило повече пари, отколкото е струвала клиничната пътека.


Родители се събират тази сутрин на пратест пред Министески съвет

Родители се събират тази сутрин на пратест пред Министески съвет ...

......... могат да бъдат решени с преструктуриране на персонала и ресурсите за издръжка в болницата. Националната кардиологична болница е единствената в страната, която осигурява цялостното комплексно обгрижване на деца с вродени сърдечни малформации. Годишно там се настаняват 900 деца, оперират се 250, а над 10 000 малки пациенти са под наблюдение.


В периода на грипна епидемия всеки се пита как да

В периода на грипна епидемия всеки се пита как да ...

......... няма да се разболееш. - Не ти ли е студено? - Не. - Как така? - Свикнала съм. Децата участват доброволно в упражненията и със съгласието на родителите. Въпреки издръжливостта им, подобни тренировки могат да бъдат преустановени при две условия - минус 25 градуса температура на въздуха и бурен вятър.


Нов модел за финансиране на болниците готви здравното министерство. Той

Нов модел за финансиране на болниците готви здравното министерство. Той ...

......... клиника. Считаме, че има изключително много резерви в преструктуриране на персонала и на ресурсите за издръжка в лечебното заведение.Единствената Клиника по детска кардиология у нас е застрашена от закриванеЕдинствената у нас Клиника по детска кардиология към Националната кардиологична болница е застрашена от закриване. В клиниката има остър недостиг на м...


Увеличаване на бюджета за дентално лечение поискаха от Сдружението на

Увеличаване на бюджета за дентално лечение поискаха от Сдружението на ...

......... част от Европа са забранени. И пациентът трябва да си доплати. И става дума за 75 лева на година - представяте ли си колко е обидно това 75 лева да имате право вие здравно осигурения. Какво да свърши колега, който отива в провинцията да работи и разчита главно на касата?


Продължават усилията на хематолозите и нефролозите да отпадне спорна методика,

Продължават усилията на хематолозите и нефролозите да отпадне спорна методика, ...

......... да обоснове подписа си. Същите въпроси се опитахме да зададем многократно и на следващият екип - министър и зам министър, ~ също анестезиолози. И~ те избраха~ да мълчат. Сагашното ръководство все пак има заявка, че ще се разработва нова методика за субсидиране на всички дейности. Включително и за терапевтичната афереза.


Нов нестандартен метод за медитация набира все по-голяма популярност в

Нов нестандартен метод за медитация набира все по-голяма популярност в ...

......... бирата е виновна, ако имате коремче.Елеонора Иванова - инструктор по бирена йога: "Ако тренират редовно йога, няма да има бирено коремче."Според някои последователи на бирената йога тя може да се използва като антиоксидант, а за мнозина новата спортна тенденция се превръща в стимул за раздвижване и грижа за себе си.


Всяка една клетка от нашето тяло има свой биологичен часовник.

Всяка една клетка от нашето тяло има свой биологичен часовник. ...

......... По-едрите хора ще издържат повече на студ. Но всичко е въпрос на лични особености и тренировки.Американците например ще ходят с дрехи с нагревател, българските няма да имат такова нещо, пошегува се д-р Марчев.Гледайте откриването на Олимпийските игри в Пьонгчанг по БНТ1 и БНТ HD днес от 13 ч. българско време.


Около 3 милиона лева са задълженията на Многопрофилната болница за

Около 3 милиона лева са задълженията на Многопрофилната болница за ...

......... едно отделение..... Налага се дават повече дежурства , сестрите са принудени да работят на 2 или 3 места.От лечебното заведение казаха, че се надяват млади медицински сестри и акушерки да започнат работа след като завърши първия випуск по специалността „Здравни грижи“ в Югозападния университет,а това ще се случи следващата година.


Единственото у нас отделение по детска кардиология към Националната кардиологична

Единственото у нас отделение по детска кардиология към Националната кардиологична ...

......... държава в Европа, в която тази дейност да не е подпомагана директно от държавата по програми.проф. Анна Кънева - началник на Клиниката по детска кардиология, НКБ: Клиниката основно работи в момента като спешна клиника. Приемат се спешни болни и се решават спешни проблеми. Останалите някак си ги отлагаме за по-нататък.


БНТ-Русе помогна на 64-годишна жена с онкологично заболяване да си

БНТ-Русе помогна на 64-годишна жена с онкологично заболяване да си ...

......... БНТ 2. Записах се при д-р Божидар Николов. Той бе достатъчно вежлив, прие ме, даде ми насоки."За последните 17 години личните лекари в Русе са намалели с 40 и в момента са 103-ма. Това е и причината да отказват да записват нови пациенти,защото са достигнали лимита от 2 500 души.


Старият Гьобелсов принцип, че една лъжа, повторена сто пъти, става

Старият Гьобелсов принцип, че една лъжа, повторена сто пъти, става ...

......... е видял на форума днес. Той допълни, че са показани и прототипи на нова станция за зареждане. Европейски форум по екоиновации за качество на въздуха в СофияЖителите на три столични квартала - Красна поляна, Овча купел и Западен парк излизат на протест срещу мръсния въздух. Протест организират тази вечер и...


Протестно шествие срещу мръсния въздух се проведе в София. Жителите

Протестно шествие срещу мръсния въздух се проведе в София. Жителите ...

......... повторена сто пъти, става истина, се опитва да бъде вкарана в момента по отношение на Национален парк Пирин,...Жителите на трите квартала обещават да продължат с протестите си, ако не се вземат реални мерки. Ако сега времето се затопли, проблемът ще се реши частично, но ще се завърне отново следващата зима.


Русенка с онкологично заболяване се оказа в безизходица - въпреки

Русенка с онкологично заболяване се оказа в безизходица - въпреки ...

......... здравна каса в Русе: Ако имат над 2 500 пациенти, те са длъжни да имат нает лекар. Това може и да спира някои лични лекари да записват пациенти.В понеделник Славея ще отиде в Здравната каса. И се надява този път личният лекар, на когото се обади, да не ѝ откаже.


Съвременните генни технологии могат да помогнат за раждането на ново

Съвременните генни технологии могат да помогнат за раждането на ново ...

......... пикочния мехур, те разпознават туморните клетки като чужди и ги атакуват по имунен механизъм. Всичките усилия на науката и медицината биха били напразни, ако всеки един не стане по-отговорен за здравето си. Малка част от онкологичните заболявания са наследствени. Останалите определено зависят от начина на живот и подлежат та профилактика.


Европа има нужда от повече средства за наука - това

Европа има нужда от повече средства за наука - това ...

......... научни изследвания,По този път е необходимо да се насърчат повече млади хора да се ориентират към изследователските професии, да се адаптират и днешните образователни системи да изграждат умения, които ще са необходими в бъдеще. А заключението на съвета как ще изглежда новата рамкова програма трябва да е готово през май.


Болниците няма да провеждат обществени поръчки за закупуване на лекарства

Болниците няма да провеждат обществени поръчки за закупуване на лекарства ...

......... четене от депутатите. Целта е болниците да могат да се снабдяват по-лесно с медикаменти, които не са разпространяват у нас, но са разрешени за употреба в Евросъюза. Според вносителите на промяната от ГЕРБ провеждането на обществена поръчка, макар и в кратки срокове, не се отразява добре на лечението на пациентите.


Здравният инспекторат и медицинският одит влизат на проверка в Комисията

Здравният инспекторат и медицинският одит влизат на проверка в Комисията ...

......... за живот, Христина води дело срещу здравното министерство. Христина Хрисимова: Не получи даже и ден, в който да чака и да знае, че може да бъде трансплантиран, че има минимална възможност да живее. Тя иска случаят на съпруга ѝ да бъде запомнен. За да не се повтаря с никой друг.


Освен във Враца и Монтана, грипната вакация ще продължи в

Освен във Враца и Монтана, грипната вакация ще продължи в ...

......... е какво ще се случи с материала, който в тази седмица не е преподаван - отново има предвидена възможност и ще се направи преструктуриране на учебния материал или за часовете за упражнения или часовете, които са за обобщение и систематизация. Но няма да има пропуск по отношение на нови знания.


Уникална операция в столичната болница

Уникална операция в столичната болница "Света Екатерина". Екипът на професор ...

......... живот.Иванка Михалева - пациент: Благодарение на тях съм предотвратила нещо страшно, което може да се случи с мен. В един момент може 2 часа да бъдат критични за моя живот и да няма кой да ме спаси.След като излезе от болницата, Иванка отново ще може да живее пълноценно, твърдят лекарите.


Шуменската болница ще съди Здравната каса за неплатени надлимитни медицински

Шуменската болница ще съди Здравната каса за неплатени надлимитни медицински ...

......... повече от 10 години, а разходите за извършването им са нараснали в пъти.Според директора на лечебното заведение е крайно време да се промени моделът на управление на системата. Сега има дейности като трансфузионна хематология и съдебна медицина, за които не се получава финансиране, а те са част от болничната дейност.


Пикът на грипа се очаква идната седмица прогнозират лекарите и

Пикът на грипа се очаква идната седмица прогнозират лекарите и ...

......... усложненията тази година са дихателна недостатъчност и припадъци. Диетолози напомнят, че здравословното хранене е от голямо значение. Американски учени от Университета на Небраска доказаха научно ,че пилешката супа помага при простуда и грип. Тайната е във противовъзпалителни съединения, които съдържа и които облекчават симптомите при инфекция на горните дихателни пътища.


"Майчин дом" организира безплатни консултации за пациенти по повод Европейската ...

......... вирусоносителство на онкогенни щамове от човешки папиломa вирус.Освен редовни профилактични прегледи, доцент Костов съветва полово активните както жени, така и мъже, да използват предпазни мерки. Безплатните прегледи в "Майчин дом" ще се извършват само с предварително записан час с обаждане между 13 и 15 ч на телефон 02 172 200.


За да се подобри настроението, е нужно да се използва

За да се подобри настроението, е нужно да се използва ...

......... "отговарят" за спомените, впечатленията и емоционалността. Оказва се, че куркумин вероятно е най-добрият природен антидепресант за онези, чиято работа и начин на живот са свързани с много стрес.Но далеч не всички хора понасят куркумин. Повечето от онези, които го използват като подправка в храната, получават гадене и имат стомашни болки.


От днес грипна епидемия е обявена и в София-област и

От днес грипна епидемия е обявена и в София-област и ...

......... От днес грипна епидемия е обявена и в София-област и в област Бургас. Вече 7 населени места на страната са обявили епидемия - Бобов дол, Видин, Стара Загора, Дряново, Трявна, Димитровград и Благоевград.


Здравеопазването у нас и по света е нещо много, много

Здравеопазването у нас и по света е нещо много, много ...

......... да не си плащаш здравните осигуровки. И този човек отива например в болницата в Козлодуй и от там не могат да го върнат. И тогава 1000 лв. за неговото лечение остават за сметка на тази болница. Тези 1000 лв. се покриват от потенциалния доход на моите колеги, сестри и санитари.


Промяна на медицинските стандарти и част от параметрите в Националния

Промяна на медицинските стандарти и част от параметрите в Националния ...

......... разходи или пък неразплатени задължения. Няма такъв законов механизъм. Аз очаквам утре наистина от общинските болници да представят за какво точно са им необходими тези 30 милиона и какво очакват да се случи от тях. А иначе смятам,че всяка община, която има интерес да поддържа общинското лечебно заведение го прави.


Регионалните здравни инспекции обявяват грипна епидемия за областите Стара Загора

Регионалните здравни инспекции обявяват грипна епидемия за областите Стара Загора ...

......... занятия за същия период и в две учебни заведения в Дупница, едно училище в село Невестино, както и в учебно заведение в село Раждавица, община Кюстендил. От днес децата се връщат в училище в Пазарджишка област. Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки, уверяват от Здравното ведомство.


От днес се отменя грипната епидемия в Пернишка област, съобщи

От днес се отменя грипната епидемия в Пернишка област, съобщи ...

......... групи през третата седмица на годината са регистрирани 128 случая на остри респираторни заболявания. През предходната седмица те са били 208.Възстановени са учебните занятия във всички училища в региона.Димитровград, Дряново и Трявна също обявяват грипна епидемияГрипът у нас продължава да настъпва. Още три общини са в грипна епидемия от днес.


Акушерките посрещат професионалния си празник с напомняне на една негативна

Акушерките посрещат професионалния си празник с напомняне на една негативна ...

......... да има някаква справедливост все пак. Не може хигиенистка, която няма никакво образование да взима с 20-30 лева по-малко от една акушерка, която има изключително тежък и отговорен труд. От болницата се надяват въпреки цялостната тенденция за спад на раждаемостта, да имат една успешна година с много родени здрави бебета.


9 лекари, сред които реаниматори, навролози и гинеколози, се водят

9 лекари, сред които реаниматори, навролози и гинеколози, се водят ...

......... АЕЦ „Козлодуй" болницата получава 360 хиляди лева годишно, за да поддържа аварийна готовност. Още 1,5 милиона лева ще влязат тук тази година по съвместен проект с окръг Долж в Румъния за ремонти и технологично обновление. Но това няма да реши основния проблем - липсата на лекари, смятат хората от Козлодуй.


Грипната вълна обхваща все повече области. Епидемия обявиха миналата седмица

Грипната вълна обхваща все повече области. Епидемия обявиха миналата седмица ...

......... щам - "Виктория"Вчера Националната референтна лаборатория към Центъра е доказала в четири проби от област Сливен нов щам на вирус от група Б - "Виктория". От 300 изсл...​Хомеопатия или антибиотици в сезона на вирусите и гриповете?Попитахме двама специалисти за предимствата и недостатъците на единия и на другия метод за лечение.


Попитахме двама специалисти за предимствата и недостатъците на единия и

Попитахме двама специалисти за предимствата и недостатъците на единия и ...

......... на хомеопатията лекари определят в това, че използва ниските дози на активното вещество и стимулира собствената реактивност на организма, така че той да може да се справи при болестно състояние. Специалистите обясняват, че хомеопатията е важна за профилактиката и възстановяването след заболяване и пречи вирусната инфекция да доведе до усложнения.


Вчера Националната референтна лаборатория към Центъра е доказала в четири

Вчера Националната референтна лаборатория към Центъра е доказала в четири ...

......... със завишени данни за заболявания - София, Пловдив, Благоевград, Сливен и Бургас. Там трябва да се следят внимателно инструкциите на Центъра по заразни и паразитни болести, каза Кантарджиев.По думите му трябва внимателно да се следи бурното начало на грипа, да не се подценяват симптомите и да се търси медицинска помощ.


Ако искате да контролирате кръвната си захар, кръвното налягане и

Ако искате да контролирате кръвната си захар, кръвното налягане и ...

......... яйцата допринасят за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания и са полезни срещу развитие на очно перде и дегенерация на макулата. Консумацията им подобрява и чернодробните функции благодарение на макронутриента холин. Яйцата освен това съдържат и голяма част от необходимите вещества, допринасящи за понижен риск от кожен рак, припомня диетоложката.


Релаксирането в горещата сауна е не само приятно. То се

Релаксирането в горещата сауна е не само приятно. То се ...

......... на температура над 70 градуса Целзий. Ако човек има сърдечно заболяване обаче, преди да отиде на сауна, трябва да се посъветва с лекар. Потенето в сауната е полезно за мозъкаРедовните посещения на сауна намаляват риска от деменция и Алцхаймер, както и от сърдечно-съдови заболявания, съобщи Ройтерс. Учени от университета на...


България е първа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, сочат данни

България е първа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, сочат данни ...

......... тестовите изследвания са изключително важни и от определена възраст нагоре. По думите му трябва да има контрол на входа на всеки тип лечение и на изхода. Според него, най-честите случаи са при пациенти в млада трудоспособна възраст, а пациенти с потенциално-фатални заболявания трябва да бъдат покрити от националната здравна система.


Консумирането дори на само една чаша чай повишава активността на

Консумирането дори на само една чаша чай повишава активността на ...

......... измислят интересно име за ресторант. Постиженията им били оценявани от жури, съставено от студенти. С най-добри резултати се оказали хората от групата, пила черен чай. Напитката им помогнала в нетрадиционното мислене, като са успели да разработят нови идеи около една централна тема. Това най-често се дефинира като проява на креативност.