Лидерите на Г-7 се събират тази седмица в Южна Италия

...
Лидерите на Г-7 се събират тази седмица в Южна Италия
Коментари Харесай

Безсилни у дома, лидерите на Г-7 се опитват да решат глобални проблеми

Лидерите на Г-7 се събират тази седмица в Южна Италия за годишната си среща и макар че са обзети от тъмно въодушевление поради безбройните си беди вкъщи, те се пробват да намерят решения за доста от най-болезнените световни проблеми.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, който се бори за преизбиране през ноември, се сблъсква с един поляризиран електорат, а резултатите му в изследванията на публичното мнение са потискащи. Същевременно наподобява несъмнено, че английският министър председател Риши Сунак ще

загуби властта си на парламентарните избори другия месец.

Лидерите на Франция и Германия са в нестабилна обстановка след тежките им провали на европейските избори, мрачни са и резултатите от социологическите за министър председателите на Канада и Япония.

Единствено домакинът на срещата на върха - Джорджа Мелони, е с гордо вдигната глава след триумфа ѝ на европейските избори в Италия, само че съгласно политически анализатори тя е изправена пред компликации в постигането на значими резултати в първокласния курорт Борго Еняция.

" Като хазаин на Г-7 тя желае да се срещне с изцяло овластени водачи. Не може да постигнеш доста, в случай че пред себе си имаш единствено куци патици ", сподели Франческо Галиети, създател на компанията за проучване на политическия риск " Полиси сонар ". " Как може да имаш престиж на международната сцена, в случай че нямаш власт вкъщи ", попита той.

На срещата на върха от 13 до 15 юни ръководителите на най-развитите демокрации в света се изправят пред застрашителен дневен ред.

Той включва войните в Украйна и Близкия изток, комерсиалните несъответствия с Китай, заплахите, създавани от изкуствения разсъдък, и провокации пред развиването в Африка.

Освен това те ще посрещнат извънредно огромен брой посетители от страни, които не са част от формата, като да вземем за пример папа Франциск и водачите на някои от най-големите сили по целия свят, в това число Индия, Бразилия, Аржентина, Турция, Алжир и Кения. Очакваше се да пристигна и престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, само че

той анулира присъединяване си във вторник, без да дава пояснения за решението си.

" Г-7 събира водачи на страни, които споделят едни и същи възгледи във връзка с фундаментални правила и стандарти, само че форматът не е затворен като цитадела. Той е отворен към света ", съобщи почитан представител на италианското държавно управление, поискал анонимност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР