Потребителите могат да бъдат спокойни. Действително има динамика в цените

...
Потребителите могат да бъдат спокойни. Действително има динамика в цените
Коментари Харесай

Иван Иванов: Поскъпването на тока и парното ще е по-ниско от ръста на инфлацията

„ Потребителите могат да бъдат спокойни. Действително има динамичност в цените на електрическата енергия и природния газ, само че тази динамичност от време на време води до известно неголямо повишение, поради късия интервал до 30 юни, само че може да докара и до поевтиняване “. Това съобщи ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов след края на публичното разискване на цените в бранш " Електроенергетика ". 

„ Ние самите не можем да ви кажем през идващите две седмици по какъв начин ще се трансформират цените “, посочи той и добави, че  „ при всички положения отклоненията в цените, както на електрическата, по този начин и на топлинната сила ще бъдат напълно допустими “ и под два %. В същото време подсети, че оповестеното авансово покачване е 1,39 %, само че то варира за трите електроразпределителни сдружения. Поскъпването, както се изрази ръководителя на енергийния регулатор е съгласно самите сдружения – мрежи, консуматори, сила, която употребяват и други фактори, „ тъй че междинното покачване ще бъде в тези граници “.

Както оповестиха по-рано от КЕВР предварителните калкулации за контролиран пазар са за  приблизително нарастване на цените за крайните консуматори на „ Електрохолд “ с 2,74%, на EVN – с 1,46 %,  на „ Енерго-Про “ – с 0,90 на 100 и на „ Златни пясъци “ – с 0,25 %.

Иван Иванов подсети, че „ в никакъв случай до момента, най-малко в тези 10 години, откогато съм в КЕВР не е било толкоз малко покачването на цената на електрическата енергия “.  В тази връзка даде пример  за последните две години – нарастване с  4,7 % през предходната година, а по-миналата  – с 4,3 %. „ Това покачване е доста по-малко от годишната инфлация. По създание нашето решение за силата и за цената на топлинната сила се явяват антиинфлационни фактори, които подкрепят България в нейния път към влизане в еврозоната “, заключи Иван Иванов.

Междувременно, до момента в който на откритото съвещание се включиха съвсем всички сдружение от  електроенергийния бранш, то на публичното разискване нямаше присъстващи, в това число и през видеовръзка. Дали това значи, че енергийните компании са изцяло съгласни с оповестения на 11 юни отчет на работната група към КЕВР остава неразбираемо. Трябва да напомним, че в границите на публичното разискване представителите на фирмите споделиха огромна част от проблемите си, в това число и опасенията за ценовата динамичност. В отчета на работната група има обаче много обширен разбор, от който може да бъдат извлечени някои отговори.

Сега сдруженията имат период от 14 дни, в които да внесат своите мнения, които ще намерят отговор в обяснителната записка на енергийния регулатор. КЕВР би трябвало да излезе с дефинитивно решение за цените на електрическата и топлинна сила до 30 юни. Новият ценови интервал стартира да тече от 1 юли 2024 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР