В студиото е управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев

...
В студиото е управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев
Коментари Харесай

Д-р Дечев:Не съм спрял течовете в здравната система, но вървим в правилна посока

В студиото е шефът на Здравната каса доктор Дечо Дечев с коментар по тематиката за парите за здраве.

Парите за опазване на здравето следващата година са 4 милиарда и 700 милиона лв.. Тези пари ги събираме всички ние. Така е направена системата, че колкото съберем като здравно обезпечени лица, толкоз ще ни бъде бюджетът. Ако някой си показва, че плюс тези пари, които събираме всички ние, отнякъде се наливат още пари, това е неправилно разбиране, сподели доктор Дечев.
Д-р Дечо Дечев, шефът на Здравната каса: Бюджетът се образува по две пера. Едното е от обезпечените лица, които обезпечава страната - пенсионери, деца, военнослужещи, служители на реда, съдии и така нататък. И другата група лица, които се самоосигуряват. Тези, които се самоосигуряват, внасят към две трети от този бюджет. Тези, които обезпечава страната, за тях се внася една трета от тази част. Тази една трета използва към две трети от този бюджет.В системата под формата на услуги и на действия се заплащат към 8,5 милиарда лв.. Парите като цифра са доста, не дано да забележим по какъв начин стои българинът по отношение на европееца. Не са малко пари, дори не сме на последно място, което е учудващо. В Румъния се отделят по-малко средства на глава от популацията от България. Но там, където сме на последно място, е частта на това доплащане, т.е. частта над 4,7 милиарда, които събираме на вноски до тези 8,5 милиарда. Ние доплащаме най-вече в Европа.
" Аз не съм спрял течовете в здравната система, само че с моя екип вървим в вярната посока. Докато отидем до крайния стадий и да кажа: " От през днешния ден няма да има повече течове ", има много път да извървим. Но мисля, че сме по верния път. Поставят се основите на нещо, което беше разрушавано през тези 20 година – разрушение в интерес на избрани хора, които посредством това разрушение желаеха да си решат партийни ползи, на една по-голяма група, които желаеха да си решат корпоративни ползи и на едно безучастие от страна на Министерство на здравеопазването. Казвам го едно към едно, в тези 20 година, които единствената цел беше задължения, които по закон би трябвало да прави то, да ги трансферира на касата ", добави още доктор Дечев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР