Историята на Коледа по светаОт незапомнени времена милиони хора по

...
Историята на Коледа по светаОт незапомнени времена милиони хора по
Коментари Харесай

Историята на Коледа по света

Историята на Коледа по света
От незапомнени времена милиони хора по света означават Коледа. Корените на този празник се губят в дълбоката античност.

Всяка страна има своя характерна традиция, наред с която в наши дни се утвърждават и от ден на ден общи знаци на празника.

В южната ни съседка Гърция почитат свети Никола като покровител на моряците. Легендите го разказват като прошарен дъртак, носещ мокри облекла, от чиято брада капе морска пияна. Неговият облик е първообраз на модерния Дядо Коледа.

В Германия коледната подготовка стартира още в нощта преди 6 декември. Децата оставят обувките си пред вратата, а на сутринта послушните ги намират цялостни с лакомства, а по-палавите със съчки вместо сладки. Германците имат вяра, че Христос праща своите ангели да обикалят Земята в цялата нощ, за това традицията повелява децата да се обличат в бяло и да обикалят къщите за здраве и шанс.

Празненствата в Италия стартират 8 дни пред Коледа, само че огромните дарове се раздават на 6-ти януари. Тогава с метлата си долита благата, само че грозновата вълшебница Бефана, която раздава подаръците. На непослушните деца се поставя единствено по късче въглен, само че захарен.

В Холандия традицията свързват със Свети Николаус, който дебаркира на холандските крайбрежия още през ноември. През лятото той има испански адрес и резиденция, в която води мемоари кои деца слушат и кои не. А наближи ли Коледа и стъпи ли на сушата, той се качва на бял кон и язди из града за наслада на дребни и огромни.

В навечерието на Коледа във Финландия има по-необичайна традиция. Всички от фамилията отиват на сауна, с цел да седнат чисти на масата. Празничната вечеря стартира, когато изгрее първата звезда в небето.

В доста френски домове на Рождество Христово слагат макети на ясли, които припомнят раждането на Христос. Характерен детайл на празника е шоколадовият сладкиш във формата на пън, само че празничното меню се разграничава в другите елементи на страната.

Вместо с шейни на снега, австралийците по-скоро честват Коледа с бански на плажа. Температурите при тях рядко падат под 30 градуса по това време от годината. Дядо Коледа в Австралия наложително идва със сърф.

За разлика от Австралия Канада е една от редките страни, където наложително ще отпразнувате Коледа в бяло - с доста сняг и... елени. Малки групи, преоблечени хора вървят по домовете, дрънчейки със звънци. Наричат ги "маскирани коледари".

Коледният интервал в Дания стартира, когато своеволен горски дух на име Нисе реши да се позабавлява. Датчаните имат вяра, че той живее по таваните на остарели фермерски къщи, а обичаното му занятие е да погажда номера. Угощението на Бъдни вечер стартира с оризов пудинг, в който е прикрит "вълшебен бадем". Традицията изненадващо прилича нашата пита с паричка.

Според преданията чешкият Дядо Коледа се спуска от небето по златно въже, следван от един ангел и един демон. Младите девойки в Чехия гадаят бъдещето си, като на 4 декември слагат черешова клонка във вода. Ако тя цъфне до Коледа, идната година ще срещнат брачна половинка си.

В Англия имат вяра в обичайния вид на Дядо Коледа, облечен с дълга алена или зелена тога. Докато всички спят той обикаля домовете и оставя дарове в празни чорапи, закачени към огнището.

Около месец преди празника в Ливан завиват семена от леща, фасул или жито в памук, пропит с вода. Поливат ги всеки ден, с цел да може до Коледа семената да покълнат, а стръковете се употребяват за декорация на макети на яслата, в която се ражда Исус.

Руската софра за празника се състои от 12 ястия, всяко едно от които символизира един от светите апостоли. Освен Дядо Мраз и неговата внучка Снежанка, друга фигура навестява съветските домове – Бабушка. Подобно на италианската Бефана тя отказала да последва Витлеемската звезда, когато Христос се родил и до през днешния ден се скита да търси яслите. Бабушка се отбива във всеки дом, където има деца, мислейки, че там е Божият наследник.

Испанската Коледа се назовава Навидад. След вечерята на Бъдни вечер испанците излизат на улицата да следят танцьори на характерен танц, наименуван хота. Хората в Испания почитат кравите, тъй като съгласно преданието, когато Исус се родил кравата в обора топлила бебето с дъха си в мразовитата нощ.

В Швеция преди зазоряване най-малкото момиче в фамилията облича бяла рокля с червен колан. На главата си поставя венец с горящи свещи. Подобни шествия със свещи се провеждат в църквите по време на празничната работа. По Коледа в Швеция козелът е доста почитано животно, тъй като точно той раздава в панер подаръците. На Бъдни вечер някой от фамилията се маскира като Коледен гном, който сякаш излиза от мазетата и плевните и раздава дарове. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР