С жегите навън все по-често се подсещаме, че не трябва

...
С жегите навън все по-често се подсещаме, че не трябва
Коментари Харесай

Колко време може да държим сурово месо замразено

С жегите на открито все по-често се подсещаме, че не би трябвало да оставаме сготвената или суровата храна отвън хладилника за доста време, тъй като развалянето ѝ е в забрадка вързано.
 Месо от питон - по какъв начин влечугите се оказват по-устойчиви за развъждане от свине, пилета и крави
Месото на бъдещето е от... питон

Ново проучване демонстрира непредвидена опция

От да вземем за пример поучават да не оставяме към този момент приготвената храна на стайна температура за повече от два часа. А температурата в хладилника би трябвало да е под 5°C.

Такива са препоръките, тъй като микроорганизмите се развъждат много бързо, в случай че храната се съхранява на стайна температура. Но при температури под 5°C и над 60°C (когато я готвим) растежът им се забавя или стопира.
 Снимка 669199

Оказва се обаче, че даже държана в ледник, приготвената храна не е предпазена за кой знае какъв брой време, тъй като има микроорганизми, които оцеляват и под 5°C, като листерията да вземем за пример. 

Колкото до замразяването на прясно месо, също би трябвало да знаем, че не можем да го държим там постоянно, без да се скапе. Според насоките на Министерство на земеделието на Съединени американски щати (USDA), в случай че замразим цяло пиле, то може да издържи към година.
 Снимка 669198

Но не подобен е срокът, в случай че въпросното пиле бъде нарязано и замразено на части. Гърдите, бутчетата и крилцата, замразени настрана, могат да устоят до девет месеца във фризера, написа.
 Снимка 669197

Когато приказваме за замразяването на сурово телешко или свинско месо, то при тях срокът, в който може да ги съхраняваме във фризера, е сред четири и 12 месеца. Рибата обаче е друга бира.
 Защо не би трябвало да мием суровото месо преди готвене
Защо не би трябвало да мием суровото месо преди готвене

Ето какво е мнението на специалистите

Риби като сом и тресчица могат да стоят замразени сред шест и осем месеца, само че по-мазните като сьомга - сред два и три месеца, написа.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР