Близо 90 млн. лв. са приходите от концесионна дейност през

...
Близо 90 млн. лв. са приходите от концесионна дейност през
Коментари Харесай

Приходите от концесии за 2018 г. - близо 90 млн. лева

Близо 90 млн. лева са приходите от концесионна активност през 2018 година, регистрира отчет за концесионната активност през въпросната година, признат от Министерския съвет на съвещанието му през днешния ден - 10 ноември 2021 година.

Малко повече от 71 млн. лева от общата сума са доходи от концесионни заплащания, а останалата част - Данък добавена стойност, бонуси при сключване на контракти за търсене и изследване на потребни изкопаеми, лихви и неустойки и други.

С максимален условен дял от приходите (16.81%) е „ Дънди Прешъс Металс Челопеч " ЕАД, следван от „ Елаците мед " АД (15.70%), „ Асарел медет ” АД (6.96%), „ Проучване и рандеман на петрол и газ " АД (2.30%) и други.

Към 31-ви декември 2018 година в България работят общо 540 концесии за рандеман на подземни благосъстояния , които са разпределени по следния метод: 21 - за железни потребни изкопаеми, 78 - за неметални потребни изкопаеми - индустриални минерали, 18 - за петрол и природен газ, 18 - за твърди горива и 405 - за строителни и скалнооблицовъчни материали. През годината са подписани 12 нови концесионни контракта и са предоставени 15 нови концесии за рандеман, се показва още в отчета.

Днес стана ясно, че договорът за концесия за находище „ Клисурица ” не може да бъде подписан с избрания концесионер - „ Подова керамика " ООД, гр. Монтана. Причината е дефинирана като " справедлива неспособност ", защото сдружението е заличено от комерсиалния указател. Концесионният контракт трябваше да бъде за рандеман на строителни материали - глини . Находище „ Клисурица ” е ситуирано в землището на едноименното село, община Монтана. Още през 2004 година за рандеман от него е подписан контракт с „ Подова керамика ” ООД.

В същото време още веднъж на днешното си съвещание Министерският съвет взе решение „ Булстон-3 ” ООД да получи позволение за период от две години да изследва скалнооблицовъчни материали в повърхност „ Кюмк ” . Тя е ситуирана в землището на село Крушево, община Гърмен, област Благоевград. Очакванията са, че за двете години „ Булстон-3 " ООД ще вложи най-малко 31 хиляди лева в проучвателните действия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР