Министерството на околната среда и водите (МОСВ) позволи довършването на

...
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) позволи довършването на
Коментари Харесай

Екоминистерството позволи трасето на Струма да е извън Кресненското дефиле

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) разреши довършването на автомагистрала " Струма " с построяването на едното платно отвън Кресненското дефиле. Това се схваща от решение на ведомството, оповестено на уеб страницата.

Оттам показват, че няма да има оценка на въздействието върху околната среда, тъй като не е нужна такава. Това ще даде опция да стартира работата по последния сектор на автомагистралата сред Крупник и Кресна.

През 2017 година третото държавно управление на Бойко Борисов дефинира трасето за Кулата да е съществуващият път през Кресненското дефиле, което провокира митинги на природозащитни организации и на локални.

Дългогодишният проблем от кое място да минава " Струма " изглеждаше решен през март тази година, откакто Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) разгласи социална поръчка за разработване на прединвестиционно изследване и планиране на трасе на автомагистралата в южна посока от София за Кулата, което минава отвън Кресненското дефиле.

Избраният реализатор ще би трябвало да изготви предпроектни изследвания, с които да се обезпечава придвижването от София към Кулата отвън дефилето в две посоки. Едното е дублиращо в двете посоки трасе на първокласния път отвън Кресненското дефиле, а другото е дясно платно на " Струма " отвън дефилето. Прогнозната дължина на всяко от двете трасета е 20-25 км, като те ще минават наоколо до Симитли, Черниче и Кресна.

Предпроектното дублиращо трасе на първокласния път (Е-79) условно ще стартира северно от пътен възел " Симитли ", където приключва построеният сектор Благоевград - Крупник, а краят му ще е при п.в. " Кресна ", където пък стартира въведеният в употреба сектор Кресна - Сандански. Предпроектното дясно платно на " Струма " ще стартира при пътен възел " Симитли ", а краят му ще е при обходния път на Кресна.

Посочва се, че промените в капиталовото предложение не преглеждат построяването на дясно платно през Кресненското дефиле.

През март България получи позволение от Европейската комисия за планиране и строителство на платното от автомагистрала " Струма " от Кулата към София, което да минава източно от Кресненското дефиле. Тогава кабинетът " Денков-Габриел " разпореди на министрите на районното развиване и на превоза да подхващат нужните дейности за планиране и създаване на последния сектор от " Струма ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР