Жак Атали: Демокрацията копае собствения си гробДокато безброй кризи надничат

...
Жак Атали: Демокрацията копае собствения си гробДокато безброй кризи надничат
Коментари Харесай

Жак Атали: Демокрацията копае собствения си гроб

Жак Атали: Демокрацията копае личния си гроб
Докато безчет рецесии надничат иззад ъгъла и могат да бъдат извънредно пагубни на финансовите, икономическите, обществените и екологичните фронтове – в това време в Китай, Русия, Турция и Индия недемократичните сили прокарват промени, с цел да се оправят с тези рецесии, само че вършат това за сметка на правата на индивида. И сходни режими никнат на всички места - от Бразилия до Унгария, най-старите демокрации в света от ден на ден употребяват свободата си за нездравословни последствия.

В Съединените щати дебатът за бъдещето на най-важната институция в страната, Върховният съд, се сведе до телевизионно предаване онлайн с времетраене повече от осем часа, гледано от десетки милиони хора поради тематиката за половото държание на студентите в университетските кампуси.

Във Англия дебатът за Брекзит, който е определящ фактор за дълготрайното бъдеще на страната, попадна в мрежа от неистини, от която цялата политическа класа към този момент не знае по какъв начин да се измъкне.

В Италия една неизвестно по какъв начин съществуваща коалиция от екстремисти залага на страха от европейските сътрудници, с цел да се намерят парите, от които ще има потребност за финансиране изборни обещания, цялостни с несъгласия.

В Германия държавното управление е изцяло парализирано, тъй като е изнудвано от най-крайните си съдружници и по този метод оцелява ден за ден, може би за малко по-дълго време.

Във Франция една все по-фрагментирана политическа класа наподобява желае да разисква единствено въпроси, свързани с ниски залози по подправени проблеми, като по този начин наречената опасност за навлизане в страната на нови мигранти, до момента в който действителният им брой е по-нисък от всеки път.

Във всички тези страни, както медиите, по този начин и политиците процъфтяват в тези жалки смешни кавги и внедряват себе си в това политическо изкуство за водене на война посредством внезапни изречения, без да осъзнават, че копаят личните си гробове. Още по-лошо, доста интелектуалци имат вяра, че и те също би трябвало да стартират да проклинат, да наскърбяват и да крещят, с цел да имат място под слънцето.

Реалността в последна сметка ще откри своето възмездие. Когато иззад ъгъла излязат една или повече от безбройните дебнещи кризи; когато климатичната обстановка стане неудържима; когато концентрацията на благосъстояние и власт стане непоносима и когато една или повече диктатури протегнат ръка към по-голям стопански напредък и власт от демокрациите, народът на Запада ще се разпалва против храната, която им се пробутва, работните места, които им се отреждат и учебните заведения, които им се налагат; те ще отхвърлят демокрацията, както и тези, които я съставляват и ще се хвърлят в ръцете на тези, които им дават обещание ред, непоклатимост, тъждество и сигурност; без значение дали клонят наляво или надясно - и двете страни са застрашени от обезкореняване.

Диктатурите обаче няма да просперират повече от най-лошите демокрации. Те ще служат на ползите на нови господари и ще крият личните си низости колкото е допустимо повече: задоволително, с цел да бъдете уверени в това, е просто да погледнете по какъв начин най-старото недемократично държавно управление в света, католическата черква, съумя да скрие ужасиите, осъществявани от членовете му с епохи. Не можем да се надяваме на нещо по-добро от бъдещите диктатури.

Демокрацията обаче въпреки всичко остава най-хубавата система, при изискване че не я възприемаме като наслаждение за аристократи, че сериозните тематики се разискват съществено и че стартираме да чуваме гласовете на бъдещите генерации. Ние към момента сме доста надалеч от това. /БГНЕС

-----------

Жак Атали е френски икономист, финансист и мъдрец. През 1991 година става създател и първи началник на новата Европейска банка за възобновяване и развиване. Автор е на романи, есета и монографии, измежду тях се откроява книгата "Евреите, светът и парите", която е преведена и на български език.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР