В България на средни мениджърски позиции жените стоят добре, но

...
В България на средни мениджърски позиции жените стоят добре, но
Коментари Харесай

Само 16 процента от висшите мениджъри у нас са жени

В България на междинни мениджърски позиции дамите стоят добре, само че единствено 16 % от висшите управителни постове, съгласно данни на Националния статистически институт, са заети от дами. В същото време има евродиректива, съгласно която минимум 30 на 100 от управителните органи би трябвало да са управлявани от дами и тя би трябвало да бъде транспонирана до края на годината в България.

Това сподели Лидия Шулева, ръководещ сътрудник на консултантската компания Бизнес Интелект и член на Управителния съвет на " Съвета на дамите в бизнеса в България ", по време на форума Next level HR 2024, който се организира в Sofia Event Center. Събитието е проведено от списание „ Мениджър “. 

Според Шулева въпросът не е да бъдат назначавани дами на управителни постове без да са квалифицирани и да имат качества за това. Но аз не съм съгласна, че единствено 16 на 100 от дамите са кадърни, тук приказваме за равни условия, уточни още тя. По думите й по време на рецесии постоянно се назначават дами, а като приключат рецесиите, ги освобождават и се назначават мъже.

Като министър на обществената политика и аз си мислех, че който може - може и ми трябваше много време да ми узрее главата, че има нужда при създалата се обстановка да има квоти, с цел да се пробие този стъклен таван, който стои над главите на доста дами, призна тя. 

Лидия Шулева уточни още, че " Съветът на дамите в бизнеса в България ", който включва дами на високи мениджърски позиции в огромните компании в страната, е угрижен най-много с проблемите, свързани с развъждането на децата. 

Прие се небрежно един закон за работата от разстояние, който беше ужасно недоносче, само че беше признат, тъй като трябваше да се постави една човка на условие по Плана за резистентност и развиване. Този закон на нищо не наподобява, тъй като приравни работата от разстояние с надомната работа и така наречен еластичност, която е обичана на доста от чиновниците, по никакъв метод не се позволява, означи Шулева. 

Румяна Босева, ръководещ сътрудник в ARS Bulgaria, уточни по време на форума, че пазарът на труда в България е конкурентоспособен, само че на процедура се оказва, че работодателите аплайват за фрагментите, а не противоположното.

Заплатите не могат да порастват до безконечност и поради това мотивацията става посредством придобивките, служителят би трябвало да усеща, че някой се грижи за него, означи тя. 

По думите на Босева младежите са ангажирани с развиването на фирмите, в която работят. Те желаят да виждат, че тя върви напред, желаят да видят че работодателят се приспособява, и когато компанията не върви напред това ги нервира, за старите хора това не е по този начин, сподели още Босева. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР