Държавната НЕК иска да инвестира в две нови мегамощности от

...
Държавната НЕК иска да инвестира в две нови мегамощности от
Коментари Харесай

НЕК ще строи ПАВЕЦ Батак и Доспат

Държавната НЕК желае да влага в две нови мегамощности от ранга на ПАВЕЦ " Чаира ". Те ще са наоколо до язовирите Батак и Доспат и ще носят същите имена, осведоми bTV. 

По предварителни калкулации всяка от двете централи с мощност 800 мВт ще коства към 1.8 милиарда лв.. Това са комплицирани и скъпи планове, ето за какво Националната електрическа компания си нае конслултант - Европейската капиталова банка. 

По силата на съглашение, консултантската работа на Европейска инвестиционна банка ще изследва " техническата склонност и икономическата жизненост на двата плана, а също по този начин ще оцени и техните преимущества и опасности ", оповестиха от НЕК.  

ПАВЕЦ са " зелени ", ВЕИ мощости - източник на сила е водата. Освен това те могат да работят и като великански батерии, акумулатори за сила - когато потреблението е ниско, помпите събират (акумулират) вода, която по-късно да послужи да задвижване на турбините и произвеждане на ток в пиковите часове.

Двата бъдещи ПАВЕЦ ще използват съществуващи водноелектрически каскадни язовири и резервоари в региона на градовете Батак и Доспат в Югозападна България. Според НЕК при добър темп на работа новите мощности могат да влязат в употреба до 2032 година Те са включени в 10-годишния проект на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за електрическа енергия (ENTSO-E).
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР