Ниските стойности при възрастни са опасни за мозъка и бъбрецитеИзмерването

...
Ниските стойности при възрастни са опасни за мозъка и бъбрецитеИзмерването
Коментари Харесай

Високото кръвно води до деменция

Ниските стойности при възрастни са рискови за мозъка и бъбреците
Измерването на централното аортно налягане по-надеждно предсказва бъдещи сърдечно-съдови произшествия

Все по-често науката търси връзка сред разнообразни болести. Напоследък станаха известни нови доказателства, че слабият надзор на кръвното налягане във възрастта 44-66 години е главен рисков фактор за развиване на деменция, най-често болест на Алцхаймер, в по-късните стадии от живота. Ето за какво следенето на артериалното налягане е значимо и би трябвало да стартира още от към 40-годишна възраст, изключително в случай че има фамилна предразположеност, приканват кардиолозите на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

За да бъде сложена диагноза артериална хипертония, е належащо стойностите на кръвното налягане да са над нормата най-малко при две поредни измервания в амбулаторни условия. Нормалните стойности варират според от възрастта и съпътстващите болести. Например при човек на 30 години целесъобразно е горните граници да не надвишават 140/90 mmHg, до момента в който при доста възрастни пациенти над 80 години прицелните стойности са до 130/80, само че би трябвало да се подхожда с нараснало внимание при вероятно намаляване на кръвното. Това изяснява Д-р Кирил Джоманов, кардиолог в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, и добавя, че при възрастните ниското кръвно може да е даже по-опасно от повишеното. Причината е, че ниското артериално налягане може да докара до нарушено кръвоснабдяване на мозъка и бъбреците.

Има от ден на ден доказателства, че не периферното кръвно налягане (това, което мерим с апарата за кръвно, а централното артериално налягане, измерено в аортата, е по-надежден предиктор за бъдещи сърдечно-съдови събития, защото обезпечава на лекарите повече информация за положението на кръвоносните съдове и надлежно дали има увреждания на таргетните органи. „ Понякога периферното кръвно налягане може да е ниско, само че централното аортно налягане - високо, което демонстрира, че има прикрит проблем, който би трябвало да се обясни “, изяснява кардиологът доктор Нели Георгиева.

Клиниката по кардиология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ е единственото място у нас, където централното аортно налягане може да бъде измерено и несъмнено посредством неинвазивни способи - със специфичен уред, с който се прави 24-часово мониториране. Измерването може да стане и за 5-10 минути, както при общоприетите апарати за кръвно, при пациенти, при които към момента няма признаци, а се цели профилактика.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР