Четвъртото издание на

Четвъртото издание на "Витоша летен фест" се провежда на хижа ...

......... и "София - Европейска столица на спорта" отложиха с две седмици спортния празник заради силните дъждове в началото на юли. Повече за състезанията и атмосферата на Витоша - в прякото включване на Айше Сали. Победителят в маратона е Динчо Мицов. Той успя да стигне до финалната права за 47 минути.


В студиото на „Още от деня“ д-р Нигяр Джафер от

В студиото на „Още от деня“ д-р Нигяр Джафер от ...

......... когато няма конкуренция, допълни тя.По думите на Нигяр Джафер предишният управител на НЗОК д-р Плочев е бил човек без политически опит и е станал жертва на политическата дисциплина, политическата коректност и политическото двуличие. Касата трябва да бъде оглавявана от хора с богат административен опит - положителен и отрицателен, допълни тя.


Неглижирането на трудностите на хора с психични проблеми води до

Неглижирането на трудностите на хора с психични проблеми води до ...

......... част от общинските бюджети. По думите ѝ парите за психиатрична помощ са срамно малко, но преди това трябва да се каже за какво ще бъдат използвани, като може би трябва да бъдат увеличени двойно или тройно. Лошата материална база деморализира пациенти и работещи в психиатричната помощ, каза още д-р Гълъбова.


Адекватни ли са мерките, които предприе Агенцията по храните, за

Адекватни ли са мерките, които предприе Агенцията по храните, за ...

......... на чумата в границите на Европейския съюз. Проблем според д-р Иванова е, че дребните животновъди в района до голяма степен са загубили доверието си в Агенцията по храните. Така може да се стигне до укриване на животни, което в крайна сметка ще разпространи заразата и в други части на страната.


62 лекарства за високо кръвно, скорошен инфаркт и сърдечна недостатъчност

62 лекарства за високо кръвно, скорошен инфаркт и сърдечна недостатъчност ...

......... си лекар, за да им смени терапията.Д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар: Няма проблем за здравето, за живота на никого. Не трябва да се създава психоза, че видите ли ще останат хора, които няма да се лекуват.От Здравната каса успокоиха, че има достатъчно алтернативни лекарства, които се заплащат от фонда.


Д-р Анелия Хорварт, българка, която от 28 години живее в

Д-р Анелия Хорварт, българка, която от 28 години живее в ...

......... деца, които вече имат физически характеристики на възрастни. Това означава, че те на определена възраст са оставени на произвола на съдбата."Апаратът струва 280 000 евро, като цената включва доставката на уреда и обучението на персонала. Само в Австрия има 28 локомата, като повечето клиники за рехабилитация разполагат с роботизираната апаратура.В студиото на

В студиото на "Денят започва" едно от златните момичета на ...

......... каузи и желанието ѝ да помага Ренета Камберова каза:Ренета Камберова, олимпийска медалистка по художествена гимнастика: Благодарността на хората и това, което виждам отсреща страшно много ме зарежда и страшно много ме мотивира, когато си поставя нещо наистина да го гоня до дупка, защото това да помагаш за мен е безценно.


За тревожна тенденция предупреждават лекари от Пловдив - увеличават се

За тревожна тенденция предупреждават лекари от Пловдив - увеличават се ...

......... въобще. При нас пациенти ни подават само от центъра за кръвопреливане. От други лаборатории при нас не се подава информация за открити нови случаи на сифилис.Заради липсата на пеницилинови препарати е затруднено и лечението на болните. Проблемите са най-вече при бременните и децата, за които пеницилинът е основно лекарствено средство.


Вирусът на чума по овце и кози е регистриран в

Вирусът на чума по овце и кози е регистриран в ...

......... продължат изследванията и в съседните ферми и в съседните обекти, в които се отглеждат животни. Надявам се всички мерки, които имаме по заповедта да бъдат спазвани от собствениците на животновъдни обекти относно и транспорта и търговията с месо и млечни продукти на територията на нашите две общини Болярово и Елхово.


В студиото на Денят започва д-р Хасърджиев от Националната пациентска

В студиото на Денят започва д-р Хасърджиев от Националната пациентска ...

......... който място имат и лекарите.Станимир Хасърджиев, председател на УС на Националната пациентска организация: Хора и граждани са сезирали агенцията по съмнения за нарушения, но рядко се е стигало до решения в полза на гражданите и пациентите. Смисълът на агенцията не е наказание, а да се предотвратят в бъдеще подобни казуси.


Очаква се днес омбудсманът Мая Манолова да представи своя вариант

Очаква се днес омбудсманът Мая Манолова да представи своя вариант ...

......... за изплащане на личната помощ - нискобюджетен и високобюджетен.Родителите на деца и младежи с увреждания настояват както за увеличение на инвалидните пенсии, така и за адекватно прилагане на правилата за отпускане на помощни средства. Вчера към градовете, които протестират се присъедини и Русе. Палатки бяха разпънати пред сградата на общината.Алтернативни методи за лечение представят специалисти в Благоевград по време

Алтернативни методи за лечение представят специалисти в Благоевград по време ...

......... Алтернативни методи за лечение представят специалисти в Благоевград по време на фестивала „Здравей, здраве". Той се провежда за първи път в областния град и всеки, който желае може да научи повече за здравословния начин на живот и това как да се предпази от боледуване. Благоевград


Пореден протест на медиците от Ловешката болница, която се намира

Пореден протест на медиците от Ловешката болница, която се намира ...

......... технически секретар в ТЕЛК-Ловеч: Нито кметицата си върши работата, като хората, нито от Министерството взимат някакво отношение, празни обещания, никой не го интересува, дават се обещания на вятъра.Прокуристът на болницата заяви, че подкрепя протестите на колегите си и днес ще търси решение на проблема в Министерството на здравеопазването и НЗОК.


20-25% от децата у нас страдат от затлъстяване, а някои

20-25% от децата у нас страдат от затлъстяване, а някои ...

......... Това се счита за лукс или е времеемко, което не е необходимо. 5-15% деца ще имат възможност да надграждат своите знания след училища. Всички би трябвало да го правят.Проф.Байкова коментира още, че трябва да се ограничат всички агресивни реклами на вредни храни и използването на думи като "супер" и "звездни".


Ново проучване на Агенцията за безопасност на храните показа разминаване

Ново проучване на Агенцията за безопасност на храните показа разминаване ...

......... сме направили съпоставка на седем държави на тази напитка, така че плодовият сок е най-малко в България, което определено влияе на вкусовите качества.За да се премахне двойния стандарт, вече се обсъждат промени в европейските директиви. Според министър Порожанов новите текстове трябва да се приемат до края на годината. © БНТ


Има много нерешени проблеми, говорим от дълги години, отговор така

Има много нерешени проблеми, говорим от дълги години, отговор така ...

......... в тези кабинети. В 12:30 часа общопрактикуващите лекари ще отидат на протест пред НДК, а по-късно ще връчат своите искания на здравния министър. Протест на лекари и здравни инспекториНеформално заседание на Съвета на министрите на здравеопазването в София. На него ще бъдат обсъждани здравословното хранене на децата, ефективност и д...По инициатива на Световната здравна организация, последната седмица от април

По инициатива на Световната здравна организация, последната седмица от април ...

......... херпес зостер.България все още обмисля въвеждането на ваксината срещу варицела. Дали да бъде препоръчителна, но реимбурсирана от Касата, или задължителна, като част от поливалентните ваксини при децата. Каквото и да е решението, това няма как да стане преди 2020 година. Едва тогава могат да се изпълнят заявките от тази година.


При поредната среща на организации на хора с увреждания в

При поредната среща на организации на хора с увреждания в ...

......... мониторинг, наблюдение. Трябва да има електронна здравна карта, да има електронно досие, за да може да се проследяват заболяванията на този човек, да се види как е лекуван този човек. От години говорим и е време да се случи, защото част от злоупотребите ще бъдат минимизирани с тази здравна карта.


Новите по-ниски цени на медицинските изделия и консумативи събудиха дискусии

Новите по-ниски цени на медицинските изделия и консумативи събудиха дискусии ...

......... в този пакет трябва да влязат неща, които са жизнено важни. Този пакет се покрива със 100% от касата. Казва се какви консумативи и импланти касата може да субсидира, т.е реинбурсира."Според него това е пътят за демонополизация на касата и този процес не може да стане от днес за утре.


Днес е Световен ден на хемофилията. Няма точен регистър, но

Днес е Световен ден на хемофилията. Няма точен регистър, но ...

......... да имат лекарство или при травма, отиват в болницата и си взимат лекарство. Когато не си на профилактика, а страдаш от хемофилия, всеки малък удар причинява големи увреждания и вътрешните кръвоизливи увреждат ставите.", коментира още Мария Недевска. "При добро лечение, хората с хемофилия са ползотворни за обществото.", бяха думите й.


Не беше даден ход на делото срещу бившия здравен министър

Не беше даден ход на делото срещу бившия здравен министър ...

......... здравеопазването и държавната фирма "Булбио", Специализираният съд е призовал Министерството на финансите.© Минко Чернев / БТАд-р Москов и д-р Персенски са обвинени за това, че са приели като дарение ваксини от Турция, за които няма разрешение в България и са ощетили държавата с близо 300 000 лева за невнесено ДДС.


Другата водеща тема в последните дни - протестите на хората

Другата водеща тема в последните дни - протестите на хората ...

......... и министрите, и протестиращите. Проблемът в оттеглената наредба е само начина ,по който се правят оценките на уврежданията. Валери Симеонов - вицепремиер: Трудно се завишава контрол, когато е прекалено голям диапазонът на оценка на конкретно заболяване по преценка на лекаря.Преговори по наредбата за медицинската експертиза са предвидени за утре сутрин.


Министърът на екологията Нено Димов ще търси съдействие за общ

Министърът на екологията Нено Димов ще търси съдействие за общ ...

......... електроавтомобилите няма да има екотакса, за хибридите ще бъде много намалена, за новите коли също ще бъде намалена, тези които са до 5 години ще бъде запазена, а за по-старите ще бъде увеличена.В момента за лек автомобил до пет години екотаксата е 190 лева, а над пет години 275 лева.


В студиото на „Още от деня“ зам.-председателят на Българския лекарски

В студиото на „Още от деня“ зам.-председателят на Българския лекарски ...

......... определени минималните цени, при които Здравната каса ще покрива стойността на медицинските изделия, и че представлява проблем пациентът да доплаща ненужно от себе си. Цените обаче са обявени, преди да се подпишат договори с доставчиците, изтъкна тя, така че не може да се направи оценка, без да са известни детайлите.


Със затопляне на времето от началото на април започна и

Със затопляне на времето от началото на април започна и ...

......... 5.00 часа и продължава до 10.00 часа.На 10 април са обработвани зелени площи в Южен парк, в районите „Лозенец“ и „Люлин“. Ларвицидна обработка се извършва в район Нови Искър. Утре обработките ще продължат в Борисовата градина и в районите на града.Дейностите се контролират от дирекция „Зелена система“ и Столичната РЗИ.


Замърсяването на въздуха и решенията за защита на човешкото здраве

Замърсяването на въздуха и решенията за защита на човешкото здраве ...

......... г. страната ни беше осъдена заради системно превишение на нормите за прахови частици. Преди днешната среща от фондация "Биоразнообразие" организираха демонстрация под надслов „Да спасим нашите морета“ и връчиха петиция на държавния секретар за околна среда на Швеция, Пер Енкуист от Съвета на Европейския съюз на министрите на околната среда.


Великденският пост приключи с яйца, козунаци и агнешко - как

Великденският пост приключи с яйца, козунаци и агнешко - как ...

......... започва" бяха Даниела Ризова и Моника Цветкова, които ни показаха полезни упражнения с големи фитнес топки. Вижте ги във видеото! На пазар за агнешко в ГърцияБългари купуват агнета за Великден от фермите в Северна Гърция за 5 лева килограм живо тегло. Докато стигне до българските магазини обаче, цената му с...


Най-важно е децата да могат да спортуват, София през тази

Най-важно е децата да могат да спортуват, София през тази ...

......... спортуват в тези зали и да се организират състезания в тях, каза кметът на София. Според Йорданка Фандъкова най-важните фактори за развитието на децата и за превенция срещу агресията е спортът, а след семейството - детската градина и училището, са институциите, които трябва да възпитават интереса на учениците към спорта.


Здравната каса ще плаща средно с 10% повече за клиничните

Здравната каса ще плаща средно с 10% повече за клиничните ...

......... клиничните пътеки, това е залегнало в подписания Национален рамков договор за 2018 година, който влиза в сила от днес. По-голямо е увеличението на пътеките за рехабилитация и долекуване. Според специалистите „този договор е по-добър от миналогодишния". Вижте повече от коментара на д-р Галинка Павлова- зам. председател на Българския лекарски съюз.


Българинът консумира уиски четири пъти месечно, докато средната консумация в

Българинът консумира уиски четири пъти месечно, докато средната консумация в ...

......... уиски от Шотландия - 61 на сто, следват ирландско - 21 процента и американско - 16 процента.Топ 3 на консумираните от българите вносни спиртни напитки е: уиски - 56 процента, водка - 18 процента и узо - 14 процента, според данни на Асоциацията на вносителите и търговци на спиртни напитки.


От първи април се въвежда единен стандарт за финансово управление

От първи април се въвежда единен стандарт за финансово управление ...

......... модел, който разработваме много ускорено и след обществено обсъждане ще бъде представен още в първите ви дни на есенната сесия, ще представляват финансовата институция за ЛЗ и съм убеден, че те ще се ползват не само от държавните и общински лечебни заведения, а те ще се ползват и от частните.


Предстои преструктуриране на Пирогов - сливане на отделения и лаборатории,

Предстои преструктуриране на Пирогов - сливане на отделения и лаборатории, ...

......... оптимизирани максимално, например цената за прането е свалена с около 30 хил. лв на месец. Предстои да се сключи договор за енергийна ефективност, където се очаква намаление. В студиото на БНТ директорът на "Пирогов" каза още, че няма преразход по отношение поддръжката на асансьорите. Започнала е работа и нова регистратура.


Министерството на здравеопазването представи спешен план за оздравяването на болница

Министерството на здравеопазването представи спешен план за оздравяването на болница ...

......... "Не може да се поддържат кухи структури и за това стават това окрупняване".Балтов каза, че очаква заплатите на лекарите и сестрите в "Пирогов" да бъдат повишени, а просрочените дългове, които са над 14 милиона лева, трябва да бъдат намалени. Оздравителният план ще се прилага в "Пирогов" през следващите 3 години.


Мащабно изследване с участието на български учени може да повлияе

Мащабно изследване с участието на български учени може да повлияе ...

......... тези антиракови препарати как могат те да станат по-добри", допълни доц. Стойнев. Това, което правим - сега изследваме други антиракови препарат и също така изследваме други белтъци, защото ние сме изследвали 70 до момента, но има над 200 известни и доста неизвестни белтъци, които участват в този процес, обясни той.


Монополът е проблемът на здравната каса, защото докато тя не

Монополът е проблемът на здравната каса, защото докато тя не ...

......... Ананиев ще има успех. "В държавата има високо подготвени специалисти, но проблемът е, че не могат да се разгърнат.", каза още проф-д-р Горчев.Прокуратурата изнася данни от проверки на болнични заведенияНови досъдебни производства за безстопанственост започват в 7 държавни болници в страната - това са многопрофилните болници в Попово, Бургас, Благоев...


Българите не обръщат сериозно внимание на съня си и често

Българите не обръщат сериозно внимание на съня си и често ...

......... им правят впечатление. Защото, общо взето за съня много малко се знае в България и за проблемите на съня, още по-малко."Съветът на експертите е да си създадем редовен режим и да си осигуряваме нужните часове сън. А ако имаме проблеми със съня, задължително да се свържем с личния си лекар.


Нови досъдебни производства за безстопанственост започват в 7 държавни болници

Нови досъдебни производства за безстопанственост започват в 7 държавни болници ...

......... постъпвали данни за проверки от прокуратурата. Когато това се случи, ръководството...Директорът на Регионалната здравна каса в Ловеч остава в ареста за 72 часаДиректорът на Регионалната здравна каса в Ловеч д-р Антонио Маринов остава в ареста за 72 часа. Той е обвинен за източването на близо 1 млн. лв. от к...


На професионалния си празник служители на Регионалните здравни инспекции в

На професионалния си празник служители на Регионалните здравни инспекции в ...

......... инспектори от Пазарджик. Всички обаче са категорични, че ако исканията им не бъдат чути, ще продължат с протестите.Тъй като непрекъснато напускат квалифицирани кадри и никой не идва на тяхното място, здравните инспектори прогнозират срив в системата. Те събраха исканията си в декларация, адресирана до министъра на здравеопазването. И очакват отговор.


Директорът на Районната здравноосигурителна каса в Ловеч д-р Антонио Маринов

Директорът на Районната здравноосигурителна каса в Ловеч д-р Антонио Маринов ...

......... окончателната мярка на д-р Маринов. По непотвърдена информация, задържането му е свързано с издаването на разрешително за дейност на частно лечебно заведение в Ловеч през миналата година, както и за неправомерно превеждани суми по клинични пътеки, с което е ощетен бюджетът на касата и са нанесени вреди на държавната болница.


Проверки за злоупотреби с клиничните пътеки за недоносени деца започнаха

Проверки за злоупотреби с клиничните пътеки за недоносени деца започнаха ...

......... процент варира между 9 и 10.© БНТПо данни на НСИ за 2016-а годна новородените у нас са били над 64 хиляди. Над 6 хиляди от тях са недоносени. Проверката на здравната каса в родилните отделения трябва да приключи до месец. От резултатите зависи какви мерки за контрол ще бъдат предприети.


Пет години, след като България е подписала конвенцията за защита

Пет години, след като България е подписала конвенцията за защита ...

......... успява да схване смисъла му. Но някак е убедена, че любовта е нейната защита. И предпочита да отговори със стих собствена поезия.Светла: Купих ти цветя - дали ще ти харесат.Купих ти цветя - те целите са нежност.Купих ти цветя - с тях към тебе тичам.Купих ти цветя, просто те обичам.


Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните постави като основен

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните постави като основен ...

......... е по общ регламент.Български производители на плодове и зеленчуци призоваха за по-лесен достъп на тяхната продукция до крайните потребители и равен старт за всички, които спазват правилата. Комисар Андрюкайтис обясни, че предстоят промени в общата селскостопанска политика и със сигурност част от тях ще бъдат свързани с качеството на храните.


Не трябва да се нагнетява напрежение, спекулация е, че заради

Не трябва да се нагнетява напрежение, спекулация е, че заради ...

......... пациента, при 20-22% в Европа. В момента социалната тежест е по-голяма, отколкото би могло да бъде след това. Ако искаме да сме социална държава, може да се направи Здравен фонд, така както има енергийни помощи. И ще излезе два пъти по-евтино, отколкото е сега, коментира директорът на болница "Света Екатерина".


Увеличава се броят на пациентите с усложнения в следствие на

Увеличава се броят на пациентите с усложнения в следствие на ...

......... по-късно резултатът е налице.д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар: Имаме само една чертичка, което означава, че в момента нямате бактерия, която да се развъжда във вашето гърло.Дори и да сме здравноосигурени обаче, тестовете не се поемат от Здравната каса. Цената, която пациентът трябва да заплати е между 15 и 20 лв.


Объркана е счетоводната политика на Националната здравно-осигурителна каса, това заяви

Объркана е счетоводната политика на Националната здравно-осигурителна каса, това заяви ...

......... че вече ще имаме основанието да търсим работата да бъде добре свършена. Повече пари - по-добро качество. Това, което може да се направи за извънболничната помощ, няма смисъл да плащаме за скъп болничен престой, когато нещо може да се случи вътре. Трябва да се направи преустойностяване на тази услуга навън.


Изпълнителният директор на Врачанската болница Орлин Цветков остава на поста

Изпълнителният директор на Врачанската болница Орлин Цветков остава на поста ...

......... директор е подал предизвестие за напускане на работа, което трябва да се гласува на събрание на акционерите. Междувременно стана ясно, че цялата сума вече е възстановена по сметката на болницата и защитата поиска да се преквалифицира цялото обвинение за злоупотреба. От прокуратурата казаха, че ще обжалват днешното решение на съда.


Лични лекари от София протестираха пред здравното министерство. Поискаха по-висока

Лични лекари от София протестираха пред здравното министерство. Поискаха по-висока ...

......... такса, това са неща, които касаят много промени в различни бюджети, които вече са приети. Когато се обсъждат параметрите на бюджета за следващата година, тогава е времето, когато трябва да се поставят тези въпроси."Работна група ще търси варианти за отпадане на задължението за 24 часово разположение на лекарите. © БТА


Под ръководството на Районна прокуратура – Враца се провежда наказателно

Под ръководството на Районна прокуратура – Враца се провежда наказателно ...

......... в съизвършителство са присвоили в полза на трето лице (в полза на д-р Х.М.) парични средства, собственост на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, поверени им да ги управляват (чл. 202 ал.2 НК), като за улесняване на присвояването д-р Р.Ц. е извършил и документно престъпление по чл. 311 ал.1 от НК.


Две дирекции в Здравната каса разполагат с различни данни за

Две дирекции в Здравната каса разполагат с различни данни за ...

......... навреме преговорния процес и на 19 януари конгреса на Българския зъболекарски съюз е дал мандат на комисията по рамковото договаряне да подпише НРД с 90% съгласие и тогава как да отреагираш в един момент, когато се говори за пари в касата, които са задлъжнялост на НЗОК към други европейски каси.


Счетоводната и бюджетната дирекция в Здравната каса разполагат с различни

Счетоводната и бюджетната дирекция в Здравната каса разполагат с различни ...

......... - председател на Българския лекарски съюз: Ако параметрите постигнати в преговорния процес не се променят - рамков договор ние ще отправим към събора апел да има. Ако параметрите бъдат променени рамков договор няма да има.Договорът трябва да бъде подписан до края на месеца и влиза в сила от първи април.


Общопрактикуващите лекари настояват за конкретни промени в правилата, по които

Общопрактикуващите лекари настояват за конкретни промени в правилата, по които ...

......... да ни се случва нещо още по-неприятно, бъдете сигурни, че ще реагираме по съответния начин. Ние не искаме да се стига до там, защото не искаме да има наши пациенти, които да висят на студа и да чакат и да не могат да си видят лекаря, който ще им помогне.


Испански учени установиха, че антиоксидантите в червеното вино убиват бактериите,

Испански учени установиха, че антиоксидантите в червеното вино убиват бактериите, ...

......... за разработване на нов вид паста за зъби и вода за изплакването им. Ефектът върху теглото от чаша червено вино се компенсира с 60 кляканияПреди да посегнете към чаша с любимото си питие, помислете как тя ще се отрази върху килограмите Ви, особено ако искате да отслабнете. Възможно е дори...


Мартина Йорданова и Лазар Радков са съоснователи на инициативата

Мартина Йорданова и Лазар Радков са съоснователи на инициативата "Капачки ...

......... съберат възможно повече средства за да закупят кувьоз за нуждаеща се болница. Благодарение на даренията от пластмасови капачки и силната заинтересованост на гражданите в цялата страна, на 16 декември 2017 бе дарен кувиоз на болницата в Червен бряг. Чирпан е следващият град, за който двамата ще събират капачки и пари.


Рискът от разпространение на африканската чума по дивите прасета в

Рискът от разпространение на африканската чума по дивите прасета в ...

......... е разработило и стратегия за борба с болестта. Експертите съветват ловците при всяко отстреляно прасе да носят проби за изследване в районната ветеринарномедицинска служба и да сигнализират при всеки открит труп на дивеч в гората. Стопаните пък трябва да сигнализират районния ветеринарен лекар при всяко открито болно или умряло животно.


Петима лекари от хирургичното отделение на Многопрофилната болница в Добрич

Петима лекари от хирургичното отделение на Многопрофилната болница в Добрич ...

......... когато научили, че в друго отделение заплатите са повишени двойно. Оставките им обаче нямат нищо общо с освобождаването на изпълнителния директор на болницата преди 2 дни - това е просто съвпадение, категоричен е д-р Попов. Напускането на петимата лекари на практика ще доведе до закриване на хирургията в добричката болница.


Здравният министър поиска оставката на професор Камен Плочев заради писмо

Здравният министър поиска оставката на професор Камен Плочев заради писмо ...

......... не го оневинява, а бюджетът на НЗОК така или иначе е увеличен.От левицата попитаха как за едно друго ведомство е можела да се отпуснат 100 хиляди допълни лева и попитаха от къде са дошли, като предположиха, че са дошли от резерва на държавния бюджет, който е към 3 млрд. лв.


85-годишен юбилей на един от най-изтъкнатите онколози у нас отбелязаха

85-годишен юбилей на един от най-изтъкнатите онколози у нас отбелязаха ...

......... го почетоха на празника му днес. Проф. д-р Иван Черноземски: Аз като гледам колко приятели има, колко колеги, колко искрена любов между колеги и приятели, ми е наистина един вълнуващ ден. Учен, лекар и общественик. Името на проф. Черноземски завинаги ще се свързва с професионализъм и отдаденост към медицинската наука.


За БНТ началникът ѝ проф. Добрин Константинов съобщи, че трудно

За БНТ началникът ѝ проф. Добрин Константинов съобщи, че трудно ...

......... Има ситуации, в които може би сме недофинансирани. Има ситуации по набиране на определени лекарства, на набиране на финансиране за тях. Трудности, които се опитваме да преодолеем.Лечението на някои пациенти се плаща от фонда за лечение на деца. Така клиниката успява да компенсира част от недостига на средства, обясни Константинов.


Общинската болница в Горна Оряховица взема спешни мерки, с които

Общинската болница в Горна Оряховица взема спешни мерки, с които ...

......... заплатите на медиците. Горна ОряховицаОт началото на годината ръководството на болницата увеличи възнагражденията на медицинския персонал с 50 лева и така вече средната брутна заплата достига до 1000 лева. Лечебното заведение отчита ръст на приходите, което се дължи на увеличеният брой на клиничните пътеки и на нарасналия брой на пациентите.


Това е една акция на БАН, морално и професионално задължение,

Това е една акция на БАН, морално и професионално задължение, ...

......... и е категорична, че вирусна или бактериална инфекция може да се лекуват хомеопатично. В Медицинския университет в София се учи хомеопатия повече от 10 години. Курсът е свободноизбираем и включва базисни данни за хомеопатията като метод, както и информация за това кога и как се прилага, обясни проф. Надка Бояджиева.


На пет болни от грип при един има усложнения -

На пет болни от грип при един има усложнения - ...

......... на белия дроб заради прекаран грип. Децата са на възраст от 6 месеца до 17 годишна възраст. Той допълни, че няма деца с опасност за живота, повечето са пред изписване. По думите му усложненията при децата са редки, но доста тежки.Доц. Шивачев посъветва родителите навреме да се консултират с лекар.


Нов здравноосигурителен модел готви министър Кирил Ананиев. Той ще бъде

Нов здравноосигурителен модел готви министър Кирил Ананиев. Той ще бъде ...

......... Ананиев - министър на здравеопазването: "Аз като министър на здравеопзването поех ангажимент да направя пълен анализ на бюджета на МЗ. Вече съм на финала и едновременно с приемането на методиката, аз ще осигуря един допълнителен ресурс извън този, който е от 28 милиона и половина, който всяка година се предоставя."


Договорено е увеличение на цените на 113 клинични пътеки, каза

Договорено е увеличение на цените на 113 клинични пътеки, каза ...

......... още, че са договорени и повече средства за профилактика, диспансеризация, медико-диагностични дейности, както и за заплащане по капитация на общопрактикуващите лекари.Предстоят още разговори с представители на Здравната каса, а Националният рамков договор за тази година трябва да бъде подписан до 28 февруари и да влезе в сила от 1 април.


Протест за спасяване на детската кардиологична клиника към Националната кардиологична

Протест за спасяване на детската кардиологична клиника към Националната кардиологична ...

......... децата. Юлия Иванова, родител: Да се променят пътеките - финансирането да се отдели за детско и възрастно, защото са смесени, а за децата се харчат повече средства.Юлия Тодорова, майка: Моето дете е лежало 8 дни в реанимация и съм сигурна, че е изхарчило повече пари, отколкото е струвала клиничната пътека.


Родители се събират тази сутрин на пратест пред Министески съвет

Родители се събират тази сутрин на пратест пред Министески съвет ...

......... могат да бъдат решени с преструктуриране на персонала и ресурсите за издръжка в болницата. Националната кардиологична болница е единствената в страната, която осигурява цялостното комплексно обгрижване на деца с вродени сърдечни малформации. Годишно там се настаняват 900 деца, оперират се 250, а над 10 000 малки пациенти са под наблюдение.


В периода на грипна епидемия всеки се пита как да

В периода на грипна епидемия всеки се пита как да ...

......... няма да се разболееш. - Не ти ли е студено? - Не. - Как така? - Свикнала съм. Децата участват доброволно в упражненията и със съгласието на родителите. Въпреки издръжливостта им, подобни тренировки могат да бъдат преустановени при две условия - минус 25 градуса температура на въздуха и бурен вятър.


Нов модел за финансиране на болниците готви здравното министерство. Той

Нов модел за финансиране на болниците готви здравното министерство. Той ...

......... клиника. Считаме, че има изключително много резерви в преструктуриране на персонала и на ресурсите за издръжка в лечебното заведение.Единствената Клиника по детска кардиология у нас е застрашена от закриванеЕдинствената у нас Клиника по детска кардиология към Националната кардиологична болница е застрашена от закриване. В клиниката има остър недостиг на м...


Увеличаване на бюджета за дентално лечение поискаха от Сдружението на

Увеличаване на бюджета за дентално лечение поискаха от Сдружението на ...

......... част от Европа са забранени. И пациентът трябва да си доплати. И става дума за 75 лева на година - представяте ли си колко е обидно това 75 лева да имате право вие здравно осигурения. Какво да свърши колега, който отива в провинцията да работи и разчита главно на касата?


Продължават усилията на хематолозите и нефролозите да отпадне спорна методика,

Продължават усилията на хематолозите и нефролозите да отпадне спорна методика, ...

......... да обоснове подписа си. Същите въпроси се опитахме да зададем многократно и на следващият екип - министър и зам министър, ~ също анестезиолози. И~ те избраха~ да мълчат. Сагашното ръководство все пак има заявка, че ще се разработва нова методика за субсидиране на всички дейности. Включително и за терапевтичната афереза.


Нов нестандартен метод за медитация набира все по-голяма популярност в

Нов нестандартен метод за медитация набира все по-голяма популярност в ...

......... бирата е виновна, ако имате коремче.Елеонора Иванова - инструктор по бирена йога: "Ако тренират редовно йога, няма да има бирено коремче."Според някои последователи на бирената йога тя може да се използва като антиоксидант, а за мнозина новата спортна тенденция се превръща в стимул за раздвижване и грижа за себе си.