Руските граждани са готови да поставят Владимир Путин начело на

Руските граждани са готови да поставят Владимир Путин начело на ...

......... Ако Путин, който в края на поредния президентски мандат ще бъде на 71 години, иска спокойно да излезе в пенсия, на него ще му се наложи да помисли за наследник, което може да провокира конфликт сред различните групировки вътре в управляващия елит. /БГНЕС ----------- Кристиан Лоу и Наталия Шурмина, Ройтерс.


Руският президент Владимир Путин се явява на президентските избори в

Руският президент Владимир Путин се явява на президентските избори в ...

......... обсъжда, това са нюанси на кредитно-паричната политика и отделни инициативи по данъчните иновации“, каза той. [b]„Основният икономически проблем – продължаващото разрастване на държавните корпорации и увеличаването на дела на държавата в икономиката – не са предмет на задълбочено обсъждане“, констатира Тремасов.[/b] /БГНЕС ------------- Джек Стъбс, Дария Корсунская, Полина Николская, Ройтерс.


Възраждането на Европейския съюз ще бъде основната цел на четвъртото

Възраждането на Европейския съюз ще бъде основната цел на четвъртото ...

......... още не се е справила с последиците от миграционната криза /2015-2016 г./, са зарадвани от записаната в коалиционния договор цел за възможността да не се допуска над 180-220 хиляди души годишно. Отделно от това няма да бъдат допускани повече от 1000 роднини по програмата за събиране на разделени семейства. /ДВ


Признатият за един от най-големите умове за времето си астрофизикът

Признатият за един от най-големите умове за времето си астрофизикът ...

......... не се ограничава само със Слънчевата система, ами да излезе извън нейните предели и да достигне най-близката до нас звездна система Алфа Центавър. Там според него съществува годна за живеене планета Proxima b. По-рано световноизвестният физик предрече края на света в близките 1000 години в резултат на техногенна катастрофа. /БГНЕС


За никой не беше тайна във Вашингтон, че сега вече

За никой не беше тайна във Вашингтон, че сега вече ...

......... консервативно издание до го придружава. „Не общувам с пресата. Не се нуждая от това“, каза той. Сега Тилърсън, женен баща на четири деца със състояние, оценявано на 325 милиона долара, ще може да се наслаждава на спокойна пенсия на ранчото си в Тексас. /БГНЕС --------- Анализ на Би Би Си.


Когато през 1985 г. станах лидер на Съветския съюз, по

Когато през 1985 г. станах лидер на Съветския съюз, по ...

......... днешната ситуация, колкото и потискаща и безнадеждна да ни се струва обстановката, трябва да действаме, за да предотвратим най-страшната катастрофа. Не трябва да се стремим към пропастта, а към общата победа над демоните на войната. /БГНЕС ----------- Михаил Горбачов, последният лидер на СССР /1985-1991/. Неговият анализ е публикуван в „Тайм“.И заробването, и освобождението на България са последица, на една

И заробването, и освобождението на България са последица, на една ...

......... „Право”,13 септември 1902 г). ----------------------------------------------- Иван Николов е журналист, публицист и издател. Той е главен редактор на списание “България-Македония” и директор на издателство „Свети Климент Охридски“. Иван Николов е един от най-големите познавачи на балканските въпроси, автор на многобройни статии и книги по темата. Анализът е написан специално за БГНЕС.


Sofia Startup Expo не е стартъп, защото в страната ни

Sofia Startup Expo не е стартъп, защото в страната ни ...

......... 2018 г. в зала „Джон Атанасов“, „София Тех Парк“ цялата стартъп екосистема, необходима за започване и поддържане на стартиращ иновативен бизнес. Провежда се с партньорството на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и подкрепата на Българската банка за развитие. Билети за конференцията можете да намерите тук: https://sofiastartupexpo.eu/bg/conference.html.


Коридор №8 е наше общо европейско бъдеще. Той не трябва

Коридор №8 е наше общо европейско бъдеще. Той не трябва ...

......... и чиито резултати са видни за цялото общество и не на последно място допитване до обществата. Затова правим ние тази среща тук, да се види отношението не обществото, на децата в Македония, как те се отнасят към нещо, от което зависи тяхното и на цялата държава и регион бъдеще. /БГНЕС


Високопоставени представители на руското министерство на външните работи вече дълго

Високопоставени представители на руското министерство на външните работи вече дълго ...

......... това им е напълно ясно и за това атаките са именно на тези два фронта. Да не забравяме, че Сърбия винаги е била руски любимец на Балканите, чрез която Москва е преследвала интересите си. /БГНЕС -------- Проф. Драган Зайковски, Институт за национална история в Скопие. Анализът е направен за БГНЕС.


Природозащитна организация WWF е инструмент за „изпиране” на екологичните престъпления

Природозащитна организация WWF е инструмент за „изпиране” на екологичните престъпления ...

......... британските колониални власти, когато се намесва германският природозащитник Бернхард Гжимек. Той показва на света как радикална PR кампания може да доведе до политически обрат. Чрез мисията си в Серенгети известният директор на зоологическата градина във Франкфурт става идеологически образец за подражание за съвременната защита на природата и за WWF. /БГНЕСВасил Левски е не само лидер на националноосвободителното движение, но

Васил Левски е не само лидер на националноосвободителното движение, но ...

......... народа за това къде отиват парите от данъците и абсолютно всичко, което те извършват. И като Левски да се стремят на всяка цена да постигнат това, което са обещали, а не да се отмятат от своите обещания както се случва често за жалост в нашата страна”, смята младият мъж. /БГНЕС


Напоследък управляващите отново заговориха за необходимостта България да влезе по-бързо

Напоследък управляващите отново заговориха за необходимостта България да влезе по-бързо ...

......... Губиш всичко, но научаваш урока и следващия път не постъпваш така. А сега, който иска да спори, нека види с колко милиарда държавите подпомогнаха закъсалите банки от кризата насам – не само в САЩ, но и в Европа. /БГНЕС ------------ Виктор Папазов, икономист и финансист, основател на Българската фондова борса.


На 20 януари 1941 г. американското списание „Тайм” помества статия,

На 20 януари 1941 г. американското списание „Тайм” помества статия, ...

......... им народни представители! /БГНЕС ------------------------ Иван Николов е журналист, публицист и издател. Той е главен редактор на списание “България-Македония” и директор на издателство „Свети Климент Охридски“. Иван Николов е един от най-големите познавачи на балканските въпроси, автор на многобройни статии и книги по темата. Анализът е написан специално за БГНЕС.


На 31 януари се навършват 164 години от рождението на

На 31 януари се навършват 164 години от рождението на ...

......... също трябва да има отзив на подобна добронамереност. Стамболов не е политик на чувствата, а на студения разум. Той над всичко поставя националния интерес и само когато е от полза на отечеството, тогава е правил политически компромиси. /БГНЕС ------------ Акад. Георги Марков, историк. Анализът е направен специално за Агенция БГНЕС.


Сърбия е познатият непознат съсед на България. От 1 февруари

Сърбия е познатият непознат съсед на България. От 1 февруари ...

......... е прекъснат. Атентатът срещу него тласна преговорите в задънена улица. Имаме ново огнище на нестабилност в Западните Балкани. Сигурно тук ще бъде ключова ролята на Брюксел, а и на България като председател на Съвета на ЕС за възстановяване на преговорите. /БГНЕС ----------- Ели Юрукова, кореспондент на Агенция БГНЕС в Белград.Италианската полиция в рамките на кампанията за борба с мафията

Италианската полиция в рамките на кампанията за борба с мафията ...

......... ФБР наброява около 2000 члена, а нейната специализация – контрабандата на оръжия, цигари, оръжия, наркотици и хора. Географското разположение на Апулия превръща региона в идеалното пристанище за контрабандата, идваща от Балканите. Смята се, че апулийските кланове са тясно свързани с източноевропейската организирана престъпност. /БГНЕС --------- Питър Лоурънс, Би Би Си.


„Социализмът с китайска специфика навлиза в нова епоха“. Това заяви

„Социализмът с китайска специфика навлиза в нова епоха“. Това заяви ...

......... способен в близките пет години ефективно да реши тази и много други проблеми. Ако е така международната политика, наистина ще навлезе в нова епоха. /БГНЕС ----------- Се Тао, професор от Училището по английски език и международни изследвания при Пекинския университет за чужди езици. Анализът е публикуван от московския Фонд Карнеги.


Преди две десетилетия сексскандал за малко да коства президентството на

Преди две десетилетия сексскандал за малко да коства президентството на ...

......... притесняваше за това.“ Даниелс, междувременно, се възползва от своята известност. Тя се появи в Trophy Club в Грийнвил, Южна Каролина, през уикенда като част от турне "Make America Horny Again", което ще я отведе в няколко други държави през следващите няколко месеца. /БГНЕС ------------- Анализът е на Агенция Франс прес.


125 години след смъртта на този поетичен гений ( 25

125 години след смъртта на този поетичен гений ( 25 ...

......... за утрешния ден! /БГНЕС ------------------------ Иван Николов е журналист, публицист и издател. Той е главен редактор на списание “България-Македония” и директор на издателство „Свети Климент Охридски“. Иван Николов е един от най-големите познавачи на балканските въпроси, автор на многобройни статии и книги по темата. Анализът е написан специално за БГНЕС.


Не смея да отправям някакво послание към младите поколения –

Не смея да отправям някакво послание към младите поколения – ...

......... „Вече е ясно, че ние ще изселваме голямата част от това население [турското] не в Белене, а в Турция и може би това мероприятие ще се окаже по-полезно, отколкото Белене. Но Белене трябва да се пази, мерките да се вземат, процесите да се ръководят и законите да се прилагат“. /БГНЕС


Убийството на лидера на косовските сърби Оливер Иванович в Митровица

Убийството на лидера на косовските сърби Оливер Иванович в Митровица ...

......... а не с показни политически атентати посред бял ден. Да се оставят извън ЕС, значи да се оставят в онази зона на влияние, в която убийствата на политическите опоненти е начин за решаване на политическите спорове. /БГНЕС ----------------- Иван Николов, председател на КИЦ "Босилеград". Анализът е направен специално за БГНЕС.


Европейската перспектива може да бъде помиряващ фактор за Западните Балкани.

Европейската перспектива може да бъде помиряващ фактор за Западните Балкани. ...

......... има дестабилизиращ ефект, ако Анкара реши да го направи.[/b] Това, че нещата не трябва да стават по този начин, бе демонстрирано чрез мироопазването и последвалата стабилизация в бивша Югославия, когато Турция изигра важна роля. В този случай Турция може да се разглежда като важен инвеститор, който насърчава икономическото развитие. /БГНЕС


Необичайната сага на един гръцко-руски тютюнев магнат показва как Гърция,

Необичайната сага на един гръцко-руски тютюнев магнат показва как Гърция, ...

......... за един град, който е опустошен от кризата. Нова Демокрация ще бъде принудена да го приюти, точно както и всеки друг олигарх. Брюксел ще продължи да настоява за безмилостна приватизация на активи, което ще позволи на олигарси като Савидис тихичко да завладяват държавата. /БГНЕС ----------- Александър Клап, "The American interest".


Българските зрители искат да гледат българско национално кино. Може би

Българските зрители искат да гледат българско национално кино. Може би ...

......... думи, които искат да окуражат процеса, тъй като има защо, има за какво. Струва си. Обичам тази фраза – помогнете на талантливите, некадърните сами ще се оправят. Ето това е задачата на нашето нациоално кино – да отдели, да селектира, да открои своите надеждни таланти и да ги подкрепи! /БГНЕС


Две хубави очи. Душата на дете в две хубави очи;

Две хубави очи. Душата на дете в две хубави очи; ...

......... се оказва любовта на Пейо Яворов към Лора Каравелова, дъщеря на премиера Петко Каравелов. Бурната им любов има трагичен край. На 29 ноември 1913 г. тя се застрелва. Яворов е съкрушен и прави неуспешен опит за самоубийство. На 29 октомври 1914 г. великият поет слага край на живота си. /БГНЕС


Съдбата чука по прозорчето на съвестите ни. Тя настоява да

Съдбата чука по прозорчето на съвестите ни. Тя настоява да ...

......... почит към Вас и с християнско смирение: Иван Николов. /БГНЕС ------------------------------------------------------------------------------ Иван Николов е журналист, публицист и издател. Той е главен редактор на списание “България-Македония” и директор на издателство „Свети Климент Охридски“. Иван Николов е един от най-големите познавачи на балканските въпроси, автор на многобройни статии и книги по темата.


Пазарите растат, но разногласията сред гражданите както на развитите, така

Пазарите растат, но разногласията сред гражданите както на развитите, така ...

......... всяка друга политика. Еврозоната през 2018 г. ще се откаже от политическите рискове. Конфликтът във Венецуела, както изглежда, е замразен, защото президентът Мадуро се оказа учудващо стабилен. /БГНЕС --------- Иън Бремер, президент на Eurasia Group и професор по глобални изследвания в Нюйоркския университет. Статията му е публикувана в списание "Тайм".


Единствено Българската православна църква - Българска патриаршия / БПЦ-БП /

Единствено Българската православна църква - Българска патриаршия / БПЦ-БП / ...

......... истината да възтържествуват и да се съберем всички заедно в нашата древна Архиепископия - прекрасният Съборен храм "Света София" в Охрид на литургийно единство между Охридската архиепископия и Българския патриарх, а се надявам там да бъдат и други църковни глави и архиереи от останалите православни църкви“, завършва отец Партений. /БГНЕС


Тази година беше интересна при цялото двусмислие на думата –

Тази година беше интересна при цялото двусмислие на думата – ...

......... това, което е написано над НС, че съединението прави силата, че заедно можем. Ако има стратегии, които са оптимистични, те са частни – „сам може и да мога“, „имам идея“, „имам воля“. Но всички заедно – това е невъзможно. Което парализира интереса към колективните проекти. /БГНЕС --------------------------- Живко Георгиев, социолог.


Цялата 2017 година премина в условия на криза в идеологическия

Цялата 2017 година премина в условия на криза в идеологическия ...

......... /БГНЕС ------------------------------------------------------------------------------------------ [i]Иван Николов е журналист, публицист и издател. Той е главен редактор на списание “България-Македония” и директор на издателство „Свети Климент Охридски“. Иван Николов е един от най-големите познавачи на балканските въпроси, автор на многобройни статии и книги по темата. [/i] Неговият анализ е написан специално за Агенция БГНЕС.


Българска академия на науките е създадена, за да бъде в

Българска академия на науките е създадена, за да бъде в ...

......... водеща сила в обществото. Всички хора са притеснени. Затуй трябва да отпушим първо това, а сетни всичко ще дойде на местата си. Това е и свободата на духа – ти да си независим, да се чувстваш спокоен, открит и да казваш, това, което мислиш, а не да го премълчаваш. /БГНЕС


Чудотворната икона на Пресвета Богородица се намира в старинен храм

Чудотворната икона на Пресвета Богородица се намира в старинен храм ...

......... когато за пръв път донесли иконата на св. Богородица Чудотворна, я поставили на източната страна. Сутринта, незнайно как тя била на северната. Това се повторило няколко пъти, докато накрая миряните решили да я оставят там, където я отнася провидението. Миряните приели да нарушат канона, но не и Божията воля. /БГНЕС


Хората, които наблюдаваме началото на диалога между Българската православна църква

Хората, които наблюдаваме началото на диалога между Българската православна църква ...

......... това отношение не бива да има. Надявам се, че Светият Синод няма да ги направи. Подчертавам, че тази взаимност трябва да видим и от страна на МПЦ-Охридска архиепископия. /БГНЕС ---------- Горан Благоев, журналист и водещ на предаването „Вяра и общество“ по БНТ 1. Анализът е направен специално за Агенция БГНЕС.


Президентът Румен Радев Преди година новата 2017-та дойде с нов

Президентът Румен Радев Преди година новата 2017-та дойде с нов ...

......... държа няколко часа в ареста. Организаторът на акцията Иван Николов, председател на КИЦ-а, бе заплашен с наказание и голяма глоба. Действията на сръбските власти предизвикаха напълно справедливия гняв на българската общественост, а темата за съдбата на Западните покрайнини най-накрая намери място в дневния ред на българските политици и медии. /БГНЕС


Единици използват биткойните при плащания, но всички плащаме за тяхното

Единици използват биткойните при плащания, но всички плащаме за тяхното ...

......... Врис, „цифрите при всички положения ви вкарват в заблуждение“. „От която и страна да погледнем, биткойнът не може да съществува в дългосрочна перспектива: ние можем да спорим само за това, колко по-лош е той от Виза – 10 000 или 20 000 пъти“, резюмира експертът. /БГНЕС ------------------------- Аджит Ниранджан, ДВ.


Стимулирана от Доналд Тръмп, уплашена от Русия и нетърпелива да

Стимулирана от Доналд Тръмп, уплашена от Русия и нетърпелива да ...

......... обществените поръчки "трябва да донесат полза на всички заинтересовани страни, да насърчат растежа и да осигурят работни места в целия ЕС". Това не е аргумент, който има влияние върху големите играчи в индустрията. "Не можете да постигнете върхови постижения без дарвинизъм", заяви високопоставен представител на индустрията пред германските законодатели. /БГНЕС


Очевидно всички наскоро станахме "фенове на Путин". Турският президент Реджеп

Очевидно всички наскоро станахме "фенове на Путин". Турският президент Реджеп ...

......... вниманието ми. Атомната електроцентрала, която ще бъде построена от руската компания „Росатом“ в северната част на египетския град Дабаа и атомната електроцентрала Аккую в Турция, са почти идентични. И двете съдържат 1200-мегаватови блокове за четирите реактора, които са модеа трето поколение ВВЕР-1200. /БГНЕС ------------------------------------------- Дениз Зейрек, в. „Хюриет дейли нюз“


Както обикновено, турската дипломация преживява още един забързан период, дължащ

Както обикновено, турската дипломация преживява още един забързан период, дължащ ...

......... от операцията "Щит на Ефрат" в Северна Сирия и не трябва да се очаква предстоящо оттегляне на военното й присъствие. От турската армия не трябва да се очакват бързи ходове, тъй като решението за сирийската война все още далеч не е видимо. /БГНЕС ------- Серкан Демирташ, в. „Хюриет дейли нюз“.


За много от германските социалдемократи едно име звучи като чудовище,

За много от германските социалдемократи едно име звучи като чудовище, ...

......... идеите, които означават напредък за нашата страна. Не виждам как можем да постигнем това с ГроКо". Той добавя: "Тъжното е, че другите варианти – едно малцинствено правителство или нови избори - също не са добри. Намираме се в ситуация, в която всички сме малко изгубени." /БГНЕС ------ Франк Целер, АФП


Завърнала се в Близкия изток през 2015 г., благодарение на

Завърнала се в Близкия изток през 2015 г., благодарение на ...

......... макар руската дипломация никога да не се е отказвала от оказване на натиск за урегулирането на израелско-палестинския конфликт. В този неспокоен регион Владимир Путин не може да се похвали със стратегическа визия: ролята на тактик, и както някоя казват, на опортюнист, напълно удовлетворява неговите амбиции. /БГНЕС ---- Пиер Аврил, „Фигаро“.


Твърде много са различията между Белград и София, но в

Твърде много са различията между Белград и София, но в ...

......... заразят с балканския вирус не само Балканите, но и Европа, защото Косово, Босна, дори и Сърбия остават във фокуса на ЕС. България има политическата задача за укротяване на опърничавите, да очертае сложния път за решаване на проблемите на Западните Балкани. /БГНЕС ---------------------------------------------------------------- Ели Юрукова, кореспондент на Агенция БГНЕС в Белград.


Първите 3-4 години, след като Република Македония обяви своята независимост

Първите 3-4 години, след като Република Македония обяви своята независимост ...

......... Георги Пашкулев. Любчо Топчев е родом от град Струмица. Неговият брат е Стефан Топчев, член на Струмишката петорка, който е убит жестоко през 1951 г. от агентите на югославските тайни служби УДБА. Любчо Топчев, деец на Македонската патриотична организация в САЩ, и зам.-главният редактор на БГНЕС Георги Пашкулев / БГНЕС


Иран винаги е гледал на себе си като намиращ се

Иран винаги е гледал на себе си като намиращ се ...

......... Не забравяйте и сунитите джихадисти. Победени под формата на ИД, те по-скоро се разпръснаха, а не са се предали. А Иран е техен враг. Поради това иранското надигане трябва да бъде поставено в контекста. Тази държава промени динамиката на Близкия изток, но остава уязвима. /БГНЕС ------------- Джордж Фридман, „Геополитикал фючърс“.


По време на предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз

По време на предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз ...

......... да загърбим тежкото минало, ние не можем да направим това, не можем да не държим сметка за историята, когато вземаме решения за отношенията ни с Белград. /БГНЕС ----- Любчо Трохаров, дипломат от кариерата, бивш посланик на България в Хърватия и Босна и Херцеговина. Анализът е направен специално за Агенция БГНЕС.


Изстрелването на ракета в 03.00 часа корейско време в сряда

Изстрелването на ракета в 03.00 часа корейско време в сряда ...

......... окуражени да не се откажат от своите ядрени програми, особено след като Ким Чен Ун доказа, че диктатор, който иска ядрено оръжие достатъчно много и няма да бъде възпиран от изолацията и смъртта на стотици хиляди негови поданици, в крайна сметка ще го постигне. /БГНЕС .............. Аншел Пфефер, в. „Аарец“


Официална Русия (ако на някой все още не му е

Официална Русия (ако на някой все още не му е ...

......... със Западните Балкани. В подобна ситуация Русия без капка съчувствие продължава балканската агония, която продължава почти 30 години, виждайки в по-нататъшното разлагане на европейския югоизток шанс за себе си. Целта на Русия е връщане на баланса на силите от времената на студената война./БГНЕС ….............. Миливой Бешлин, „Авангарда“, Босна и Херцеговина


На 27 ноември Светият Синод на Българската православна църква трябва

На 27 ноември Светият Синод на Българската православна църква трябва ...

......... - учител и лекар на Воден в Егейска Македония, който превежда през 30-те години на XIX век Пасхалното евангелие с кирилско и гръцко писмо “на простаго виговор болгарского за тии болгари, кои не знаят читати книга писания болгарская, седящий по вся земля Македонская – солунска, вардарска, воденска, пазарска и сярска“.


Руският президент Владимир Путин заяви на 22 ноември, че военният

Руският президент Владимир Путин заяви на 22 ноември, че военният ...

......... Близкия изток със своята политика "нулеви проблеми със съседите". Днес Турция има много проблеми със своите съседи и съюзниците си, но благодарение на дипломацията, организирана от Русия, тя поне се превърна в един от участниците в международните усилия за решаване на проблема. /БГНЕС ---------- Мурат Йеткин, в. „Хюриет дейли нюз“


В продължение на много години Европа разчиташе на Германия като

В продължение на много години Европа разчиташе на Германия като ...

......... източноевропейците. „Германия стана по-непредсказуема“, каза унгтарски дипломат, който не пожела името му да бъде цитирано. От страна на Полша нямаше никакво официално изявление. „Криза в Германия“, кратко съобщи полската телевизия. Три думи, които казват всичко./БГНЕС ................... Герхард Гнаук, Кристоф Шилц, С Болзен, Б. Калноки, М. Майстер, К. Ройшер, в. „Велт“.


Арестувани милиардери, обявяване на война и мъртъв принц: саудитският престолонаследник

Арестувани милиардери, обявяване на война и мъртъв принц: саудитският престолонаследник ...

......... новото поколение политици в държавите от Персийския залив. Той е добре образован, властен и нетърпелив. Но главното е, че е дошъл, за да остане. Очевидно е, че сега принцът открито очертава основните насоки на бъдещото управление. /БГНЕС ------------------------------ Анализът е публикуван в немското списание „Фокус”, негов автор е Юлия Герлах.


Годината започна повече от успешно за Григор, който още от

Годината започна повече от успешно за Григор, който още от ...

......... на едно ново и целеустремено пътешествие, към което Димитров се е запътил. Пътешествие, което отново ще ни въвлече в един емоционален ураган, за който съм убедена, че дори и най-големите критици нямат търпение. Шапки долу и поклон пред триумфа на един мечтател. /БГНЕС Мадлен Беева, репортер в информационна агенция БГНЕС


През последните четири години външната политика на Русия често е

През последните четири години външната политика на Русия често е ...

......... процъфтяване само в случай, че е част от по-широка стратегия. Страхът, който сее сегашната външна политика на Русия, трябва да се трансформира в уважение, а не в желание да се постави Русия под карантина и колкото се може по-малко да се взаимодейства с руснаците./БГНЕС ......... Михаил Коростиков, Московски център „Карнеги“


Има пословица: „Ако не знаеш къде отиваш, всяка пътека ще

Има пословица: „Ако не знаеш къде отиваш, всяка пътека ще ...

......... бързо изведе Китай далеч напред. А ние, с прекалено малко концентрация, получаваме 50 процента от нашата върховна система. Ако нещата продължат така, това ще се отрази на равновесието на силите. Сега знаете защо китайците с такава радост устроиха посрещане на Тръмп в Пекин. /БГНЕС ------------------- Томас Фридман, „Ню Йорк таймс“.


Растежът на бившите комунистически страни е повод за завистта на

Растежът на бившите комунистически страни е повод за завистта на ...

......... и откровено бърка с някои свои търговски предложения. /БГНЕС ------- Ричард Ран, американски икономист. Той защитава идеите на либертарианството и минималните държавни регулации за бизнеса. Част е от обществото „Монт Пелерин”, свързано с Чикагската школа, и считано за философски център на неолиберализма. Неговият анализ е публикуван във в. „Вашингтон Таймс“.


Мотивацията, която е в основата на решението на дадена държава

Мотивацията, която е в основата на решението на дадена държава ...

......... Турция води до по-голям, но не и неуправляем риск. Ако не успее, например в случай на бързо понижаване на стойността на лирата, финансовата система на Турция - и по този начин нейната непосредствена способност да проектира власт - ще бъде отслабена. /БГНЕС -------------- Джордж Фридман и Ксандър Снайдер, „Геополитикал фючърс“.


Германското министерство на отбраната изложи най-лошия възможен сценарий за 2040

Германското министерство на отбраната изложи най-лошия възможен сценарий за 2040 ...

......... това, което можем, към нуждата за нарастваща власт и чрез насърчаването на едни устойчиви демократични институции. Ако не успеем да постигнем ред, ние ще трябва да се изправим срещу един хаос, при който САЩ вече не са надежден съюзник, не са дори стабилна демокрация. /БГНЕС -------------- Пол Мейсън, в. „Гардиън“.


Великобритания, със своя ядрен арсенал и място в Съвета за

Великобритания, със своя ядрен арсенал и място в Съвета за ...

......... Естония, Финландия, Германия, Исландия, Латвия, Литва, Холандия, Норвегия, Швеция и Полша. "Има опасност Брекзит да създаде по-фрагментиран и вгледан в себе си ЕС", предупреждава изследователите Клаудия Майор и Алисия фон Вос в доклад, публикуван през април миналата година от Германския институт по международни въпроси и сигурност./БГНЕС ------------------------ Джакопо Баригаци, „Политико“.


Тунел беше взривен под границата между Газа и Израел, изненадваща

Тунел беше взривен под границата между Газа и Израел, изненадваща ...

......... Кери заяви в понеделник в Chatham House, че лидерите на Израел, Саудитска Арабия и Египет са призовали президента Барак Обама да бомбардира Иран в началото на мандата му. Но никой от тях не се опита да го направи сам. Ситуацията все още изглежда такава. /БГНЕС ----------- Аншерл Пфефер, в. „Аарец“


Отново е разкрита мрежа от данъчни манипулации. Богаташи, знаменитости и

Отново е разкрита мрежа от данъчни манипулации. Богаташи, знаменитости и ...

......... данъчни служби, работещи на международната сцена. По възможност са необходими еднакви данъчни ставки и условия за конкуренция. Но понеже това не съществува, защото държавите се стараят да привличат инвеститори, предоставяйки им облекчения, схемите за данъчни оптимизации и занапред ще се прилагат успешно. /БГНЕС ------------------------------ Хенрик Бьом, икономически наблюдател на ДВ.


Светът коментира „Досиетата от рая” – история на измъкване на

Светът коментира „Досиетата от рая” – история на измъкване на ...

......... системата”. Според журналистката, главните въпроси в контекста на новото изтичане днес трябва да изглеждат така: защо е възможно да има укриване на данъци в такава форма, кога ще последва политическа реакция и какво е нужно, за да започнат политически промени. /БГНЕС ------- Михаил Бушуев, Роман Гончаренко и Андрей Гурков, ДВ


Промяната на климата влияе на всички аспекти от нашия живот.

Промяната на климата влияе на всички аспекти от нашия живот. ...

......... нивото на океана, безредици и войни. При всички положения трябва да действаме, убеден е Тимерман. Но мотивацията за действие не трябва да бъде страхът. „Мотивиран съм от мисълта, че Земята е най-добрата планета във Вселената. И друга такава няма и няма да има“, заяви ученият. /БГНЕС ----------------------- Руби Ръсел, ДВ


Единството в Централна Европа е пропукано. Общата цел, която регионът

Единството в Централна Европа е пропукано. Общата цел, която регионът ...

......... поставя въпроси, които са важни за нас", каза той. Конрад Шимански, заместник-министър на външните работи на Полша, беше по-малко прочувствен, определяйки В4 като "много важна основа за оценка". "Това не е целият свят, защото в ЕС има 28 страни", каза той в края на срещата. /БГНЕС ----------------------------------------- [i]Матю Карнитшинг, „Политико“.[/i]


Русия гледа травматично на Октомврийската революция. Това заяви в интервю

Русия гледа травматично на Октомврийската революция. Това заяви в интервю ...

......... имаме само дежурни фрази и съвсем съзнателно игнориране. Причината не е в предстоящите през 2018 г. избори, както предполагат някои, или някаква опасна ситуация. Не. Страх, защото всяка дума може да взриви. С това, което тлее, може да изригне отношение, от една дума само от върха. Това е страх. /БГНЕС


Като се има предвид ядрената лудост на Северна Корея, какви

Като се има предвид ядрената лудост на Северна Корея, какви ...

......... имаше подразбиращи се правила за осемчленния ядрен клуб. Сега, след налудничавите заплахи на Северна Корея, тези общи предположения за ядрения покер са нищожни. И никой не знае какво да очаква. /БГНЕС --------------- Виктор Дейвис Хансън, историк от Института „Хувър“ в Станфордския университет. Неговият коментар е публикуван във в. „Вашингтон таймс“.


Разбираемо е заглавието да прозвучи скандално за мнозина, в крайна

Разбираемо е заглавието да прозвучи скандално за мнозина, в крайна ...

......... да е демокрация, макар че тя бди и брани правата на малцинствата. В този смисъл Пучдемон прокарва идеята си по „втория начин“, а каталунската независимост се получава чиста проба политическа контрабанда. Въпреки ореола на праведност, която има тази идея. /БГНЕС -------------- Юри Михалков, ръководител на Международния отдел в Агенция БГНЕС.


Димитър Главчев не е Хойт Брайън Ий, но това ни

Димитър Главчев не е Хойт Брайън Ий, но това ни ...

......... и ослушване как ще отекнат думите им в Москва. Само с такива ясни, откровени и последователни становища България може да спечели доверието и уважението на достойна и национално отговорна европейска държава в Европа и света. /БГНЕС -------------- Иван Николов, председател на КИЦ "Босилеград". Анализът е написан специално за Агенция БГНЕС.


Всеки американски президент в определен момент се сблъсква със сериозна

Всеки американски президент в определен момент се сблъсква със сериозна ...

......... да докаже, че е бил прав във връзка със забраните за мюсюлманите. Ако днес се случи терористична атака, това няма да сплоти, а сериозно ще раздели САЩ. /БГНЕС --------- Иън Бремер, президент на Eurasia Group и професор по глобални изследвания в Нюйоркския университет. Статията му е публикувана в списание "Тайм".


„Мислите на Си Цзинпин”, включени в устава на Китайската комунистическа

„Мислите на Си Цзинпин”, включени в устава на Китайската комунистическа ...

......... обратното, „мислите” на Си неизменно отразяват „мислите” на Мао. Предшествениците на Си Цзян Цзъмин и Ху Цзинтао просто прибавиха принципи към устава на партията. Те бяха включени, след като и двамата вече не бяха начело, а и без да се споменават имената им. /БГНЕС ------------- Анализ на Агенция Франс прес.


След като Полша поведе преди 28 г Източна Европа към

След като Полша поведе преди 28 г Източна Европа към ...

......... Беата Шидло, когато стартира тази информационна кампания. "Опитите за дискредитиране на полското правителство чрез твърдения за нарушаване на принципите на правовата държава са лъжи." Говорителят на "Право и справедливост" Беата Мазурек не отговори на няколкото искания за допълнителен коментар в петък./БГНЕС ……………………………… Войчех Москва и Марек Стшелечки, , агенция Блумбърг