Дългият път на Западните Балкани към ЕСПовече от десет години

...
Дългият път на Западните Балкани към ЕСПовече от десет години
Коментари Харесай

Дългият път на Западните Балкани към ЕС

Дългият път на Западните Балкани към Европейски Съюз
Повече от 10 години Европейски Съюз дава обещание на Западните Балкани в миналото да ги одобри в своите редици. Само че от това до момента нищо не излезе. Главното затруднение за това е, че жителите на страните-членки на Европейски Съюз след стремителното разширение на изток при започване на новото хилядолетие се умориха да одобряват в своите редици все нови и нови участници. Но доколкото не би трябвало да се позволява шест страни от Западните Балкани да попаднат в областта на въздействие на Русия, Китай или Турция, Еврокомисията се пробва да вдъхне нов живот в процеса на тяхното влизане в Европейски Съюз. Оптимистичният сюжет на Брюксел планува, че Сърбия и Черна гора биха могли да станат членове на Европейски Съюз още през 2025 година първи от тези шест страни. Между другото, в района, както и преди, има голям брой трудности по пътя на тези страни към единна Европа. Един от последните образци в тази посока е Македония.

Македония

По-миналата неделя пристигна печална новина: в границите на референдума, предназначен по мнението на премиера Зоран Заев да спомогне за помирение с Гърция, за гласоподаване към урните пристигнаха едвам 37% от жителите с право на глас. По подобен метод нужният кворум не беше реализиран – и в този момент на Заев ще му се наложи много да се напъне и да мисли какво да направи, тъй че плануваните за идната година договаряния за присъединение към Европейски Съюз въпреки всичко да стартират.

Препъникамък е разногласието сред Македония и Гърция по отношение на името на балканската страна, която стана самостоятелна през 1991 година Атина блокира влизането на Македония в Европейски Съюз поради името ѝ, съвпадащо с името на провинция в Северна Гърция, считана за татковина на Александър Велики. Като компромис Заев се контракти с гръцкия си сътрудник Алексис Ципрас за името Република Северна Македония “.

Урегулирането на териториалния спор за Македония е основното изискване за бъдещо присъединение към Европейския съюз. И въпреки на референдума, чийто резултат не е наложителен за осъществяване от страна на властта, да взе присъединяване незадоволително количество жители, министър председателят Заев има желанието да внесе въпроса за промяна на името в Народното събрание. Впрочем за взимането на съответното решение са нужни две трети от депутатските гласове, с които Заев по този начин или инаме не разполага. Изход от тази обстановка биха могли да станат предварителни избори през ноември.Рязко срещу тях е водачът на опозицията Християн Мицкоски, чиято националистическа партия /ВМРО-ДПМНЕ/ упорства за опазване на името „ Македония “.
 Вучич с Путин Вучич с Путин / БГНЕС
Албания

От 2009 година Албания е член на НАТО, само че до влизането ѝ в Европейски Съюз на нея ѝ следва дълъг път. На среща с немски публицисти, състояла се в Тирана преди седмица,  министър председателят Еди Рама не ожа да скрие разочарованието си. Социалистът съпостави съмнителните вероятности за влизане в С със сключването на брак: “Много желаеме тази женитба – само че тя все не може да се състои “. Политиците в Тирана, без значение от партийната принадлежност,  считат влизането в Европейски Съюз /дори и в далечна перспектива/ за значим фактор в битката против „ приключване на моъзци “  от страната – емиграцията на надарената юноша.

Все отново на юнската среща на върха на Европейски Съюз на Албания, както и на Македония, ѝ беше казано, че договаряния за нейното влизане в Европейски Съюз могат да стартират в края на 2019 година Само че министър председателят Рама се оплаква, че заради скептичната конфигурация на някои страни от Европейски Съюз действителното влизане в съюза на неговата страна „ не се показва за допустимо “. Макар Еврокомисията, по неговите думи, да знае по-добре качествата на Албания да влезе в Европейски Съюз, в сравнение с Берлин или Париж, някои страни „ имат напълно друга стратегия “. По този метод Рама завоалирано разкритикува изискванията, които някои депутати от фракцията на ХДС/ХСС в немския Бундестаг сложиха за начало на договарянията с Албания.

Тези условия се отнасят преди всичко до битката с проведената престъпност и корупцията. На собствен ред Рама възразява, че Албания се е придвижила по-напред в промяната на своята правосъдна система, в сравнение с която и да е друга страна от Западните Балкани. По данни на министерство на правораздаването основаната през предходната година комисия за инспекция на финансовото положение на 800 съдии и прокурори към този момент е взла 41 решения. В 22 от случаите се стигна до оставки на съдии и прокурори. ПрВ 13 случая те подадоха оставка по лична самодейност.
 Додик с Путин Додик с Путин / БГНЕС
Сърбия

Преговорите за приемане на Сърбия в Европейски Съюз се водят още от 2014 година Впрочем специалистите се съмняват, че тази страна фактически може да стане член на Европейския съюз през 2025 година Основно затруднение за това е спорът със прилежащо Косово. Доколко са дълбоки несъгласията сред Белград и неговата някогашна провинция стана явно по време на неотдавнашното Световно състезание по футбол в Русия: по време на мача сред тимовете на Швейцария и Сърбия швейцарските играчи Гранит Чака и Чердан Шакири, имащи албански корени, радвайки се на вкарани голове, сложиха ръцете си във формата на орела от герба на Албания. В Сърбия тези жестове бяха признати като провокация.

Както в Сърбия, по този начин и в Косово в този момент вървят разгорещени диспути по отношение на граничната линия сред двете страни. Неотдавнашната самодейност за замяна на територии беше възприета негативно от Австрия в ролята ѝ на настоящ ръководител на Европейски Съюз. Между другото Еврокомисията даде сигнал за подготвеност за разискване на такова решение. Напрегнатите връзки сред Косово и Сърбия в този момент са основен проблем да задачите Балкани. Ако с поддръжката на Европейски Съюз се удаде те да бъдат нормализирани, Сърбия съществено ще се приближи към участието си в Европейски Съюз. Но има и един различен проблем: в разногласието с Косово сръбският президент Александър Вучич търси доближаване освен с С, само че и с Русия, която не признава суверенитета на някогашната провинция.
 Еди Рама Еди Рама / БГНЕС
Черна гора

Наред със Сърбия, Черна гора има най-хубави шансове за влизане в Европейски Съюз в обозримо бъдеще. Както и в тази ситуация със Сърбия, Еврокомисията изхожда от опцията за присъединението ѝ към Европейски Съюз през 2025 година Впрочем служители в Брюксл дадоха да се разбере, че тази дата не е дефинитивна.. На първо място в множеството от тях провокира подозрение личността на черногорския президент Мило Джуканович, който от 1998 година е заемал длъжности ту на държавен глава, ту на глава  на държавното управление. Неговите критици го упрекнат, че е разрешил на мафията да ръководи територията на страната. На собствен ред Джуканович непрекъснато отхвърля изказванията, че с помощта на съмнителни каузи той е натрупал милиони.

Но даже ерата на Джуканович в Черна гора, която към този момент е член на НАТО, рано или късно да завърши, влизането в Европейски Съюз не би трябвало да се преглежда като нещо, разбиращо се от единствено себе си. През април тази година Еврокомисията стигна до извода, че правосъдната система на Черна гора още не е „ задоволително подготвена “ за влизането на страната в Европейски Съюз.
 Мило Джуканович Мило Джуканович / БГНЕС
Босна и Херцеговина

След приключването на Балканските войни през 90-те години на предишния век политиците в Сараево се надяваха на 2014 година Би било алегорично, в случай че Босна и Херцеговина влезеха в Европейския съюз тъкмо 100 години след атентата в Сараево, станал причина за началото на Първата международна война. Но това не се случи: страната както и преди е считана единствено за евентуален претендент за влизане в С, освен това за съответните договаряния към този момент не става и дума. Впрочем през февруари Европейски Съюз разгласява новата си стратеги за Западните Балкани, от която следва, че в Брюксел не са не запомнили Босна и Херцеговина. В документа се приказва, че вратите на Европейски Съюз остават отворени за всички страни от Западните Балкани без изключение, стига те да дават отговор на нужните критерии. В случая с Босна и Херцеговиня основно затруднение за промени е един човек: Милорад Додик, президентът на сръбската част от тази страна, чиято персона провокира съществени разногласия. Додик попречва всички опити за укрепването на нежното единение на мюсюлманите-бошняци, православните сърби и хърватите католици.

Косово

По публични данни безработицата в Косово е 35% - повече в сравнение с в която и да е страна на Западните Балкани. По подобен метод вероятността за влизане в Европейски Съюз на придобилата самостоятелност страна се явява избавителна вероятност.  Между другото стопанската система на Косово е прекомерно слаба, с цел да издържи конкурентната битка в границите на Съюза. Против влизането в Евросъюза приказва и фактът, че в страната както и преди има напрежение сред албанското болшинство и сръбското малцинство. Освен това не би трябвало да се не помни, че независимостта на Косово и до момента не е приета от някои страни от Европейски Съюз: Гърция, Кипър, Румъния, Словакия и Испания. По подобен метод Косово е с най-лошите шансове в обозримо бъдеще да стане член на Европейския съюз. Това се удостовери на срещата на върха на Западните Балкани през май тази година в София. Тогавашният премиер  на Испания Мариано Рахой, чиято страна е срещу сепаратистките желания на  Каталуния, подцени срещата. Причината беше  в това, че на срещата на върха участваше президентът на Косово Хашим Тачи./БГНЕС

………….

Албрехт Майер, „ Тагесшпигел “
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР