Все повече стават малките фирми с просрочени задължения за ток,Това

...
Все повече стават малките фирми с просрочени задължения за ток,Това
Коментари Харесай

Малките фирми загиват заради сметките за ток

Все повече стават дребните компании с просрочени отговорности за ток,

Това стана ясно данни, показани по време на извършеното през днешния ден в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) публично разискване на план на за изменение и допълнение на Методиката за установяване на цените на електрическата сила на доставчика от последна инстанция (ДПИ).

Такава сила употребяват 256 хиляди дребни компании – магазини, заведения, фризьорски салони и други До момента те не са си избрали снабдител на ток, по тази причина цената, която заплащат за електрическа енергия от снабдител от последна инстанция (ДПИ) е доста по-висока.

С препоръчаните промени в Методиката се трансформира формулата, по която се дефинира цената на електрическата енергия от ДПИ, което ще разреши сметките на небитовите консуматори, ползващи подобен ток, да бъдат понижени с 15 до 30 лв. на MWh.

Мярката ще има кратковременен темперамент - в границите на 3 месеца, считано от 1.11.2021 година като през това време потребителите на ДПИ следва да сключат контракти с снабдители на електрическа енергия от свободния пазар.

По този метод те няма да заплащат електрическа енергия по цени на ДПИ, където тя е доста по-висока, показват от КЕВР.

На извършеното публичното разискване представителите на електроснабдителните сдружения обявиха, че кардинално поддържат приемането на антикризисни ограничения за подкрепяне на клиентите по отношение на високите цени на борсовия пазар на електрическа енергия.

Същевременно съгласно тях препоръчаните промени и допълнения в Методиката няма да реализират заложените цели за подкрепяне на дребните и междинни компании, заплащащи цени на ДПИ, а ще доведат до в допълнение утежняване на финансовото положение на доставчиците.

Посочени бяха данни, които демонстрират повишаване на броя на клиентите на ДПИ с просрочените отговорности.

В отговор ръководителят на работната група и шеф на дирекция „ Електро и Топлоенергетика “ в КЕВР Пламен Младеновски съобщи, че изразените мнения имат известни учредения, само че препоръчаните промени в Методиката имат краткотраен темперамент и ще работят единствено за 3-месечен интервал.

В 14-дневен период всички заинтригувани страни могат да внесат писмени мнения, на които регулаторът ще даде стимулиран отговор в окончателното си решение. Решението на регулатора за приемане на измененията в Методиката ще бъде взето на закрито съвещание на 26 октомври.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР