С настъпването на грипа и тази година всеки от нас

...
С настъпването на грипа и тази година всеки от нас
Коментари Харесай

1/3 от България е в грипна епидемия

С настъпването на грипа и тази година всеки от нас има най-малко един болен непосредствен човек. Данните демонстрират, че през предходната седмица заразяването се е нараснало доста. Една трета от областите в България са в грипна зараза или напълно, или в обособени градове, оповестиха от здравното министерство. Най-много са болните деца сред 5 и 14 години.

В 6 области на страната - София-град, Бургас, Велико Търново, Кърджали, Хасково и Монтана е оповестена грипна зараза, в други 5 - тя е единствено в обособени градове от региона. Днес е прекратен образователният развой в над 600 учебни заведения в страната.

Най-дълго ще почиват учениците в София-град, София-област, областите Благоевград, Ямбол, Перник и Пловдив, където грипната ще се слее с междусрочната почивка. Така действително образователните занятия ще стартират на 6 февруари.

Грипната почивка ще продължи в област Кърджали до 2 февруари.

До 31 януари класните стаи ще останат празни в област Габрово както и в 7 учебни заведения в Ловешко.

Само до сряда ще продължи грипната почивка в Монтана и 6 учебни заведения в обаст Велико Търново. В област Кюстендил грипната почивка завършва през днешния ден.
Ваня Кастрева, шеф на РУО-София: В пълномощията на педагогическия съвет е да вземе решение, което да разреши за оформянето на срочните оценки да се случи и след формалното привършване на първия образователен период, когато има уважителни, главно здравословни аргументи за това, а в тази ситуация грипната почивка е тъкмо такава причина.
Къде са съсредоточени напъните на нашите вирусолози?

Заплахата за Европа за " импорт " на ковид е на приблизително равнище. Усилията и контролът са на всички равнища. На Летище София се наблюдават главно идващите от Москва, Истанбул, Лондон, Париж и Рим - тъкмо това са точките, където се прекачват пътуващите от Китай.
доцент Ангел Кунчев - основен държавен здравен контрольор: Няма до момента случай - някой пътувал със аероплан с болен да се е разболял. Няма случай някой, който е работил дружно с някого в офиса да се е разболял. Има случаи на хора, гледали заболели у дома - доста непосредствен контакт, всекидневен, 24-часов, натоварен, с обслужване, с досег на човешки течности и така нататък
Апаратурата, с която в Азия откриха вируса я има и у нас. За съществуване на вируса ще се изследват единствено материали на тежко заболели, изпратени от доктор. Има организация рискови пациенти да бъдат изолирани при нужда в инфекциозна болница в особено оголен кабинет. Епидемичните ограничения за ковид са същите като за грип - маски, хигиенични кърпички и алкохол като дезинфектант.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР