Знаем си от какво пълнеем в повечето случаи: похапване в

...
Знаем си от какво пълнеем в повечето случаи: похапване в
Коментари Харесай

Защо пълнеем от стрес?


Знаем си от какво пълнеем в множеството случаи: похапване в повечко, обездвижване и… стрес.

Защо се получава по този начин?

Хроничният стрес вреди освен на съня, само че и на стойностите на кръвната захар. При стрес организмът ни отделя повече глюкоза в кръвта, с цел да може да се оправи с тестването. Това е заложен биологичен механизъм, изграждан за хиляди години еволюция, който е спасявал предците ни. Само че през днешния ден не се крием от мечка стръвница и оцеляването ни не е подчинено толкоз на физическото, най-малко първоначално…

Организмът ни няма по какъв начин да се снабди с нови механизми и подмени старите единствено за 50 – 100 години, през които де факто методът на живот на индивида се промени радикално.

Какво се случва откакто кръвната захар скочи – организмът стартира да синтезира повече инсулин, с цел да могат клетките да усвоят захарта от кръвта. С това обаче като че ли стартират тъгите на тялото ни, тъй като то стартира да изпитва физически сигнали за апетит. И се получава нещо такова: откакто шефът ни вдигне захарта, огладняваме вълчи, започваме да усещаме мощен дискомфорт, което пък в случай че не ни принуди да посегнем към ново блокче с шоколад, то покачва изпитването на стрес.

Така попадаме в един циничен кръг, от който се снабдявам с спомагателни килограми, хронична натегнатост и в вероятност развиване на диабет втори вид.

За да потвърдят протичащото се в организма, екип от Университета Лийдс организират следния тест: притеглят доброволци да решат математическа задача, като при намирането на решение те трябвало да държат едната си ръка в ледена вода. Заради дискомфорта от студа решаващите постоянно бъркали и започвали да нервничат. Изследователите измервали стойностите на кръвната захар на доброволците преди и след теста.

Обикновено след ядене кръвната захар се покачва и при здрав организъм тя бързо се връща в норма. След стрес теста равнището на кръвната захар се възстановява шест пъти по-бавно. Това се получава точно поради режима, в който изпада тялото при стрес „ бий или бягай “. Само че тази захар, която се излъчва поради обстановката не е нужна на мускулите, тъй като в реалност не ни се постанова да бягаме или се бием, с цел да се спасим.

Свързани публикации.. Проблеми с ерекцията - стрес или физиологична демонстрация? 3 Стресовите фактори при децата - кои са? 0 За мастните натрупвания по тялото... (видео) 0

И по този начин поради високата кръвна захар се отделя инсулин и така нататък

Знаем си, че при стрес мъчно заспиваме или сънят е малоценен. Е, картинката става още по-сложна, тъй като при този проблем хапваме приблизително в допълнение 385 калории дневно съгласно проучване на Кралския лицей на Лондон. Същото е потвърдено и при децата – тези от тях, които не спят денем или страдат от незадоволително пълностоен нощен сън одобряват 20% повече калории и всекидневно те са бързоусвоими въглехидрати. Недостигът афектира освен калорийния банкет на идващия ден, само че и на последващия – тогава децата са приемали с 14% повече въглехидрати от нормалното за тях.

Какво да извършите, с цел да не допуснете напълняване поради прекалено напрежение. Отговорът е явен: погрижете се за физическата си интензивност, нейният второстепенен резултат е и че възстановява съня, за който също би трябвало да се погрижите.

Ако някой ви ядоса, вместо да търсите съблезъб тигър просто излезте и се разходете. Ако наоколо имате фитнес център, да поблъскате в него ще е най-хубавият вид за фитурата и душeвността ви. Така панкреасът няма да е заставен да синтезира инсулин, с цел да понижи захарта в кръвта.

Ако не можете да се откажете от яденето при стрес, вместо висококалорийния сладкиш или пържола изяжте една салата. И безусловно си легнете в точния момент, с цел да не изпита организма ви недостиг на сън.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР