Последните 10 години темпът на ръста на парите в здравеопазването

...
Последните 10 години темпът на ръста на парите в здравеопазването
Коментари Харесай

Д-р Константинов: Парите в здравеопазването у нас са три пъти по-ниски от Европа

Последните 10 години темпът на растежа на парите в опазването на здравето в България е към 5.3%. Ние сме на второ място след Румъния в Европа по растеж на парите в опазване на здравето. Но парите, които даваме на човек в България са към три пъти по-ниски, в сравнение с междинното за Европа. Това сподели в Сутрешния блок на Българска национална телевизия доктор Стефан Константинов, изпълнителен шеф на Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по онкология, някогашен министър на опазването на здравето.

По думите му растежът би трябвало продължи не в идващите години, а в идващите десетилетия, с цел да достигнем европейско равнище.

Следващата година в УСБАЛО ще бъдат увеличени главните заплати на най-ниско заплатените категории труд. В тази група попадат най-много медицинските сестри, лаборантите, лекарите специализанти, съобщи още доктор Константинов.

Той сподели още, че когато е станал шеф на болничното заведение тя е имала 8 млн. просрочени отговорности, които в границите на две години и нещо са били стопени без да стопират вложенията в болничното заведение, без да стопира и нарастването на приходите на личния състав.

Благодарение на вложения от министерството е приключена нова клиника по здравна онкология, която обаче съгласно доктор Константинов не се дължи на помощи от страната, а на прагматизъм от страна на болничното заведение.
доктор Стефан Константинов: Както са значими положителните условия и апаратурата, по този начин са и значими хората, които работят. Трябва да мислим кое е предпочитано. Болницата беше доста остаряла постройка. Когато е пусната като лечебно заведение, условията са били едни. Сега хората чакат друго. Понякога е доста мъчно да оправиш нещо остаряло, в сравнение с да изградиш чисто ново. Но по този начин или другояче имаме болница, която се развива с извънредно съвременен лъчетерапевтичен комплекс, с най-вече пациент, с една от от най-хубавите апаратури, ще имаме и най-хубавия 5-скенер на Балканския полуостров. И идващото нещо е да се акцентира на хората - по какъв начин да бъдат подтиквани и да работят добре.
Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР