Всяка година по това време настъпва сезонът на ранните череши

...
Всяка година по това време настъпва сезонът на ранните череши
Коментари Харесай

Пет здравословни ползи от консумацията на череши

Всяка година по това време настава сезонът на ранните череши и и биваме изкушавани с дребния червен плод във всеки хранителен магазин, в който влезем.

По традиция първоначално цените на пазара са много високи, само че това не стопира хората да опитат първите за годината череши.

Освен вкусни и обичайни, черешите крият в себе си доста потребни хранителни субстанции, поради които си заслужава да ги консумираме, до момента в който имаме тази опция .

Ето и пет положителни аргументи за какво да консумираме череши.

Богати са на антиоксиданти

Черешите може и да са дребни плодове, само че са извънредно богати на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Те съдържат полифеноли, които са огромна група от растителни химикали, помагащи за битката с клетъчните увреждания.

Освен това понижават възпаленията и усъвършенстват цялостното ни здравословно положение. Най-много антиоксиданти ще извлечем, в случай че консумираме черешите сурови, само че даже да ги изстискаме на сок, те отново ще ги запазят. Нивото на антиоксиданти в плодчетата понижава, когато те биват замразени или консервирани.

По-добро възобновяване след подготовка

Има проучване, което потвърждава, че противовъзпалителните и антиоксидантни съединения в черешите оказват помощ за облекчаването на болката в мускулите след подготовка. Също по този начин понижават възпаленията, породени от физическото натоварване.

В този случаи вишните може да са по-добрият вид и този, който ще ни донесе по-добри резултати. Освен това, черешите като цяло подобрят представянето по време на физически извършения.

Полезни са за сърцето

Не едно и две проучвания демонстрират, че потреблението на плодове е свързвана с намаляването на риска от сърдечни болести. Специално при черешите, огромна заслуга за опазването на сърцето прави съществуването на калиеви и полифенолни антиоксиданти.

В към 150 грама сладки череши без костилки пък се съдържат към 10% от дневната доза калий, който ни е нужен, написа lifestyle.bg. Именно този минерал е от значително значение за сърдечното здраве, тъй като поддържа сърдечния темп естествен и оказва помощ за премахването на непотребния натрий от тялото.

Облекчават признаците на артрит и подагра

Силният противовъзпалителен резултат, който имат черешите, оказва помощ за намаляването и облекчаването на признаци на артрит и подагра, написа Healthline.

Има проучвания, които демонстрират по какъв начин потреблението на череши въздейства директно върху намаляването на възпалителния маркер С-реактивен протеин (CRP), както и върху намаляването на равнищата на пикочна киселина, която бива арестувана в организма при подагра.

По-добър сън

Консумацията на череши и сок от вишни в действителност може да усъвършенства качеството на съня. А добре знаем, че здравият сън е от изключителна значимост за общото ни здраве.

Ползите за съня се дължат на високата централизация на растителни съединения в плода. Черешите също по този начин са източник на мелатонин, който оказва помощ за регулирането на съня.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР