Правителството прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета

...
Правителството прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета
Коментари Харесай

Отпускат 600 хил. лв. на български общности извън ЕС

Правителството одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на външните работи за 2021 година в размер на до 600 000 лв..

Тези средства са за финансиране на организации на български общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и  Молдова и на жители на Република Северна Македония с българско съзнание. Те се отпускат на планова основа в осъществяване на стратегия, която е в действие в интервала от 2020 година до 2024 година.

Програмата за поддръжка на организации на български общности бе призната с Решение на Министерския съвет № 259 от 16 април 2020 година. Тогава с нея бе основан целеустремен механизъм, който да подкрепя и предизвиква развиването и укрепването на организациите на исторически образуваните български общности в европейски страни отвън Европейския съюз .

Средствата за 2021 година са предопределени за финансиране на част от административните разноски и за подкрепяне на културната и просветителна активност на българските организации.

На територията на Република Албания, Република Сърбия, Република Косово, Република Северна Македония, Украйна и Република Молдова действат към 150 организации с разнообразни обсег на действия и на въздействие измежду съответните български общности.

През 2020 година бяха отпуснати 500 000 лева за 30 сполучливо осъществени плана в необятен набор от области и действия, като опазване на българската културна самородност и съзнание, разпространение на българската просвета измежду локалната общност, грижа за локалното българско културно-историческо завещание, подпомагане за опазване и разширение обсега на образованието на български език, подкрепяне на медиите на български език, подпомагане за лъчение на материали на български език.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР