ЕС се съгласи да започне да изплаща първата част от

...
ЕС се съгласи да започне да изплаща първата част от
Коментари Харесай

ЕС предоставя на Украйна първите 1,4 млрд. евро от лихвите по замразените руски активи

Европейски Съюз се съгласи да стартира да изплаща първата част от средствата на стойност 1,4 милиарда евро (1,5 милиарда долара), получени от замразени съветски активи, с цел да подкрепи въоръжаването на Украйна, заобикаляйки ветото от страна на Унгария.

Парите са част от към три милиарда евро годишно под формата на лихви от замразени средства на съветската централна банка, които Европейски Съюз се съгласи да употребява за поддръжка към Киев при започване на май.

Оттогава останалите 26 страни членки на Европейски Съюз търсеха юридически път за отблокиране на средствата, без да е належащо утвърждение от Унгария.

Министрите на външните работи, които се срещнаха в Люксембург, подписаха проекта за започване на потреблението на средствата, генерирани от към 200 милиарда евро, замразени в Европейски Съюз, откакто Русия стартира нашествието си през 2022 година

" Неочакваните облаги, идващи от замразените в Европа съветски активи, а не самите активи, ще бъдат употребявани по най-бързия вероятен метод в интерес на Украйна ", съобщи висшият представител по външните работи на Съюза Жозеп Борел, съобщи Агенция Франс Прес.

1,4 милиарда евро ще бъдат разполагаем през идващия месец, а още един милиард - до края на годината. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР