Разколът в ЕНП дава шанс на десните популисти и либералитеПрез

...
Разколът в ЕНП дава шанс на десните популисти и либералитеПрез
Коментари Харесай

Разколът в ЕНП дава шанс на десните популисти и либералите

Разколът в ЕНП дава късмет на десните популисти и либералите
През май 2019 година ще се проведат избори за Европейски парламент. Разколът в най-голямата парламентарна група на Европейската национална партия ще усили позициите на десните популисти.

8 парламентарни групи са показани в сегашния Екологичен потенциал. Най-голямата от тях е фракцията на християндемократите на Европейската национална партия /ЕНП/. Тя разполага с 218 мандата от общо 751. Неин ръководител е Манфред Вебер от немския Християнсоциален съюз /ХСС/.

[b]Каква е ролята на Орбан в разкола на ПГ?[/b]

След като на 12 септември Екологичен потенциал утвърди наказателната процедура против Унгария поради нарушаването на правилата на правовата страна от Будапеща, най-голямата парламентарна група е застрашена от ерес. 100 християндемократи утвърдиха наказателните ограничения против Унгария. В отговор на това 12 депутати от ФИДЕС на премиера Виктор Орбан могат да изоставен ЕНП.

Нейният ръководител Манфред Вебер, който също гласоподава за наказателните ограничения по отношение на Унгария, счита, че е нужен разговор, с цел да не се допусне излизането на ФИДЕС. Но съгласно него този разговор би трябвало да бъде на ново ниво. „ По-рано унгарският парламент постоянно беше подготвен на взаимни отстъпки. Сега не виждаме сходно нещо. Затова е нужен разговор “, акцентира Вебер. Но за задачата би трябвало да се изчака решението на Съвета на Европейския съюз, което ще стане известно не по-рано от май идната година, откакто са се състояли изборите за Европарламент.

[b]Какви ще са последствията от напускането на ФИДЕС?[/b]

Десните популисти от партията на Орбан не са парии в Екологичен потенциал. Срещу наказването гласоподаваха доста депутати християндемократи от Австрия и Италия, където са мощни десните популисти, а също по този начин от Испания и Федерална Република Германия – на първо място от ХСС. А депутатът от английската Партия на независимостта Найджъл Фараж, корав последовател на Брекзит, даже предложи на Орбан да образуват нов политически лагер на съперниците на Европейски Съюз. За момента Орбан отхвърли.
 Вебер и Орбан са по-скоро съперници, в сравнение с съдружници. Вебер и Орбан са по-скоро съперници, в сравнение с съдружници. / БГНЕС
Унгарският министър председател получи предложение за основаването на нова ПГ и от водача на Австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе. Привличайки към съдействие десните популисти от френското Национално обединяване на Марин льо Пен, „ Алтернатива за Германия “, Шведските демократи и холандската Партия на свободата на Герт Вилдерс, Щрахе се пробва да получи болшинство от гласове в Екологичен потенциал. Затова може да му помогне и италианската дясна радикална партия Лига /чийто секретар е Матео Салвини/. Очаква се, че на идните евроизбори тя ще получи места в Екологичен потенциал.

На този декор излизането на унгарските депутати от ФИДЕС може освен да провокира разединение вътре в ЕНП, само че и да помогне на десните популисти да станат най-голямата ПГ, конкурираща се в Екологичен потенциал с консерваторите и социалдемократите.

[b]Как Орбан може да повлияе на миграционната политика на Европейски Съюз?[/b]

Виктор Орбан към този момент съобщи, че тематиката за миграция ще бъде главната по време на акцията за евроизборите през 2019 година И по този въпрос унгарският министър председател е по-скоро на страната на италианския вътрешен министър Матео Салвини, който е за внезапно ограничение на миграцията. Антиимигрантската позиция на Орбан може да изиграе решаваща роля за това, дали ФИДЕС ще остане в редиците на ЕНП.

А от това ще зависи и какъв ще бъде идният през ноември конгрес на партията, на който се чака формалното издигане на Манфред Вебер в качеството му на основен претендент на ЕНП. Орбан е считан за един от неговите съперници. От запазването на християндемократите като най-голяма ПГ в Екологичен потенциал зависи дали Вебер ще оглави Европейска комисия. Той съобщи при започване на септември, че желае да се бори за поста ръководител на Европейската комисия от името на ЕНП.

[b]Кой ще спре десните популисти?[/b]

Либералите могат да станат съперници на десните популисти на изборите за Екологичен потенциал. Привържениците на Европейски Съюз залагат на френския президент Еманюел Макрон, който в съдействие с водача на либералите Ги Ферхофстад, имат намерение да основат тона демократична секта. За момента не е ясно какъв брой мандата в Екологичен потенциал ще получи придвижването „ Република, напред “, основано от Макрон.
 Макрон основава демократична групировка, с цел да спре популистите. Макрон основава демократична групировка, с цел да спре популистите. / БГНЕС
В момента либералите са четвъртата по величина ПГ в Европарламента, в която влиза 68 депутати. Според френския либерал Тиери Корние, който поддържа Макрон, само че не е член на неговата партия, „ позицията на десните популисти ще бъде доста мощна на идните избори за Екологичен потенциал “. „ Затова е значимо ние, които сме последователи на Европейски Съюз, също да бъдем мощни “, съобщи Корние.

Ако Макрон успее да сътвори нова демократична секта, в нея ще влязат също по този начин белгийци, германци, италианци и други И това ще бъде нов формат на демократичните сили в Екологичен потенциал, счита Тиери Корние. При сполучливо обединяване на всички демократични сили и основаване на най-голямата ПГ в Екологичен потенциал нейният водач даже може да претендира за поста ръководител на Европейска комисия. Но това не е чак толкоз значимо, уверен е френският народен представител. Важно е либералите да се трансфорат в контраст на десните популисти. /БГНЕС

-----------

Бернд Ригерт, „ Дойче Веле “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР