Лекарства за лечение на ХИВ се изпробват за първи път

...
Лекарства за лечение на ХИВ се изпробват за първи път
Коментари Харесай

Тестват лекарства за ХИВ върху пациенти с мозъчни тумори, за които няма лечение

Лекарства за лекуване на ХИВ се тестват за първи път при хора с множествени мозъчни тумори, за които сега няма лекуване, оповестява ДПА.

Учените считат, че вече одобрените медикаменти ритонавир и лопинавир могат да понижат туморите при хора с неврофиброматоза 2 (NF2) - генетично заболяване, което предизвиква разгръщане на тумори по нервите. Въпреки че нормално не е раково заболяване, NF2 може да аргументи признаци като загуба на равновесие, загуба на слуха, която последователно се утежнява с времето, и звънене в ушите.

Ако туморите порастват в основния или гръбначния мозък или по нервите на ръцете и краката,

хората могат да страдат от уязвимост на крайниците и непрекъснато главоболие.

Новото клинично изпитване върху 12 души, ръководено от професор Оливър Ханеман от Центъра за проучване на мозъчните тумори към Университета в Плимут, ще се основава на лабораторни проучвания, които демонстрират, че лекарствата за ХИВ и СПИН могат да забавят и свият NF2 туморите.

Предишни проучвания демонстрираха, че медикаментите могат да се употребяват и при други типове мозъчни тумори, написа Българска телеграфна агенция.

За NF2, от който страда един на 25 000 до 40 000 души, в момента не съществува друго лекуване с изключение на интервенция.

Професор Ханеман изясни: „ Това може да бъде първата стъпка към редовно лекуване на тумори, свързани с NF2, както при пациенти, които са наследили NF2 и са развили множествени тумори, по този начин и при пациенти, които имат единична NF2 разновидност и вследствие на това са развили израстък. Ако резултатите са позитивни и проучването прерасне в по-голямо клинично изпитване, това

ще бъде най-значимата смяна за пациентите с това заболяване, за които до момента няма дейно лекуване “.

По време на идното едногодишно изследване пациентите ще преминат през биопсия на тумора и кръвен тест, преди да получат 30-дневно лекуване с двете медикаменти. След това ще им бъде направена още една биопсия и кръвен тест, с цел да се види дали медикаментите са съумели да навлязат в туморните кафези и да свият туморите.

Джейн Суини, на 57 година, от Мевагиси, Корнуол, е диагностицирана с NF2 през 1996 година Тя има 12 тумора, които порастват в мозъка ѝ, и е претърпяла пет интервенции за премахване на тумори от мозъка, ухото и глезена.

Суини сподели: „ Новото тестване е извънредно вълнуващо - всеки прогрес в подобряването на живота на хората е превъзходен. За мен лекуването на NF2 идва прекомерно късно, само че съм извънредно горда, че бях поканена в изследването, където видях персонално какъв брой безрезервно екипът желае да помогне на хората с това заболяване.

Ако успеем да намерим дейно лекарство за пациентите, които са диагностицирани неотдавна, това би било фантастично.

За мен загубата на слуха е най-лошото нещо при NF2, тъй като е доста изолиращо и разочароващо “.

Суини минава 15-месечна химиотерапия и интервенция с гама нож, при която в главата ѝ се слагат мъчителни инжекции. „ Намирането на по-добри и по-щадящи способи за лекуване на заболяването е доста значимо “, споделя тя.

В половината от всички случаи на NF2 дефектният ген се предава от родител на дете. Ако майката или бащата имат дефектния ген, има 50% възможност всяко тяхно дете да развие NF2. В други случаи дефектният ген се развива непринудено, само че не е известно за какво това се случва. Повечето хора с NF2 в последна сметка развиват забележителна загуба на слуха и положението им се утежнява с течение на времето.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР