Клиентите имат право да задържат плащането към търговеца, докато не

...
Клиентите имат право да задържат плащането към търговеца, докато не
Коментари Харесай

НАП: Можете да задържите плащането, ако не получите касова бележка

Клиентите имат право да задържат заплащането към търговеца, до момента в който не получат касова записка, припомнят от Националната организация за приходите.

Този механизъм против укриването на обороти от търговците е вероятен от началото на годината след смяна в Закона за Данък добавена стойност. 

Напомнянето за правото на потребителите да не заплащат, в случай че търговеца не издаде касова записка, е във връзка стартиралата лятна контролна акция на Национална агенция за приходите, в която един от акцентите ще бъдат инспекциите за съблюдаване на условията за издаването на платежен документ.

През предишния летен сезон, единствено по черноморските ни курорти, Национална агенция за приходите откри близо 1700 нарушавания, от които 433 са неиздаване на фискален бон, 30 са за липса на фискално устройство и 362 за противоречие сред сумите, маркирани на касовия уред и наличностите в касата, напомнят от приходната организация. Миналата година фискалните инспектори са съставили над 1350 акта, като 280 обекта са били запечатани.

Най-честото нарушаване е неиздаване на касови бележки при възнаграждение на атракциони, в заведения за бързо хранене, заведения за хранене, питейни заведения и други Това води до укриване на доходи и вреди за бюджета, от който се финансират значими за обществото браншове като обучение, опазване на здравето, обществени услуги, показват от Национална агенция за приходите.

От приходната организация акцентират, че с смяната в Закона за Данък добавена стойност се дава опция на жителите да защитят потребителските си права, да противодействат на укриването на доходи от страна на неточни търговци, както и да станат поръчител за лоялна конкуренция.

Ако макар задържане на заплащането, търговецът не издаде фискален бон или издадената касова записка се окаже подправена, консуматори могат да подадат сигнал в Национална агенция за приходите на телефоните на Информационния център на приходната организация: 0700 18 700 и 02 9859 6801 (на цени, съгласно цената на съответния оператор) или да изпратят имейл на: [email protected].

Платежният документ дава опция на клиентите да защитят правата си, в случай че закупената стока се окаже дефектна или рискова, припомнят още от Национална агенция за приходите. Касовата записка е нужна и за подмяна или връщане на закупен продукт, ако потребителят разполага с такова право, произлизащо от закон или от авансово стихотворец от търговеца ангажимент.

„ Апелираме към клиентите да изискват своя платежен документ при възнаграждение на артикули или услуги. Ако все пак търговецът не им издаде касова записка, те имат законното право да задържат заплащането и да подадат сигнал в Национална агенция за приходите. Заедно можем да противодействаме на опитите за укриване на доходи и неспазване на закона, които вредят на обществото като цяло и в частност на честните търговци, тъй като неточните им сътрудници ги слагат в условия на нелоялна конкуренция “, сподели изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР