38 години след катастрофалната ядрена авария в Чернобил проф. Георги

...
38 години след катастрофалната ядрена авария в Чернобил проф. Георги
Коментари Харесай

Проф. Рачев за трагедията на България след „Чернобил”: Жени искаха да абортират

38 години след пагубната нуклеарна повреда в Чернобил проф. Георги Рачев описа като жив очевидец за събитията у нас по това време. Климатологът съобщи, че комунистическата власт тогава е достигнала своето кресчендо, като не е направила нищо с цел да отбрани популацията си.

„ Ние бяхме малко щастливи, тъй като радиоактивния облак мина първо през Северна Европа и едвам на 1 май късно следобяд навлезе на територията на България ”, изясни проф. Рачев. Той сподели също, че има легенди, че тогавашният командващ армията Добри Джуров е наредил военните да ядат единствено храна от запаса. Но в действителност никой не е бил осведомен за заплахата от радиацията и предизвестието от страната е пристигнало с съдбовно забавяне.

„ Беше голяма покруса, имаше дами, които желаеха да помятат ”, напомни си професора в утринния блок на bTV.

Рачев описа, по какъв начин по лавици в плод-зеленчуците е имало консерви с гювеч, грах и зелен фасул, които даже и в тези години никой не е желал да купува. Те обаче изчезнали безусловно за един ден, откакто хората разбрали за радиационната заплаха.

Най-лошото за България обаче настъпило на идната година, когато у нас са импортирани радиоактивни фуражи, след което са били нечисти и млякото и месото.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР