Орбанизираната груевизация на Балканите и в Централна Европа Бягството и

...
Орбанизираната груевизация на Балканите и в Централна Европа Бягството и
Коментари Харесай

Орбанизираната груевизация на Балканите и в Централна Европа

Орбанизираната груевизация на Балканите и в Централна Европа
Бягството и укриването на някогашния македонски министър председател Никола Груевски в Унгария не е изненада за познавачите на връзките сред режима на Груевски и Виктор Орбан, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Само няколко месеца след свалянето от власт на Груевски всички следени от Груевски медии попаднаха в ръцете на унгарката Агнеш Адамик. За броени седмици най-големите портали - Курир, Лидер, Економски, Вистина, Нетпрес и Република минаха в ръцете на "Адинамик Медия" на Агнеш. От комерсиалния указател в Скопие стана ясно, че тя е стопроцентов притежател на горепосочените медии от тази пролет. Дотогавашният притежател на Курир, Лидер, Економски и Вистина "ЕМ-Медия" трансферира сдружението на Агнеш. От Централния указател излиза наяве, че всички портали се водят на един и същи адрес - улица "Мирче Оровчанец" в македонската столица. Първата покупка на "Адинамик Медия" беше през месец април, когато закупи "Република", зад който бе известният съветски олигарх Самсоненко. Самата Агнеш Адамик отхвърля всевъзможни мнения по тези покупко-продажби.

В македонския медиен бизнес влезе и различен маджарин - Петар Шац, който дружно с Агнеш Адамик от предходната година има надзор над телевизия "Алфа" посредством компанията си "Таргет Медия".

Интересен факт е, че Шац и Адамик са някогашни чиновници на унгарската държавна новинарска организация МТВА, която обслужва режима на Виктор Орбан. Те са назначени в организацията незабавно след идването на Орбан на власт и доста бързо напредват по управническата стълбица.

Шац взе участие в няколко медийни компании в Будапеща. Сред тях обаче е и "Рипост Медия", която издава най-тиражния таблоид, където получава по над 2 млн. евро всяка година от държавни поръчки и реклами. Веднага след закупуването на телевизия "Алфа" в Скопие се появи портала ripostmk.com - без информация и данни за притежателя.

В началото на месец май тази година стана ясно, че "Адинамик Медия" е придобила и различен непосредствен до Груевски портал - Нетпрес. Този портал бе благосъстоятелност на компанията "Финзи" на Коста Кърпач. При много съмнителни условия обаче Кърпач бе открит погубен през 2016 година Според формалната информация той е направил самоубийство. Кърпач бе измежду разследваните от Специалната прокуратура на Катица Янева по делото "Трезор" за закупуването на подслушвателната техника от Израел за македонското вътрешно министерство.

Всички горепосочени медии гневно пазят личността и политическата активност на Груевски. Те дават естрада на лица, които са срещу Договора за другарство и добросъседство с България, на Договора от Преспа, на конституционните промени, в това число и на лица, които се афишират против евроатлантическата интеграция на Република Македония. Именно в тези медии се появяват изявления против България, които припомнят на времето от някогашна Югославия. В тези портали постоянно има "припомняния" и за "величието" на югославския деспот Йосип Броз Тито.

Преди няколко месеци Балканска осведомителна проверяваща мрежа (БИРН№ разкри, че всички покупко-продажби за покупката на медиите са минали през адвокатското сдружение "Чукич и Марков". Същото сдружение извършва крупни покупко-продажби по време на ръководството на Груевски. Техни клиенти са Стопанска банка, Македонски телеком, EVN, Охранителната компания Софийски градски съд, офшорката от Лугано Ексико, Националната лотария. През тях минава и покупко-продажбата на парцелите на централния повърхност в Скопие от страна на страната на гръцкия предприемач Кондоминас, които той доста бързо трансферира на съветския бизнисмен Сергей Самсоненко.
 Виктор Орбан и Никола Груевски край Охридското езеро през септември 2017г. Виктор Орбан и Никола Груевски край Охридското езеро през септември 2017г. / БГНЕС
Виктор Орбан е единственият задграничен политик, който пристигна персонално в Македония, с цел да се срещне с Груевски, откакто той предходната година остана без паспорт. Орбан кацна с частния си аероплан в Охрид и беседва няколко часа с Груевски в навечерието на локалните избори, които ВМРО-ДПМНЕ загуби пагубно. Според разнообразни публукации точно тогава Орбан е заречен леговище и протекция на Груевски.

Властите в Будапеща бяха дейни в Скопие и по време на огромната бежанска рецесия през 2015-2016 година. Тогава Унгария подари техника и бодлива тел за границата с Гърция.

Самият Орбан в персонални диалози с разнообразни политици назовава Груевски" "нашето момче".

Орбан поддържа доста другарски връзки също и с президентите на Сърбия и на Черна гора - Александър Вучич и Мило Джуканович. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР