За всички изглежда очевидно, че светът никога повече няма да

...
За всички изглежда очевидно, че светът никога повече няма да
Коментари Харесай

Какъв ще бъде новият свят?

За всички наподобява явно, че светът в никакъв случай повече няма да бъде същият. Но какъв ще бъде? Отговорът на този въпрос е елементарен и сложен по едно и също време.

Лесен - тъй като в този момент никой не знае сигурно и няма да може да го опровергае, а когато това време пристигна, никой няма да помни днешните пророчества, изключително в случай че не се осъществен. Труден е, тъй като към момента живеем в настоящия еднополюсен свят, който наподобява единственият действителен и никой не знае бъдещето. Древните римляни не са могли да плануват появяването на стремената и рефлексните лъкове, които трансформират военната тактичност, металурзите от бронзовата ера - появяването на по-ефективни пещи, които биха разрешили да се топи желязо.

Но човечеството е минало през " тъмните епохи " след разпадането на международната комерсиална система най-малко два пъти: през XII-VIII век преди Христа - с рухването на цивилизациите от бронзовата ера, а през ранното средновековие - след разпадането на Западната Римска империя. И в по-локален мащаб сходни феномени са следени както преди, по този начин и по-късно. По-специално, Египет и Месопотамия претърпяват нещо сходно два пъти преди, а античната съветска страна се разпада значително заради разграбването на Близкия изток и Константинопол от кръстоносците, което води до обедняването на комерсиалния път „ от варягите към гърците “, както и упадъка на Великия път на коприната още преди монголското завладяване.

Така че можем да идентифицираме някои общи характерности за интервалите след подобен срив. И да потърсим сходни процеси в днешната ни действителност, тъй като те нормално се демонстрират преди да се случи съответно историческо събитие, от което потомците стартират да броят нова епоха. В края на краищата завладяването на Рим от вестготите или свалянето на последния император от Одоакър не са аргументи, а единствено разследване от разпадането на предходната система.

И в случай че проектираме върху днешните действителности това, което съгласно данните на историческата просвета се е следило преди, можем да получим изцяло правдоподобна картина. Само не забравяйте, че историците (включително и аз) са хора от своята ера, тъй че те виждат събитията от предишното през призмата на настоящи полемики, изменящи се тълкувания: някои в интерес на класовата битка, други в интерес на концепцията за величието на личната нация и други с фокус върху процесите на изменение на климата и проблемите на околната среда.

Трябва да се означи, че „ тъмните епохи ” не идват внезапно и не обгръщат еднообразно целия свят. След рухването на Западната Римска империя, Източната, въпреки и не без съществени разтърсвания, устоя съвсем хиляда години и в избрани моменти е много мощна и богата.

И доста скоро, по исторически стандарти, след разпадането на някогашния римски свят във безчовечен кралства, стартира арабското завладяване, сплотяващо някогашните римски владения на юг от Средиземно море, от Сирия и Юдея до Херкулесовите стълбове, в нова културна и икономическа общественост, заемайки и южната част на Иберия.

В Китай в доста по-малка степен се отразява и загубата на пазара на Запада, където процесите на интеграция и създаване на инфраструктура вървят бързо.

Така че в този момент, евентуално, Азия, макар че ще пострада от намаляването на западното ползване, ще може да поддържа релативно богатство. В края на краищата съвсем половината от международните консуматори живеят в този район - те са изцяло способни да обезпечат един на различен както търсенето, по този начин и предлагането. Към същия център ще бъдат привлечени и други райони – Близкия изток, Африка, Австралия, Русия. За нашата страна, апропо, това ще бъде връщане към ранния интервал от нейното битие, когато на изток са живели високоразвити и богати нации, а на запад са живели диви варвари, от които може да се купят единствено първични материали, които не са били налични в тогавашна Русия: мед, желязо, сребро.

Съединени американски щати са най-подходящи за ролята на " новата Византия " - оживял откъс от цивилизация. Всъщност със западната цивилизация през предишния век се случва съвсем същото, което се случва с латинската цивилизация през III-V век - центърът се реалокира от Париж и Лондон във Вашингтон, както преди време от Рим в Константинопол.

Но предходната мощност на Америка към този момент не се вижда. Стойността на морската търговия, а с нея и военните и комерсиалните флотове, застрахователните компании и доларът като цяло, ще падне, единственото, което остава да се направи, е да не се заплащат задълженията. Заплашването с нуклеарни ракети е съмнителна тактичност. След използването им остават малко скъпи награди. Да, и в отговорът може да дохвъри. Ще би трябвало да се съсредоточат върху запазването на целостта на страната и битката за ресурсите на Южна Америка, Мексико и Канада. И в хода на това евентуално ще се случи нещо сходно на процесите във Византия. Както там латинският е сменен с гръцки, а римското население идва от Мала Азия, по този начин и Съединени американски щати най-сетне ще се трансфорат в страна на испаноговорящите метиси и мулати.

Европа ще бъде главната жертва. Отново, както през втората половина на предишното хилядолетие, ще се изправи пред стопански и културен крах, загуба на технологии, фрагментация (а колапсът на Европейски Съюз е единствено първият етап), разлагане на държавните структури. Днешна Европа просто няма какво да предложи на останалата част от човечеството – няма нито първични материали, нито евтина работна ръка и скоро няма да има финансова система, която да не е обезпечена нито с произвеждане, нито с военна мощ, нито с политическа непоклатимост. Освен в случай че в този момент Европа ще бъде обитаема не от варвари от север и изток, а от заселници от Африка. Съвременните европейци са отчасти декласирани и ще измрат заради безработицата и упадъка на обществения бранш, а останалите ще се реалокират в Съединени американски щати, Азия и отчасти Русия (е, за нас притокът на европейски имигранти, който продължава от XV век до 30-те години на предишния век, постоянно е бил потребен процес).

Но ще пострадат и всички, които по един или различен метод печелят пари от обслужването на стоковите и финансовите потоци сред Европа и Америка, Европа и Азия и до известна степен сред Азия и Америка (включително Русия). И въпросът не е единствено в загубата на приходи, само че и в колапса на инфраструктурата. В предишното няколко десетилетия бяха задоволителни пристанищните градове и кервансараите по маршрута да западнат или изцяло да изчезнат. Днешните пристанища и тръбопроводи, канали, логистични центрове и железопътни възли без потребление и поддръжка ще се трансфорат в скрап още по-бързо - погледнете транспортната инфраструктура на Балтика. Включително Суецкият канал може още веднъж да изчезне от картата, както се е случвало и преди в древността.

В най-голяма степен този развой ще засегне огромните градове - намаляването на търсенето ще докара до затваряне на заводи, търговски сдружения и банки, последвани от електроцентрали, а без работа, налози и налична сила никой не може да поддържа съвременен град. Сегашните комунални системи ще се разпаднат доста по-бързо от римските акведукти, а животът в модерни селища без светлина, вода, топлота и канализация е подозрително наслаждение. Да, и небостъргачите от стъкло и стомана ще стоят доста по-малко от Пантеона или Колизеума и е доста по-лесно да се разглобят на строителни материали.

Всичко това още веднъж ще удари производителите на първични материали и строителни материали, а оттова и международната търговия. Ако в този момент експортьорите имат избор на кого да продават продукцията си, в този момент няма да имат. Производителите на съоръжение обаче ще изгубят продажби още по-рано: оборудването също ще бъде канибализирано - една ще бъде съединена от три остарели машини. И упадъкът на бранша няма да се ограничи единствено до затварянето на фабрики - технологиите, както ни сподели опитът на постсъветското пространство и, колкото и да е необичайно, Съединени американски щати, се губят много бързо без приложение - техните носители умират и преквалификация, системите за образование на личния състав са разрушени и даже когато търсенето се възобнови, е доста мъчно да се възстановят.

Но и селяните няма на какво да се радват. Когато има по-малко поданици на града, ще намалее и броят на купувачите на земеделска продукция. Но ще бъде мъчно да се купят торове или съоръжение - освен ще останат малко производители, само че и доставката ще нарастне заради спада на превоза. Така че обезлюдяването ще засегне всички, въпреки че ще протича главно под формата на деурбанизация.

Намаляването на налозите ще докара и до преформатиране на военното дело, както към този момент се случи в гръцките „ тъмни епохи “ и през Средновековието. Ще бъде отвън опциите на страните да поддържат постоянна войска с голям наборен контингент и доставки за бойни интервенции. Неговото място ще бъде заето от ЧВК, предлагащи услугите си на тези, които могат да платят повече сега. Те също натрупат годна военна техника и ще я поддържат, до момента в който има такава опция. Някъде ще се опитат да вземат властта, само че без постоянен източник на приходи и мощна промишленост тази власт също ще бъде краткотрайна.

И Западът не би трябвало да се надява, че хипотетичното намаляване на Русия в борба със Запада ще му разреши да избегне отрицателно развиване на събитията. Или най-малко да го отсрочи, защото разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и Съвет за икономическа взаимопомощ го забави, освобождавайки пазарите за Запада и давайки му евтини първични материали. Евтини първични материали и пазари ще има и в Азия, където мощните стопански системи се разраснаха през последните 30-40 години. И както демонстрира практиката, при равни цени на суровините и достъп до пазари, Западът не е конкурентен. И във всеки случай Западът няма зъбите, с цел да победи Русия.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР