Борбата за европейския връх тепърва започва за ВеберЕвропейските консерватори избраха

...
Борбата за европейския връх тепърва започва за ВеберЕвропейските консерватори избраха
Коментари Харесай

Борбата за европейския връх тепърва започва за Вебер

Борбата за европейския връх занапред стартира за Вебер
Европейските консерватори избраха Манфред Вебер за лидер на идните избори за Европейския парламент. Ако бъде определен, баварският политик може да стане първият немец отпред на Европейската комисия за последните 50 години.

На конгреса на Европейската национална партия в Хелзинки заместник-председателят на Християнсоциалния съюз /ХСС/ съумя да изпревари своя конкурент, някогашния финландски министър-председател Александър Стуб. Оглавявайки предизборната листа на европейските консерватори, 46-годишният баварски политик ще претендира и за поста ръководител на Еврокомисията.

[b]Между унгарците и белгийците, сред Меркел и Зеехофер[/b]

През последните 4 години Вебер ръководеше най-голямата парламентарна група в Екологичен потенциал, тази на консерваторите от ЕНП. През това време той сподели, че може да намира взаимни отстъпки и да поддържа салдото в пъстрата парламентарна група от 219 депутати, в която влизат и унгарските десни популисти, и склонните към левия демократизъм белгийски представители.

Въпреки дейната рецензия против него, Манфред Вебер съумя да резервира в ПГ 11 депутати евроскептици от партията на унгарския министър председател Виктор Орбан ФИДЕС.

Умението да намира баланс оказа помощ на баварския политик, когато сред канцлера Ангела Меркел и министъра на вътрешните работи и ръководител на ХСС Хорст Зеехофер избухнаха различия по миграционния въпрос. „ Трябва да бъдем отворени за хората, нуждаещи се от нашата помощ, само че също по този начин би трябвало да направляваме външните граници на Европейски Съюз “, лавираше Вебер. Той си е спечелил репутацията на въздържан и сдържан в приказките си политик, който не е податлив към ярки и остри изявления. Като цяло, Вебер е надъхан по-проевропейски, в сравнение с неговата партия ХСС.

[b]Меркел – за Вебер[/b]

Политическата кариера на Вебер започва при започване на новото хилядолетие. Той е работил в младежката организация на ХСС, преди да бъде определен в баварския Ландтаг, а през 2004 година за пръв път става народен представител в Европейския парламент. Вече като евродепутат той се занимава главно с активността на компания, извършваща съвещания в региона на отбраната на околната среда, която самичък е основал през 1996 година Но последователно стартира да придобива въздействие в ПГ на ЕНП като специалист по вътрешнополитическите въпроси и през 2014 година е определен за неин ръководител. Кандидатурата на Манфред Вебер на поста ръководител на Еврокомисията беше подкрепена от канцлерката Ангела Меркел.
 Вебер се радва на поддръжката на Меркел. Вебер се радва на поддръжката на Меркел. / БГНЕС
В Брюксел има клюки, че немският канцлер и френският президент Еманюел Макрон са постигнали съглашение, че през идната година Европейска комисия ще бъде управлявана от немец, а Европейската централна банка – от французин. Нито Меркел, нито Макрон са създали някакви публични изказване по отношение на вероятните разбърквания в Брюксел

[b]Аргументите срещу Вебер[/b]

Както и за доста други евродепутати, един от проблемите на Вебер е слабата известност отвън коридорите на брюкселската администрация и неговия изборен окръг в Бавария. Критиците на баварския политик обичат да напомнят и това, че предходните ръководители на Еврокомисията – Жан-Клод Юнкер, Жозе Барозу, Романо Проди – бяха министър-председатели на своите страни преди да получат основния пост в Евросъюза. А затова, те добре знаеха по какъв начин работи Европейският съвет – висшият политически орган на Европейски Съюз. Вебер в никакъв случай не е влизал в държавно управление и не оглавявал някакъв управнически орган. Като минус на немския политик се счита незнанието на френски език и слабото притежаване на британски.

Има и причини, които не са свързани със самия Манфред Вебер: доста представители на дребните страни-членки на Европейски Съюз се съмняват в това, че немец отпред на Европейска комисия е добра концепция. В подобен случай най-голямата страна на Евросъюза, внасяща най-голямата вноска в общоевропейския бюджет, ще се възприема от мнозина като изцяло преобладаваща в районната организация. Не е инцидентно, че немски политик нито един път от 1967 година не е оглавявал Еврокомисията. Тогава под натиска на Франция Валтер Халщейн се отхвърли наново да издига своята кандидатура за този пост.

[b]За триумфа на Вебер е нужна поддръжката на останалите парламентарни групи[/b]

Издигането на поста ръководител на Европейска комисия от ЕНП към момента не подсигурява триумфа на Вебер. Промяната на политическия пейзаж в Европа и увеличението на известността на дяснопопулистките партии прави непредсказуеми идните през май 2019 година евроизбори. Не е изключени парламентарните групи на консерватори и социалдемократи да нямат болшинство взети дружно.
 Не е несъмнено дали Вебер ще има задоволително парламентарна поддръжка. Не е несъмнено дали Вебер ще има задоволително парламентарна поддръжка. / БГНЕС
Тогава за избора на ръководител на Европейска комисия те ще се нуждаят от поддръжката на още една ПГ, която може да предложи напълно различен претендент. Освен това, немските социалдемократ към този момент обявиха, че няма да поддържат кандидатурата на Манфред Вебер на поста ръководител на Европейска комисия.

Не е ясно какво може да се чака в Екологичен потенциал и от партията на Макрон „ Република, напред “. Френският президент упорства, че издигането на лидера на партийната листа не би трябвало автоматизирано за води и до избирането на ръководител на Европейска комисия. С други думи, правото да издигат претендент за най-високия европейски пост имат държавните и държавните глави на страните-членки на Европейски Съюз. По тази причина за Манфред Вебер едвам стартира предизборната акция, която ще бъде съпроводена с доста незнайни и мъгляви шансове за триумф. В случай на крах баварският политик може да получи като „ успокоение “ поста на ръководител на Европарламента. /БГНЕС

---------------

Бернд Ригерт, "Дойче Веле".
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР