Таванът на дълга е решение взето ноември 2020 година, когато

...
Таванът на дълга е решение взето ноември 2020 година, когато
Коментари Харесай

Белчев и Везиева опровергаха Борисов за новия дълг и инвестициите

Таванът на дълга е решение взето ноември 2020 година, когато е признат бюджета на България за 2021 година. Просто изпълняваме решението на 44-ия парламент. С тези пари се индиксират пенсии, дават се за Коронавирус ограничения, маски, ваксини. Тези средства са планувани още от преди година. Няма нищо неприятно да се тегли дълг, когато има смисъл. В момента лихвите са ниски и съвсем нулеви. 

Това съобщи пред БТВ служебният финансов министър Валери Белчев по мотив последните нападки от страна на водача на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов, че служебното държавно управление тегли половин милиард дълг. 

" Няма нищо правилно в изказванията, че сме приели бюджета за 2022 година на загадка колекция.   Тази информация е в областта на шегата. Правим разбор и нещата наподобяват добре. Средства има и те ще подсигуряват един естествен живот на страната идната година. Готова е бюджетната рамка и тя ще бъде импортирана в Министерски съвет, само че без съответни политики. Ние сме служебно държавно управление и нямаме право да дефинираме политиките. Това е работа на Народното събрание и постоянния кабинет. Пак ще повторя, че ние сме създали една базисна рамка. Ще създадем всичко допустимо пенсионерите да продължат да получават Коронавирус добавките си и през идната година ",   изясни той.   

" Само за последния месец имаме вложения към 100 млн. лв. ",   разгласи от своя страна икономическият министър Даниела Везиева, която също бе посетител в малкия екран и отговори на нападките на някогашния министър председател. " Това са смесени вложения - и задгранични, и български. Няма нищо правилно в изказванията, че директните непознати вложения са намалели. В момента сме със 700 млн. повече вложения по отношение на същия интервал на предходната година. Всички актове на Кирил Петков са постоянни и никой не ги апелира макар решението на Конституционния съд. Тази тематика се преекспонира ", безапелационна бе тя. 

" Инфлацията не е непредвидена. В момента имаме доста по-голямо търсене на артикули, в сравнение с предложение. Това се дължи на Коронавирус рецесията. В момента икономическите процеси в България са на равнищата от преди пандемията. Бизнесът страда от високите цени на тока, само че това е международен проблем, а и държавното управление към този момент компенсира компаниите за цената на тока ", добави министърът на стопанската система. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР