Заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров откри конференция

...
Заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров откри конференция
Коментари Харесай

С опасни химикали работят 38% от предприятията в ЕС

Заместник-министърът на труда и обществената политика Лазар Лазаров откри конференция за здравословните работни места и рисковите субстанции. Форумът се провежда в границите на Европейската седмица по сигурност и здраве при работа – 2018 година Двугодишната акция на Европейската организация по сигурност и здраве при работа цели повишение на информираността и по-високо равнище на отбраната на работещите при работа с рискови субстанции.

Химични или биологични сътрудници участват в 38% от предприятията в Европейски Съюз като в огромните компании постоянно се употребяват до над 1000 разнообразни химически артикули, сподели заместник-министър Лазаров. 17 % от служащите в Европейски Съюз показват, че боравят с химични артикули и химични субстанции или са изложени на контакт през най-малко 25 % от работното време. Вредни пари, пушек или прахуляк вдишват 15 % от работещите. Сектори с над 50% разпространяване на рискови субстанции са селското стопанство, материалното произвеждане и строителството.

Опасните субстанции могат да причинят здравословни проблеми и болести и съставляват риск за сигурността на работещите. Канцерогенните субстанции предизвикват по-голямата част от професионалните болести с съдбовен излаз в Европейски Съюз. Заместник-министър Лазаров цитира данни, съгласно които всяка година 53 % от смъртните случаи, свързани с специалността, се дължат на ракови болести.

На 17 декември предходната година е одобрена Директива за изменение и допълнение на Директивата за канцерогенните и мутагенните, с която бяха преразгледани или въведени гранични стойности на експозиция за 13 химични сътрудника. В ход е разискването на втория и третия пакет от промени на Директивата за канцерогенните и мутагенните, с приемането на които общо 25 канцерогенна и мутагенна ще бъдат нормирани във връзка с допустимите концентрации във въздуха на работната среда и други вероятни пътища на навлизане и нездравословно влияние върху организма. Целта е да се усъвършенства качеството на живот и да се удължи трудовия живот на работещите, като в това време се увеличи продуктивността и конкурентоспособността на предприятията в Европейски Съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР