Само за ден народни представили внесоха пет въпроса към служебния

...
Само за ден народни представили внесоха пет въпроса към служебния
Коментари Харесай

Депутати засипаха с въпроси министър Кондева

Само за ден национални показали внесоха пет въпроса към служебния министър на опазването на здравето доктор Галя Кондева. Крайният период за отговор е 31 май. Въпреки че Народното събрание не заседава по време на предизборната акция и периодите са замразени за този интервал, това не се отнася за парламентарния надзор над министрите и писмените отговори.

Народният представител от ПП-ДБ доцент Васил Пандов е задал три въпроса на министър Кондева. Той пита за хонорари на медицинския личен състав в държавните и общински лечебни заведения и желае от министъра да му бъде предоставена в табличен тип информация за брутните междинни хонорари на лекари със компетентност, лекари без компетентност и експерти по здравни грижи в държавните и общинските лечебни заведения към 31 март 2024 година по лечебни заведения поотделно и общо за групата държавни, надлежно общински лечебни заведения.

Вторият въпрос на доцент Пандов се отнася до разрешението за активност на вложител „ Търговска лига “ за болница в град София. „ Във връзка с публичния спор по отношение на разкриването на нова многопрофилна болница за интензивно лекуване от страна на „ Търговска лига “ в град София, апелирам за настояща информация по плана за болница в Казичене, София. През 2022 година министър на опазването на здравето въз основа на сложна оценка от страна на ИАМН за липса на потребности от ново лечебно заведение издава отвод за издаване на позволение за активност на нов адрес. Отказът след това е анулиран от съда. Моля за информация какво е придвижването на преписката все още. Предвиждате ли издаването на нова настояща сложна оценка от ИАМН за потребностите на популацията в област град София от нова многопрофилна болница. Предходната е от преди две години, което слага под въпрос нейната новост. Според признатата от Министерски съвет през м. декември 2022 година Национална карта на дълготрайните потребности от здравни услуги, в област град София дефицит и нужда има само по кревати за педиатрия, дълготрайно лекуване и палиативни грижи. Към сегашния миг потребностите от нови кревати са още по-ограничени или с други думи - няма потребности от нови отделения и структури от обсега на декларирания план. При тези справедливи данни, апелирам да посочите ще изискате ли действителна оценка на потребностите и какво е развиването на административното произвеждане все още “, написа депутатът.

Третият му въпрос се отнася до отговорностите на държавни и общински лечебни заведения, като доцент Пандов желае да му бъде предоставена в табличен тип информацията за общите и просрочени обвързване за интервала 1 януари 2022 година – 31 март 2024 година по лечебни заведения поотделно и по месеци.

Народният представител от ПП-ДБ Явор Божанков пита министър Кондева за издадена ТЕЛК документи със подозрение за непозволен темперамент и дали шефът на МБАЛ „ Д-р Стойчо Христов “ Севлиево доктор Пламен Цеков е имал информация, че против новоназначеният настоящ ръководител на ТЕЛК - Севлиево се води дело за корупция.

Радослава Чеканска и Христо Терзийски от ГЕРБ-СДС пък питат за резултатите от осъществената инспекция на ИА „ Медицински контрол ” след гибелта на 5-годишното дете от село Стоб, Община Кочериново, и за резултатите от подадените към Министерство на здравеопазването сигнали по отношение на неспазването на положителните медицински практики в Центровете за незабавна здравна помощ в област Кюстендил и филиала на ФСМП - Рила.

Отговорите на всички тези въпроси чакаме в околните дни.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР