Земетресение в БаварияНа изборите в Бавария Християнсоциалният съюз /ХСС/ –

...
Земетресение в БаварияНа изборите в Бавария Християнсоциалният съюз /ХСС/ –
Коментари Харесай

Земетресение в Бавария

Земетресение в Бавария
На изборите в Бавария Християнсоциалният съюз /ХСС/ – сътрудник на канцлерката Ангела Меркел в консервативната коалиция – претърпя историческо проваляне. Това няма да остане без последици.

Тези избори ще трансформират доста неща, и освен в Бавария. Стратегията, която ХСС сполучливо прилагаше в течение на десетилетия, а точно – безапелационно се представяше пред гласоподавателите като християнска, консервативна и в това време обществено виновна партия – повече не работи. Спадът от 48% гласове, получени на предходните избори за баварски ландтаг, до 37% на актуалните избори – е невероятно да бъде затулен. Това е историческо проваляне.

Преди всичко би трябвало да се означи, че фиаското на партията, обичайно ползваща се с поддръжката на баварския електорат, не може да не провокира странични резултати. Причината за провалянето на ХСС не е триумфът на други политически сили. Отговорността за провалянето на ХСС е на самото управление на партията.

[b]Неочакваният триумф на „ зелените “[/b]

Успехът на „ зелените “ сервира същинска изненада на тези избори. Те получиха съвсем 19% от гласовете, удвоявайки своя резултат спрямо предходните избори в Бавария. Те имат всички шансове да се трансфорат в нова национална партия, в това число и на федерално ниво.

В Бавария доста от гласоподавателите минаха на страната на „ зелените “ по причина, че последните се отнасят с по-голяма съвестност към християнските полезности, които проповядват консерваторите.
 Хорст Зеехофер е главен провинен за провалянето на ХДС. Хорст Зеехофер е главен провинен за провалянето на ХДС. / БГНЕС
Първи тези полезности не помни водачът на ХСС Хорст Зеехофер. Мнозинството не може да бъде уверено, че страхът от ислямизацията би трябвало да затъмни здравия смисъл и милосърдието.

[b]ХСС стартира да копира „ Алтернатива за Германия “[/b]

Още един победител на изборите в Германия е дяснопопулистката „ Алтернатива за Германия “ /АГ/. Впрочем никой не се учудва от това. Влизането на АГ в 15 от 16 провинциални парламенти във Федерална Република Германия дава отговор на общогерманската наклонност. Това, че АГ получи „ единствено “ 10%, а не 20%, каквито страхове съществуваха, не носи нищо положително. В същото време не е наложително това да е удостоверение за усилването на десните настроения измежду редовите баварци. По-скоро е резултат от протестното гласоподаване и грешките на ХСС.

Най-голямата неточност на ХСС стана нарушаването на монопола върху десния фланг. Баварската партия десетилетия наред следваше завитите на своя създател Франц-Йозеф Щраус и не позволяваше на нито една консервативна мощ да заеме позиция по-дясно от нея. Това имаше своето значение и на федерално равнище: в обединението ХДС/ХСС точно Християнсоциалният съюз изпълняваше ролята на по-консервативната мощ.

Този принцип работеше десетилетия до 2018 година, когато водачите на баварската партия се уплашиха и започнаха да копират политиката на АГ. Когато стана ясно, че това е неточност, ръководителят на ХСС – многознайко и неприкрит съперник на канцлера Меркел – към този момент беше надробил огромна каша. Хорст Зеехофер, вие сгрешихте! Вие загубихте и носите отговорността за провалянето.

[b]Земетресението в Бавария доближи Берлин[/b]

Резултатът от офанзивите на Зеехофер стана ерозията на цялата коалиция ХДС/ХСС, тук няма потребност да приказваме за драмата при социалдемократите. Доверието в ГСДП се срина от 20% на 10%: рецесията в техните редици стана още по-видима. Ако партията, влизаща в държавната коалиция в Берлин, претърпява толкоз внезапен спад на най-важните избори за ландтаг, това надали ще остане без последствия.
 Резултатът от Бавария ще се отрази и в Берлин. Резултатът от Бавария ще се отрази и в Берлин. / БГНЕС
ГСДП не може да излезе от ролята на водения. Социалдемократите би трябвало да запазят успокоение и да печелят точки, с помощта на личната си политика – прочее това е по-лесно да се каже, в сравнение с да се извърши. Ръководството на партията се сблъсква с огромна опозиция в своите редици – от страна на тези, които упорстват за излизането на ГСДП от „ огромната коалиция “. Изглежда, че няма да мине без разногласия и търкания освен вътре в социалдемократите, само че и на държавно равнище.

Сега в Германия чакат резултатите от идващите избори за ландтаг, които ще се проведат след две седмици в Хесен. Те могат да се окажат съдбоносни за ръководещата партия. Ако и ХДС/ХСС, и ГСДП понесат тежки загуби, тогава доста скоро обединението може основателно да се разклати. А единствено след няколко седмици Меркел би трябвало да бъде избрана отново на поста ръководител на ХДС. Изборите в Бавария по никакъв метод не й помогнаха да укрепи своите позиция, както и позициите в ръководещата коалиция. /БГНЕС

-------

Розалия Романец, „ Дойче Веле “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР