Минахме пиковия период на грипа, но още 2-3 седмици ще

...
Минахме пиковия период на грипа, но още 2-3 седмици ще
Коментари Харесай

Д-р Ангел Кунчев: Пикът на грипа отмина, ще има заболявания още 2-3 седмици

Минахме пиковия интервал на грипа, само че още 2-3 седмици ще има болести. Има 7-8 области, които официално излязоха от грипната зараза. Все още обаче в някои области заболеваемостта доближава сред 300 и 500 души на 10 000, главно в Северна България. Това сподели в Сутрешния блок основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

Ангел Кунчев: Отчитахме доста високи стойности на заболяемост при децата от 5 до 14 години. Това беше първоначално. Сега в края още повече се усложни обстановката с най-малките деца. Виждаме го и по затрудненията. Детските отделения на лечебните заведения в засегнатите райони на всички места са цялостни. Очевидно към този вариант на вируса - H3N2, възрастните имаме по-голям имунитет.
Все още процентът на хората, които се имунизират против грип е прекомерно невисок - 5-10 %, регистрира Ангел Кунчев. Постигаме обаче отбрана на тези, които се имунизират, нека това да се отрази на равнището на имунизиране измежду обществото, прикани той.

Относно разпространяването на ковид Кунчев сподели, че е доста неуместно да променяме отношението си към китайската общественост, тъй като болестта е лимитирано точно на техните ограничения, което малко страни могат да вкарат в този тип. Входящият граничен надзор хваща към 20-25% от общия брой на заболелите. Никоя страна в никакъв случай не е подготвена за зараза, безапелационен беше Ангел Кунчев, като добави, че страната ни е подхванала нужните ограничения против ковид.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР