Навръх професионалния си празник акушер-гинекологът извършил първата у нас операция

Навръх професионалния си празник акушер-гинекологът извършил първата у нас операция ...

......... от колегите си. Тя е сред петимата медици избрани от Лекарския съюз за млад лекар на 2018 година.Въпреки, че е имала шанс да работи в чужбина, след обучението си доктор Чавеева е избрала да се върне у нас, защото смята,че България е едно добро място за развитие на младите лекари.


С отличието

С отличието "Лекар на годината 2018" ще бъде награден акад. ...

......... 2015 г. е председател на Съюза на учените в България, а от 2012 г. е академик на Българската академия на науките, а от 2013 г. и неин зам.-председател. Акад. Дамянов е автор и съавтор на над 30 учебника и научни монографии и над 250 публикации в български и чуждестранни списания.


Агенцията по трансплантации продължава търсенето на клиники в чужбина, които

Агенцията по трансплантации продължава търсенето на клиники в чужбина, които ...

......... на състоянието им в момента. Документите им ще бъдат преведени и изпратени в клиника в Рим, за да се прецени подходящи ли са за трансплантация. До 6 месеца се очаква да стартира национална програма по трансплантология. В София беше открита първата чешма - паметник на хората, спасили живот чрез донорство.


От следващата година всички възрастни хора ще могат да се

От следващата година всички възрастни хора ще могат да се ...

......... се смята месец октомври. Най-уязвими от заразяване са възрастните и бебетата. Най-често вирусът се предава по въздушно-капков път. Препоръката на лекарите е заразените да се движат с марля и да си стоят вкъщи. Д-р Скендер Сила - ръководител на офиса на СЗО за България се ваксинира след пресконференцията © БТА


Първата по рода си чешма-паметник, посветена на хората, които чрез

Първата по рода си чешма-паметник, посветена на хората, които чрез ...

......... се нуждаят от трансплантация на орган. Осъществените интервенции тази година са едва 32, показват данни на Агенцията по трансплантация.Проблемът с белодробните трансплантации - има ли решение за чакащите?Трима души починаха през последните 2 седмици, докато чакат трансплантацията, която държавата не може да им осигури. У нас такива трансплантации не се...


Трима души са починали докато чакат за трансплантация на бял

Трима души са починали докато чакат за трансплантация на бял ...

......... на ИАТ: "Германските власти ни обясниха, че държавите, които са асоциирани членки към `Евротрансплант" - тоест не са с правата на членките учредителки, няма да бъдат трансплантирани. Говоря само за белодробна трансплантация. "Това са единствените болни в листата на чакащите в България, които в момента нямат шанс да бъдат трансплантирани.В Световния ден на донорството почина 29 годишен пациент, който

В Световния ден на донорството почина 29 годишен пациент, който ...

......... зависи от организацията създадена от държавата, но и от всички нас мислещи, че нуждата от донорство не ни засяга.Лекари настояват за промяна в закона, която да улесни донорствотоВ Световния ден на донорството лекари настояха за промяна в закона, която да улесни трансплантациите. Според медици, всеки трябва да може да заявява,...


30 милиона души в Европа са със слабо или напълно

30 милиона души в Европа са със слабо или напълно ...

......... трябвало да бъде задължение на здравната система, тоест на държавата. То не може да бъде оставено на инициативата на родителите, които бързат, гонят работа и т.н.В световният ден на зрението напомняме: Не се доверявайте на съвети в сайтове за чудотворни отвари с годжи бери, алое вера и сода за хляб.


България остава на последно място по брой донори на един

България остава на последно място по брой донори на един ...

......... тъй като през последните години няма реализиран отказ на близки на починал с мозъчна смърт, изтъкна доц. Такоров. Джони Велинов - 10 години живот след трансплантацияЛегендарният вратар на ЦСКА и на Националния отбор Георги Велинов застана пред камерата ни, за да ни разкаже за втория живот, който живее след транспл...


Основните положения, за които хората с увреждания се борят, бяха

Основните положения, за които хората с увреждания се борят, бяха ...

......... Мая Манолова, омбудсман: Става дума за 6000 деца, какво може да се подкрепи? Една година чакахме законът да бъде внесен.Мая Манолова отправи апел към депутатите да гласуват предложението да отпадне подоходния критерий, така че всички деца, независимо колко пари получава единият останал родител или настойник, да получат подкрепа от държавата.


Днес е Световният ден за борба със затлъстяването.Според Европейската асоциация

Днес е Световният ден за борба със затлъстяването.Според Европейската асоциация ...

......... тръгва от семействотоНаднормено тегло и затлъстяване при близо 1/3 от децата отчитат наблюденията. Най-ефективна мярка срещу това е здравословното хранене. Кроасаните, чип...Какво означава здравословно хранене при децата?20-25% от децата у нас страдат от затлъстяване, а някои от тях от свръхтегло. През последните години спциалистите от хранене и диететика създават нови...Мисля, че това, което се предлага от управляващите в момента

Мисля, че това, което се предлага от управляващите в момента ...

......... са недоволни от това, което се случи. Единственият път, който бих искал да търся, е към корените на консервативната десница.Като подобно формирование д-р Москов посочи „оригиналното ДСБ“. „Харесвам и подкрепям енергията на вицепремиера Симеонов“, допълни д-р Москов. По думите му до края на годината новото формирование може да бъде обявено.


Апелативният специализиран наказателен съд ще гледа жалбите на обвиняемите срещу

Апелативният специализиран наказателен съд ще гледа жалбите на обвиняемите срещу ...

......... същата болница д-р Зора Балджийска и фармацевтка от благоевградската онкоболница. Специализираният съд остави трите жени под "домашен арест" заради влошеното им здраве, а останалите четирима обвиняеми в ареста. Всички обжалват това решение, а защитата им твърди, че няма доказателства, че са извършвали отклоняване и продажба на черния пазар на онколекарства.


Френските здравни власти настояват за забраната на соларните студиа поради

Френските здравни власти настояват за забраната на соларните студиа поради ...

......... които поне веднъж са ползвали услугите на соларно студио преди да навършат 35 години, са били изложени с 59% по-висок риск да развият кожeн меланом. Счита се, че във Франция 43% от регистрираните случаи на меланом при младите хора са свързани с ползването на солариуми преди да навършат 30 години.


Майките на деца с увреждания са разговаряли днес с финансовия

Майките на деца с увреждания са разговаряли днес с финансовия ...

......... че тези четири месеца са достатъчни да се стартира промяната - поне със Закона за личната помощ.Майките на деца с увреждания са разговаряли с финансовия министър ГорановМайките на деца с увреждания са разговаряли днес с финансовия министър Владислав Горанов и са получили конкретни срокове за приемането на два от зако...


Хепатит А има сезонен характер, след август, когато се събират

Хепатит А има сезонен характер, след август, когато се събират ...

......... на избор на родителите. До седмица ще се получи нова пратка, която ще бъде насочена към рисковите райони.Той даде и алтернативния вариант - комбинирана ваксина срещу Хепатит А и Б, но и допълни, че повечето деца вече би трябвало да са ваксинирани срещу Хепатит Б, който влиза в имунизационния календар.Пореден случай на агресия в университетската болница „Канев” в Русе.

Пореден случай на агресия в университетската болница „Канев” в Русе. ...

......... тези хора с бели престилки след такъв инцидент да се концентрират и да си вършат работата. Защото тук решаваме човешки съдби. В първия момент човек си казва – струва ли си, да бъдеш добронамерен и да получаваш такава отплата, но после си казваш – струва си, добрите хора са повече.


Екипи на ВМА проведоха тактико-специално занятие с цел проверка на

Екипи на ВМА проведоха тактико-специално занятие с цел проверка на ...

......... професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. Военномедицинска академия е лечебно заведение от национално значение с подразделенията си в страната и с начина си на организация на работа. Болницата разполага с планове за действие при различни ситуации, прилагайки опита на военните медици – бърза реакция, мобилност и работа по световни стандарти.


Майките на деца с увреждания напуснаха ядосани срещата с депутати

Майките на деца с увреждания напуснаха ядосани срещата с депутати ...

......... напуснаха залата и се заканиха да протестират ефективно. Заплашиха и с гражданско неподчинение.Депутати от ГЕРБ и БСП в разговор с майки на деца с уврежданияУтре от 14 ч в Народното събрание майки на деца с увреждания ще се срещнат с депутати, министри и представители на институции, от които зависи разреша...


Над 2,5 млн. лв. за закупуване на нова апаратура за

Над 2,5 млн. лв. за закупуване на нова апаратура за ...

......... имате ли сигнали и проблеми?Имаме сигнали и сме предложили увеличение на парите за тези болници, за да си закупят тези неща за които ви казах.Колко пари общо са заделени за тази цел?Ние сме заделяли и за други неща, но над 2.5 милиона лева са за хемодиализа.За тази година?За тази година.


Четирима министри от кабинета

Четирима министри от кабинета "Борисов 2" бяха разпитани днес като ...

......... бартера с Турция. Според прокуратурата Москов е нарушил закона, като е приел дарение на ваксините „Еувакс" и „Пентаксим" от Министерството на здравеопазването на Турция.Решението за това е взето на подпис от кабинета. Днес пред спецсъда бившите министри Румяна Бъчварова, Николай Ненчев, Теменужка Петкова и Ивайло Калфин обясниха защо са подписали.


Намаляват просрочените задължения на държавните болници, каза министърът на здравеопазването

Намаляват просрочените задължения на държавните болници, каза министърът на здравеопазването ...

......... спешна помощ, като посочи, че кумулативно от 2014 г. досега възнагражденията на работещите в тези центрове са увеличени с над петдесет процента. В отговор на журналистически въпроси, свързани с неработещата апаратура в Центъра по хемодиализа във Видин, министър Ананиев обеща да направи коментар, след като приключи назначената от него проверка.


Отделението по хемодиализа във видинската болница спира работа от днес,

Отделението по хемодиализа във видинската болница спира работа от днес, ...

......... случаите са четири, каза заместник- директорът. От болницата уверяват, че ремонтът на техниката в отделението ще приключи до понеделник.Пациент на Центъра по хемодиализа във Видин почина, МЗ разпореди спешна проверкаНезабавна проверка в центъра по хемодиализа във Видин разпореди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, след като тази сутрин един от пациентите...


От понеделник има повреда в апаратурата, с която се извършва

От понеделник има повреда в апаратурата, с която се извършва ...

......... между 2 отделения, няма постоянно наблюдения, сигнализираме със звънци от пазара, казаха хората.Те обвиниха болницата и за високата смъртност на пациенти на хемодиализа във Видинско.Заместник-директорът на лечебното заведение д-р Богдан Томов каза, че аварията, която се е случила, не може да бъде предвидена, като от днес започва ремонт на апаратурата.


Дарена апаратура в родилното отделение в Петрич помогна на новородено

Дарена апаратура в родилното отделение в Петрич помогна на новородено ...

......... които и да са те, че осигуриха за нас тази възможност да се грижим адекватно за децата.Това не е първото дарение, направено на родилното отделение в Петрич. Преди години са получили кувьоз. Сега лекарите се нуждаят от нова реанимационна маса, защото тази, която ползват е на повече от 30 години.


80% от българите смятат, че е необходима промяна в здравноосигурителния

80% от българите смятат, че е необходима промяна в здравноосигурителния ...

......... на здравеопазването Жени Начева, д-р Стойчо Кацаров – председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването, директора на УМБАЛ „Александровска" Костадин Ангелов, председателя на Българската болнична асоциация Андрей Марков и Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика. Целия разговор можете да гледате тук:Реформата в здравеопазването и предложените моделиwww.bnt.bg/bg/a/reformata-v-zdraveopazvaneto-i-predlozhenite-modeli-02102018


За шеста поредна година започва кампания за профилактични прегледи и

За шеста поредна година започва кампания за профилактични прегледи и ...

......... като често първите симптоми остават незабелязни, лекарите съветват жените след 25 години да се преглеждат поне веднъж годишно. Присъдиха Нобеловата награда за медицина за пробив в лечението на ракаЗапочна Нобеловата седмица. С отличието за медицина бяха удостоени двама учени, разработили нов революционен метод за борба с рака. Наградата се връч...


Нобеловата награда за медицина тази година беше присъдена на двама

Нобеловата награда за медицина тази година беше присъдена на двама ...

......... пробив в борбата ни срещу рака", заяви Кралският Каролински медицинско-хирургичен институт. Нобеловите награди ще бъдат връчени на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел. Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (873 000 евро).


За въвеждането на пълна демонополизация на здравното осигуряване е нужно

За въвеждането на пълна демонополизация на здравното осигуряване е нужно ...

......... продължи да поема ангажимент, обясни д-р Пенков.Ако системата не се реформира, средствата ще изтекат, призна зам.-министърът на здравеопазването. Според него най-големият теч на средства в здравеопазването идва от „свръхпредлагането“ на услуги. Естественото нещо е обединението на болнични структури, заяви д-р Пенков. С обединяването на ресурси болниците ще станат още по-полезни.


Световната здравна организация констатира в доклад, че консумацията на алкохол

Световната здравна организация констатира в доклад, че консумацията на алкохол ...

......... за употреба на алкохол от подрастващите не са се изменили от 2002 година. СЗО призова да бъде продължено финансирането на проекти, пропагандиращи здравословния начин на живот сред подрастващите в името на здравето на бъдещите поколения.СЗО определя като вредна годишната консумацията на повече от 8 литра алкохол на глава от населението.


Според данни на Световната здравна организация замърсяването на въздуха крие

Според данни на Световната здравна организация замърсяването на въздуха крие ...

......... у нас, основните причини за замърсяването са транспорта и твърдото гориво. ПловдивБългария е на първо място в ЕС по скъсяване на живота заради лошия въздухБългария е на първо място в ЕС по скъсяване на живота заради лошото качество на въздух, който дишаме. Това се казва в специален доклад на Европейската...


Близо 200 военнослужещи от военни формирования в градовете Карлово и

Близо 200 военнослужещи от военни формирования в градовете Карлово и ...

......... не само помагат на пациентите на ВМА и спасяват животи, но са и пример за насърчаване на безвъзмездното кръводаряване“, заяви полк. проф. Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология.Извън кампаниите, всеки желаещ може да го направи в Кръвния център на ВМА, всеки ден от 8.30 до 16.00 часа.© ВМА


Изпадането в депресия е свързано с изчерпването на нещо в

Изпадането в депресия е свързано с изчерпването на нещо в ...

......... причинено от хормонален дисбаланс, мозъчен процес, също така предвестник на деменция.Като симптоми д-р Тодоров посочи лесната уморяемост, загубата на концентрация.Защо се променя настроението ни? Защо без да го желаем изведнъж изпадаме в депресия? Защо есента и зимата за много хора са равнозначни на неприятно преживяване? Вижте разговора с д-р Петров.


Един на всеки четирима французи не разполага с достатъчно средства

Един на всеки четирима французи не разполага с достатъчно средства ...

......... риба поне веднъж седмично. 21% признават, че нямат възможност да се хранят три пъти на ден, а за 19% е проблем дори плащането на училищния стол на децата. От друга страна, месото присъства все по-рядко в чинията на французите, но поради финансови затруднения само за 17 на сто от тях.


Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова е

Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова е ...

......... си и сключването на Договора за европейски трансплантационен център.През юни месец т.г. д-р Симеонова депозира оставката си, но не беше приета.Не е приета оставката на директора на Изпълнителната агенция по трансплантацияНе е приета оставката на директора на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството...


Докато през 2007-ма година 28% от ражданията са били с

Докато през 2007-ма година 28% от ражданията са били с ...

......... Докато през 2007-ма година 28% от ражданията са били с цезарово сечение, през 2017 г. те вече достигат 46 на сто. Процентите се качват плавно в последните години, а причините невинаги са медицински.Вижте и още в репортажа на Диана Тодорова.


Бактерия, която може да предизвика нелечими инфекции, се разпространява в

Бактерия, която може да предизвика нелечими инфекции, се разпространява в ...

......... отслабена, или пациенти с импланти, като катетри и ставни протези. Австралийският екип установил, че някои щамове на бактерията модифицирали своята ДНК, предизвиквайки резистентност към често използвана в болниците комбинация от два антибиотика. Според учените, устойчивата бактерия се разпространява бързо вследствие на значителната употреба на антибиотици в интензивните отделения в болниците.


Държавата трябва да поеме отговорността за състоянието на Врачанската болница.

Държавата трябва да поеме отговорността за състоянието на Врачанската болница. ...

......... "Министерство на здравеопазването да си влезе във функциите и в отговорностите и образно казано да си оправи бакиите, които е натворило тук. Реформата наистина е належаща. Не става само с повече пари. Трябва да се вземат решения, трябва да се предприемат стъпки. Просто трябва повече смелост от Министерство на здравеопазването."


Лекари-стажанти извършват безплатни профилактични прегледи във всички населени места в

Лекари-стажанти извършват безплатни профилактични прегледи във всички населени места в ...

......... иновации в здравеопазването, кмета на община Банско има идея и за създаване на нов вид спешна помощ, чрез съчетаването на медици, пожарникари, полиция и планински спасители. Така според него шанса за спасяване на повече човешки животи се увеличава тройно. По тази тема предстоят и разговори между местната община и министерството.


Зехтинът може да засили представянето на мъжете в спалнята не

Зехтинът може да засили представянето на мъжете в спалнята не ...

......... намалява риска от еректилна дисфункция. Здравословният начин на хранене и тренировките са особено важни за подобряване на сексуалните възможности при мъжете на средна и по-напреднала възраст, каза ръководителят на екипа д-р Кристина Крисохо. Виаграта помага на милиони мъже, но сред страничните ѝ ефекти са главоболие, болки в гърба, нарушено зрение.


За опасност от разпространение на западнонилска треска в Бургас предупреди

За опасност от разпространение на западнонилска треска в Бургас предупреди ...

......... главен държавен здравен инспектор: Ще се опитаме чрез отделенията на болници и общопрактикуващите лекари да изследваме колко интензивен е този процес. По-важното е, ако някъде се оформи огнище, където явно комарите, живеейки в този регион, са с по-висок процент на заразяване - там да бъдат насочени мерките срещу тяхното унищожаване.


Положението е изключително тежко, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

Положението е изключително тежко, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ...

......... увери Кирил Ананиев, и изрази дълбоките си съболезнования към близките на загиналите и ранените.15 души са загинали в тежката катастрофа с автобус край Искърското дефиле15 са загиналите в катастрофата в Искърското дефиле, а пострадалите са над 27, потвърди пред „По света и у нас“ говорителят на Центъра за спешна медиц...


Споразумение между НЗОК и БЛС гарантира, че проблеми, подобни на

Споразумение между НЗОК и БЛС гарантира, че проблеми, подобни на ...

......... РЗОК, карловци протестираха пред болницата. Вариантът, който им се предлагаше, особено за родилките – да пътуват до Пловдив, не беше приет изобщо. Най-далечната точка на общината е Клисура, разстоянието оттам до областния град е 85 км, от Карлово до Пловдив са 60, това си е реална предпоставка за риск.© Архив


Ето една история за момче, което въпреки диагнозата церебрална парализа

Ето една история за момче, което въпреки диагнозата церебрална парализа ...

......... бъдат закупени още такива триколки. За да качат нечия воля на колело и да повторят този разказ. Недялко Дервенков: За нас това е абсолютно успешна мисия. А думите на Петър са достойни за завършек на тази история. Най-запомнящите се моменти са спусканията надолу по баирите, казва той, все едно летиш.


Американски учени установиха, че разнообразното хранене предразполага към поемане на

Американски учени установиха, че разнообразното хранене предразполага към поемане на ...

......... Според тях основен проблем е формулировката на разнообразно хранене. За някои хора това са храни от различни групи, а за други равни калории от различните групи. Американските учени препоръчват разнообразието да се постига с различни плодове, зеленчуци и зърнени култури и да се избягва капанът на "всичко в умерено количество".


Жители на Карлово и съседни общини излязоха на протест срещу

Жители на Карлово и съседни общини излязоха на протест срещу ...

......... Протестът подкрепиха над 200 души. Лекарите, местната власт и гражданите поискаха нова държавна политика в общинското здравеопазване и около 25 милиона, с които да се подпомогне дейността на общинските болници в страната, за да продължи тяхното съществуване. По време на протеста в АГ-отделението на Карловската болница се родиха три бебета.


Жители на Карлово и съседни общини излязоха на протест срещу

Жители на Карлово и съседни общини излязоха на протест срещу ...

......... анестезиолога, които пътуват от Казанлък. Според Здравната каса в Пловдив обаче, това не отговаря на нормативната база.Над 200 души подкрепиха протеста. екарите, местната власт и гражданите поискаха нова държавна политика в общинското здравеопазване и около 25 милиона лева, с които да се подпомогне тяхната дейност.Вижте повече за протеста във видеото


12 души починаха, а десетки са заразени от западнонилска треска

12 души починаха, а десетки са заразени от западнонилска треска ...

......... най-вече. Трябва да бъде сухо времето, да няма превалявания от дъжд - тогава е неефективно. Такава ситуация имахме преди две седмици - всеки ден валеше и нямахме възможност да третираме. До средата на миналия век западнонилската треска се е срещала само в тропическите и субтропическите области на Азия и Африка.


Една от най-богатите страни в Европа - Норвегия се превръща

Една от най-богатите страни в Европа - Норвегия се превръща ...

......... младежите между 16 и 24 години пушат едва 1 процент от момичетата и 5% от момчетата. Властите поведоха активна кампания срещу вредния навик и резултатите вече са впечатляващи. За едно десетилетие броят на пушачите в страната е намалял наполовина. Властите не крият амбицията си да достигнат 0% пушачи сред младежите.


На престижния международен конгрес по инвазивна кардиология в Делхи първа

На престижния международен конгрес по инвазивна кардиология в Делхи първа ...

......... награда получи известният наш кардиолог проф. Иво Петров - с аржентински корени, спасил толкова много хора с най-новите методи по ендоваскуларна терапия. Вече 10-та година конгресът се организира от професор Кхана - син на бащата на индийската кардиохирургия, с когото проф. Иво Петров и екипа му работят вече години наред.


Европейската комисия е одобрила българската програма срещу двойния стандарт при

Европейската комисия е одобрила българската програма срещу двойния стандарт при ...

......... продукти са с лошо качество, заместители и т.н. Да не говорим, че имаме случаи и при бебешки храни, което е недопустимо. Евродепутатите очакват събраната информация да стане основа за промяна на европейското законодателство. Според тях трябва да има и единен орган, който да следи за уеднаквяване на качеството на храните.


Над 200 килограма колбаси конфискуваха граничните полицаи на Дунав мост

Над 200 килограма колбаси конфискуваха граничните полицаи на Дунав мост ...

......... тъй като липсва площадка. Тя ще бъде изградена в най-кратки срокове, като допълнителна мярка срещу разпространението на африканска чума по свинeте. Въпреки че у нас все още няма открити огнища, собствениците на свинекомплекси в русенски регион са притеснени, защото ако заразата проникне у нас, загубите им ще са за милиони.


В студиото на „Още от деня“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей

В студиото на „Още от деня“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей ...

......... ЕС, че проблем съществува и Общността има волята да се бори с него, допълни той.Ако един производител е съумял да продава качествена храна на нормална страна на Запад, той може да го направи и в България, заяви Новаков. Подходът за неравноправно третиране в ЕС е обречен на неуспех, допълни той.


Четвъртото издание на

Четвъртото издание на "Витоша летен фест" се провежда на хижа ...

......... и "София - Европейска столица на спорта" отложиха с две седмици спортния празник заради силните дъждове в началото на юли. Повече за състезанията и атмосферата на Витоша - в прякото включване на Айше Сали. Победителят в маратона е Динчо Мицов. Той успя да стигне до финалната права за 47 минути.


В студиото на „Още от деня“ д-р Нигяр Джафер от

В студиото на „Още от деня“ д-р Нигяр Джафер от ...

......... когато няма конкуренция, допълни тя.По думите на Нигяр Джафер предишният управител на НЗОК д-р Плочев е бил човек без политически опит и е станал жертва на политическата дисциплина, политическата коректност и политическото двуличие. Касата трябва да бъде оглавявана от хора с богат административен опит - положителен и отрицателен, допълни тя.


Неглижирането на трудностите на хора с психични проблеми води до

Неглижирането на трудностите на хора с психични проблеми води до ...

......... част от общинските бюджети. По думите ѝ парите за психиатрична помощ са срамно малко, но преди това трябва да се каже за какво ще бъдат използвани, като може би трябва да бъдат увеличени двойно или тройно. Лошата материална база деморализира пациенти и работещи в психиатричната помощ, каза още д-р Гълъбова.


Адекватни ли са мерките, които предприе Агенцията по храните, за

Адекватни ли са мерките, които предприе Агенцията по храните, за ...

......... на чумата в границите на Европейския съюз. Проблем според д-р Иванова е, че дребните животновъди в района до голяма степен са загубили доверието си в Агенцията по храните. Така може да се стигне до укриване на животни, което в крайна сметка ще разпространи заразата и в други части на страната.


62 лекарства за високо кръвно, скорошен инфаркт и сърдечна недостатъчност

62 лекарства за високо кръвно, скорошен инфаркт и сърдечна недостатъчност ...

......... си лекар, за да им смени терапията.Д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар: Няма проблем за здравето, за живота на никого. Не трябва да се създава психоза, че видите ли ще останат хора, които няма да се лекуват.От Здравната каса успокоиха, че има достатъчно алтернативни лекарства, които се заплащат от фонда.


Д-р Анелия Хорварт, българка, която от 28 години живее в

Д-р Анелия Хорварт, българка, която от 28 години живее в ...

......... деца, които вече имат физически характеристики на възрастни. Това означава, че те на определена възраст са оставени на произвола на съдбата."Апаратът струва 280 000 евро, като цената включва доставката на уреда и обучението на персонала. Само в Австрия има 28 локомата, като повечето клиники за рехабилитация разполагат с роботизираната апаратура.


В студиото на

В студиото на "Денят започва" едно от златните момичета на ...

......... каузи и желанието ѝ да помага Ренета Камберова каза:Ренета Камберова, олимпийска медалистка по художествена гимнастика: Благодарността на хората и това, което виждам отсреща страшно много ме зарежда и страшно много ме мотивира, когато си поставя нещо наистина да го гоня до дупка, защото това да помагаш за мен е безценно.


За тревожна тенденция предупреждават лекари от Пловдив - увеличават се

За тревожна тенденция предупреждават лекари от Пловдив - увеличават се ...

......... въобще. При нас пациенти ни подават само от центъра за кръвопреливане. От други лаборатории при нас не се подава информация за открити нови случаи на сифилис.Заради липсата на пеницилинови препарати е затруднено и лечението на болните. Проблемите са най-вече при бременните и децата, за които пеницилинът е основно лекарствено средство.


Вирусът на чума по овце и кози е регистриран в

Вирусът на чума по овце и кози е регистриран в ...

......... продължат изследванията и в съседните ферми и в съседните обекти, в които се отглеждат животни. Надявам се всички мерки, които имаме по заповедта да бъдат спазвани от собствениците на животновъдни обекти относно и транспорта и търговията с месо и млечни продукти на територията на нашите две общини Болярово и Елхово.


В студиото на Денят започва д-р Хасърджиев от Националната пациентска

В студиото на Денят започва д-р Хасърджиев от Националната пациентска ...

......... който място имат и лекарите.Станимир Хасърджиев, председател на УС на Националната пациентска организация: Хора и граждани са сезирали агенцията по съмнения за нарушения, но рядко се е стигало до решения в полза на гражданите и пациентите. Смисълът на агенцията не е наказание, а да се предотвратят в бъдеще подобни казуси.


Очаква се днес омбудсманът Мая Манолова да представи своя вариант

Очаква се днес омбудсманът Мая Манолова да представи своя вариант ...

......... за изплащане на личната помощ - нискобюджетен и високобюджетен.Родителите на деца и младежи с увреждания настояват както за увеличение на инвалидните пенсии, така и за адекватно прилагане на правилата за отпускане на помощни средства. Вчера към градовете, които протестират се присъедини и Русе. Палатки бяха разпънати пред сградата на общината.


Алтернативни методи за лечение представят специалисти в Благоевград по време

Алтернативни методи за лечение представят специалисти в Благоевград по време ...

......... Алтернативни методи за лечение представят специалисти в Благоевград по време на фестивала „Здравей, здраве". Той се провежда за първи път в областния град и всеки, който желае може да научи повече за здравословния начин на живот и това как да се предпази от боледуване. Благоевград


Пореден протест на медиците от Ловешката болница, която се намира

Пореден протест на медиците от Ловешката болница, която се намира ...

......... технически секретар в ТЕЛК-Ловеч: Нито кметицата си върши работата, като хората, нито от Министерството взимат някакво отношение, празни обещания, никой не го интересува, дават се обещания на вятъра.Прокуристът на болницата заяви, че подкрепя протестите на колегите си и днес ще търси решение на проблема в Министерството на здравеопазването и НЗОК.


20-25% от децата у нас страдат от затлъстяване, а някои

20-25% от децата у нас страдат от затлъстяване, а някои ...

......... Това се счита за лукс или е времеемко, което не е необходимо. 5-15% деца ще имат възможност да надграждат своите знания след училища. Всички би трябвало да го правят.Проф.Байкова коментира още, че трябва да се ограничат всички агресивни реклами на вредни храни и използването на думи като "супер" и "звездни".


Ново проучване на Агенцията за безопасност на храните показа разминаване

Ново проучване на Агенцията за безопасност на храните показа разминаване ...

......... сме направили съпоставка на седем държави на тази напитка, така че плодовият сок е най-малко в България, което определено влияе на вкусовите качества.За да се премахне двойния стандарт, вече се обсъждат промени в европейските директиви. Според министър Порожанов новите текстове трябва да се приемат до края на годината. © БНТ


Има много нерешени проблеми, говорим от дълги години, отговор така

Има много нерешени проблеми, говорим от дълги години, отговор така ...

......... в тези кабинети. В 12:30 часа общопрактикуващите лекари ще отидат на протест пред НДК, а по-късно ще връчат своите искания на здравния министър. Протест на лекари и здравни инспекториНеформално заседание на Съвета на министрите на здравеопазването в София. На него ще бъдат обсъждани здравословното хранене на децата, ефективност и д...


По инициатива на Световната здравна организация, последната седмица от април

По инициатива на Световната здравна организация, последната седмица от април ...

......... херпес зостер.България все още обмисля въвеждането на ваксината срещу варицела. Дали да бъде препоръчителна, но реимбурсирана от Касата, или задължителна, като част от поливалентните ваксини при децата. Каквото и да е решението, това няма как да стане преди 2020 година. Едва тогава могат да се изпълнят заявките от тази година.