Здравна каса ще предоставя помощни средства и медицински изделия за

...
Здравна каса ще предоставя помощни средства и медицински изделия за
Коментари Харесай

НЗОК ще предоставя медицински изделия за хора с увреждания от 2022 г. |

Здравна каса ще дава помощни средства и медицински произведения за хора с увреждания от 2022 година, реши държавното управление на изключителното си съвещание през днешния ден.

Промените в Закона за хората с увреждания плануват дейностите по даване и възнаграждение на помощните средства, приспособленията, оборудванията и медицинските произведения да преминат напълно към НЗОК. Това ще се реализира по одобрени механизми и стандарти за качество, оповестиха от Министерски съвет. 

С новите разпореждания се уголемява кръгът на лицата, обект на предпазената претовареност, посредством включване на лицата с психологични разстройства и интелектуални усложнения. Така се основават благоприятни условия тези групи хора да бъдат подкрепени в процеса на трудовата им реализация на пазара на труда. 

Кабинетът утвърди промени в Закона за персоналната помощ, с които се подсигурява, че най-нуждаещите се деца и пълнолетни хора с увреждания ще имат достъп до персонален помощник, съгласно самостоятелната им нужда от такава грижа. Със законопроекта се отстраняват слабостите, установени при досегашното приложение на закона. 

В държавния бюджет за 2021 година по Закона за персоналната помощ са планувани 214,6 млн. лева Паралелно с това са заделени 85 млн. лева за асистентска поддръжка по Закона за обществените услуги. Чрез утвърдените от държавното управление промени и заложените средства ще се обезпечат потребностите на хората с увреждания от персонални асистенти през 2021 година

През идната година посредством Закона за персоналната помощ ще се обезпечи поддръжка на към 80 000 хора с увреждания. Право на такава поддръжка ще имат: пълнолетни с трайни увреждания с 90 и над 90% степен на увреждане с право на непозната помощ; деца с 90 и над 90% степен на увреждане без право на непозната помощ; деца с 50 и над 50% степен на увреждане с право на непозната помощ, както и на хора над 18 години с ТЕЛК сред 70,01% и 89,99% степен на увреждане с непозната помощ. Асистентите ще продължат да работят на трудов контракт.

С промените в Закона за персоналната помощ ще се вкара ангажимент за кметовете на общини при упражняването на надзор да правят наблюдаване за качеството на персоналната помощ. По този метод ще се увеличи автономността на хората, които употребяват такава услуга, и ще се ускори предварителната защита на риска от злоупотреби. С препоръчаните разпореждания се резервира обсега на евентуалните ползватели на персонална помощ, правоимащи към 31 декември 2020 година

С измененията ще се подсигурява финансово застраховане на общинските администрации посредством даване на средства за администриране на персоналната помощ на съответната община, в сходство с давания месечен брой часове на ползвателите на нейна територия. По този метод ще се подобрят устойчивостта и качеството на асистентската грижа.
С новите разпореждания се регламентира даването на персонална помощ при лекуване в чужбина и/или осъществяване на рехабилитационна услуга. По този метод при ясни правила нуждаещият се ще продължи да получава асистентската грижа, с което се обезпечава непрекъсваемост на процеса. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР