Какво да очаква Путин от наследника на МеркелНа конгреса /7

...
Какво да очаква Путин от наследника на МеркелНа конгреса /7
Коментари Харесай

Какво да очаква Путин от наследника на Меркел

Какво да чака Путин от наследника на Меркел
На конгреса /7 декември/ на Християндемократическия съюз в Хамбург ще стане ясно, кой ще смени Ангела Меркел отпред на партията, а по-късно, доста евентуално, и на поста канцлер на Германия.

Каква политика ще организира нейният правоприемник или наследница по връзки на Русия? Как ще се отнася към президента Владимир Путин и дейностите на Русия на международната сцена? Как прави оценка Керченската рецесия и плана за газопровод „ Северен поток-2 “?

[b]АКК за дейностите на Русия по отношение на Украйна[/b]

Единствено в детайли по тази тематика за момента се е изказала генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, чието име в Германия се редуцира до абревиатурата АКК.

Тя се бе пошегувала, че е единствената от тримата любимци за правоприемник на Меркел, който може да води договаряния с Путин наедно. АКК имаше поради растежа. Тя и съветският президент имат идентичен растеж, към метър и седемдесет. Двамата й съществени противници – Фридрих Мерц и Йенс Шпан – са малко под два метра. Но без значение от това, който и от тях да стане правоприемник на Меркел, християндемократите нямат да станат по-отстъпчиви на договарянията с съветските представители.
 Анегрет Крамп-Каренбауер. Анегрет Крамп-Каренбауер. / БГНЕС
АКК напълно недвусмислено изрази своето отношение към дейностите на Русия в Украйна. „ Русия анексира Крим в нарушаване на интернационалното право. Това е реалност “, сподели тя и продължи да изброява: „ В Източна Украйна Русия поддържа сепаратистите – това е реалност, десетки хиляди украински бойци са починали – това е реалност, половината население на Донбас беше насила да избяга – това е реалност, цели райони са опустошени – това също е реалност “.

[b]Риторика предвид на аудиторията[/b]

Двамата съществени съперници на АКК също назовават анексирането на Крим от Русия нарушаване на интернационалното право.

Всичките трима считат, че е належащо да се запазят глобите на Европейския съюз във връзка с Русия. И тримата уверено осъждат неотдавнашните дейности на съветските военни кораби в Керченския пролив. Различията са в нюансите, а риториката зависи от аудиторията, пред която те приказват.

АКК, Мерц и Шпан знаят, че в Източна Германия фирмите, които имат отдавнашни връзки с сътрудниците в Русия, се отнасят по-скептично към глобите на Европейски Съюз, в сравнение с в западните провинции, а към самата Русия – по-приветливо. По тази причина на партийната конференция, която предходната седмица се състоя в източногерманския град Лайпциг, те се стараеха да вземат под внимание тази специфичност.
 Фридрих Мерц. Фридрих Мерц. / БГНЕС
Шпан, да вземем за пример, говореше, че при цялата взаимност с Украйна Германия би трябвало да резервира уравновесени връзки с Москва и Киев. Мерц подсети на собствен ред за съветските оферти да се развиват връзките сред Евразийския стопански съюз и Европейския съюз, към които би трябвало да се отнесем по-сериозно.

[b]Керченската рецесия и санкциите[/b]

В изявление за огромните немски медии техните изказвания звучат по-остро. В токшоу на първи канал на немската телевизия А Ер Де, Анегрет Крамп-Каренбауер даже се разгласи за ожесточаване на глобите срещу Русия – поради нейните дейности в Керченския пролив.

Като първа стъпка, съобщи тя, „ би трябвало изцяло ясно и еднопосочно да се даде да се разбере, освен това най-добре дружно със Съединени американски щати, че Азовско море не е вътрешна акватория на Русия и би трябвало да остане намерено за интернационалното мореплаване “. А втората стъпка, съгласно нея, може да се забрани на съветските кораби от азовските пристанища да влизат в пристанищата на страните от Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Мерц и Шпан като ответна мярка на дейностите на Русия в Керченския пролив оферират, най-малкото, да се обмисли целесъобразността на плана за газопровод „ Северен поток-2 “. „ Колкото по-голяма е ескалацията на спора, толкоз по-актуален стана въпросът: вярно ли е, че ние строим този газопровод? “, попита Мерц на партийна конференция на ХДС в Берлин, която се организира в края на предходната седмица.
 Йенс Шпан. Йенс Шпан. / БГНЕС
Шпан се изрече по тематиката на страниците на немския вестник „ Билд “. Той счита, че е належащо да се изпрати сигнал на Путин, че „ Северен поток-2 “ може да не се реализира без спазването на някои условия. „ Не можем да допуснем по-нататъшната реализация на плана, без значение какво прави Путин “, съобщи претендентът за поста ръководител на ХДС.

[b]Съществува ли опасност за „ Северен поток-2 “?[/b]

И тримата прелестно знаят, че договорите с „ Газпром “ за построяването на втората линия на газопровода по дъното на Балтийско море са подписани не от немското държавно управление, а от частни компании, че формален Берлин постоянно е наричал този план търговски, въпреки и да има политически съставен елемент. По тази причина немското държавно управление няма опция да излезе от плана. Но в случай че Мерц и Шпан позволяват отвод от политическа поддръжка за „ Северен поток-2 “, то за АКК даже тази мярка е „ прекомерно радикална “.

Тя единствено установи обстоятелството, че дейностите на Русия в Керченския пролив още повече усилват страховете и отрицателното отношение на редица източноевропейски страни от Европейски Съюз към „ Северен поток-2 “, и Германия ще би трябвало да вземе под внимание увеличаващото се опълчване против този план.

“Ще можем ли ние на този декор да удържим нашето заричане да отчетем ползите на Украйна и другите европейски страни? “, пита АКК. Тя разпорежда очаквания на Европейската комисия и Третия енергиен пакет. Нали Европейски Съюз има благоприятни условия да ограничи бъдещите размери съветски газ в европейските тръби. /БГНЕС

-----------

Никита Жолквер, „ Дойче Веле “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР