2018: Годината на невероятните научни откритияПрез 2018 година учените направиха

...
2018: Годината на невероятните научни откритияПрез 2018 година учените направиха
Коментари Харесай

2018: Годината на невероятните научни открития

2018: Годината на невероятните научни открития
През 2018 година учените направиха няколко изумителни открития: Инженерите от “Спейс Екс ” изпратиха алена спортна кола на полет към Марс, китайски учени клонираха двойка маймуни, а в Египет откриха сирене създадено преди 3000 години. През миналата година учените измислиха и по какъв начин „ да допрян “ Слънцето, употребявайки сонда, устойчива на топлота, и даже откриха метод да се преборят с рака.

Тези и още няколко достижение за следващ път подсетиха, че учени от целия свят с всеки минал ден научават от ден на ден за живота и Вселената.

А ето и част от достиженията на науката през миналата година:

През февруари частната американска галактическа компания „ Спейс Екс “ извърши същински героизъм. Компанията изстреля рециклираната си ракета с 27 мотора „ Фалкон Хеви “ за пръв път. На борда и се намираше аленият автомобил на милиардера Илон Мъск – „ Тесла Роудстър “, зад чийто волан имаше празен скафандър и записка с надпис „ Без суматоха “. Колата към момента обикаля Слънчевата система като през ноември от „ Спейс Екс “ оповестиха, че автомобилът е минал около Марс.

През март учени от НАСА разкриха по какъв начин животът в Космоса може да повреди зрението и да отслаби имунната система. Когато астронавтът Скот Кели остави своя брат близнак Марк на Земята и потегли на едногодишна задача на Международната галактическа станция, учените откриха опция да проучат по какъв начин животът надалеч от родната планета може да повлияе на човек. След завръщането си от задачата на орбиталния комплекс Скот към този момент не е толкоз еднакъв с брат си – евентуално поради напрежението, който организмът му е претърпял в Космоса.
 Мъск прати своята „ Тесла Роудстър “ в Космоса с записка „ Без суматоха “ Мъск прати своята „ Тесла Роудстър “ в Космоса с записка „ Без суматоха “ / БГНЕС
Любители астрономи видяха ново неповторимо събитие – северно зарево, което в действителност се придвижва много по-далеч на юг от нормалното за сходни феномени. Нарекоха го STEVE (по британската абревиатура на Силно увеличение на скоростта на топлинна емисия). Новата Аурора Бореалис пътува по разнообразни магнитни полета по отношение на своите събратя и и може да се появи много по-близо до Екватора в сравнение с обичайното Северно зарево.

След три години прочувания на Марс италиснаки учени откриха през юли, че е допустимо да има 20-километрово езеро с течна вода на северния полюс на Червената планета. Останалата част на Марс е прекомерно студена, с цел да може водата да остане в течно положение.

Астрономи през септември откриха парченце фантом в Антарктида – разкривайки източника на най-мощната радиация във Вселената. Учените откриха неутриното посредтсвом обсерваторията "Айс кюб" на Южния полюс.

Хората се приближиха с една стъпка по-близо до докосването на Слънцето, откакто през ноември беше изстреляна слънчевата сонда „ Паркър “, която ще е първата, доближила се оптимално покрай естествения ни източник на светлина. Сондата е и най-бързо въртящият се предмет, направен от индивида, и е способна да се върти към Слънцето със скорост от 213 200 благи в час.
 Астрономи през септември откриха парченце фантом в Антарктида Астрономи през септември откриха парченце фантом в Антарктида / БГНЕС
На Земята Американската организация по храните и медикаментите утвърди през ноември лекарство, което се бори с рака въз основата на ДНК, вместо да локализира местоположението на самите тумори. Лекарството, наречено Vitrakvi, към този момент е тествано при пациенти с разнообразни типове рак. Вместо да се насочва към самите тумори и раковите кафези, неговата цел са характерни биомаркери в човешката ДНК. Така вместо друга терапия за друг тип рак, лекарството лекува пациента на по-първична основа. При 81 % от пациентите, приемали лекарството, туморите са се свили доста, а при 17 на 100 - са изчезнали изцяло. Разбира се лекуването с Vitrakvi сега коства 393 000 $ на година.

Учените създадоха и роботи, които са 1000 пъти по-малко от човешки косъм, само че имат способността да гълтам тумори.

За да се преборят с глада учените откриха метод да отгледат месо в лабораторни условия.

В Египет през юли пък беше направено смайващо археологическо изобретение – учените отвориха 30-тонен черен саркофаг и откриха три изцяло непокътнати мумии в гробница, ситуирана в средата на отходен канал в Александрия. Откритието, датиращо от преди 2000 години, беше направено при рутинни строителни дейнсоти в пристанищния град. При разкопките беше намерено и сирене – евентуално първият млечен артикул, изработен преди 3200 години. То беше открито в гробницата на кмета на Мемефис, живял през 13 век преди Христа. Все още следва да бъде открито дали най-старото сирене в света е направено от краве или козе мляко и дали останките не съдържат антични и рискови бактерии.
 Лекарството Vitrakvi към този момент е тествано при пациенти с разнообразни типове рак, само че е пъклен скъпо Лекарството Vitrakvi към този момент е тествано при пациенти с разнообразни типове рак, само че е пъклен скъпо / БГНЕС
Китайски учени оповестиха през януари, че сполучливо са клонирали маймуни, като по този метод са пробили през „ техническата преграда “, позволяваща клонирането на хора. Използваната техника за клонирането на макаците е същата като употребяваната преди повече от две десетилетия при овцата Доли. Към момента китайските учени са безапелационни – няма да клонираме хора, само че откритието ще ни помогне да проучим по-добре някои заболявания и да тестваме нови медикаменти.

През октомври учените оповестиха раждането на здрави мишки от еднополови родители. А през декември – жена с трансплантирана матка от умрял донор роди крепко бебе момиченце.

След 129 години светът стартира да употребява по-точна мярка за кг. От 1889 година за пример на мерната единица за кг се използваше цилиндър от платина и иридий, именуван "Голямото К", който се съхранява наоколо до Париж. Има и няколко негови реплики, които се намират на разнообразни места по света. Оказа се, че той губи маса. Затова учени се събраха на конференция в Париж през ноември и взеха решение –цилиндърът да бъде сменен от научна формула, която ще е основана на това каква мощ оказва електромагнитна вълна в единия завършек на една везна, в чиито различен край има тежест от един кг. / БГНЕС
 2018: Годината на невероятните научни открития 2018: Годината на невероятните научни открития / БГНЕС
---------------------------------------------------------------------

Хилари Брюек, "Бизнес Инсайдър"
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР