Сред водещите ни приоритети са запазването на икономическата и финансовата

...
Сред водещите ни приоритети са запазването на икономическата и финансовата
Коментари Харесай

Министър Николов: Стимулираме инвестиции във високотехнологични производства

Сред водещите ни цели са запазването на икономическата и финансовата непоклатимост в страната и продължение на дейностите по присъединение на България към Шенген, Еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Това сподели министърът на стопанската система и промишлеността доктор Петко Николов по време на Осмата годишна среща на Българския конгрес на бизнес водачите (БФБЛ) с посланици, която се организира под патронажа на Министерството на външните работи и в партньорство с представители на дипломатическия корпус у нас.

„ Ковид пандемията и военните спорове демонстрираха на Европа, че икономическата сигурност не е даденост, че би трябвало да бъдем обединени, с цел да можем да подсигуряваме устойчивото икономическо развиване на страните ", уточни той в изявлението си пред форума.

Министър Николов акцентира, че инфраструктурната съгласуваност, енергийният бранш, дигитализацията и ИТ секторът са основни за развиването на цяла Европа, а вложенията в инфраструктурата, в зелената съгласуваност и в индустриалните зони са основни за района. „ През последното десетилетие страната ни се развива с динамични темпове и съставлява значима част от цялостната бизнес екосистема в границите на Европейския съюз ", сподели икономическият министър. Той бе безапелационен, че развиването на стопанската система ни е тясно обвързано с главните хоризонтални цели на Европейския съюз за ускорена цифровизация и консолидиране на моделите на кръговата стопанска система. „ България праволинейно следва наклонност на цифровизация на бизнес процесите и показва прогрес в доста връзки ", добави министърът на стопанската система.

„ Политиката ни е ориентирана към стимулиране на вложенията във високотехнологични производства, пазарното внедряване на нововъведенията и въвеждане на нови технологии, както в индустриалните процеси, по този начин и в основаването на нови артикули и услуги, за създаване на конкурентоспособна, ресурсно-ефективна нисковъглеродна промишленост ", посочи още икономическият министър. Той увери, че се работи интензивно за основаване на удобна институционална среда за работа на бизнеса, в това число посредством основаване на индустриална екосистема от индустриални паркове в цялата страна, посредством създаване на поготвени индустриални терени и основаване на условия за развиване на научноизследователска и развойна активност.

Д-р Николов бе безапелационен, че каквито и цели да си слагаме в стопански или софтуерен аспект, няма по какъв начин да ги реализираме без да развиваме и човешкия капацитет. „ Развитието на фрагментите е дълготрайно решение и главните провокации пред бизнеса са свързани точно с това ", добави той.

Икономическият министър акцентира още, че изключително внимание се отделя както на районното измерение за отмерено развиване на всички райони на страната, по този начин и на секторното измерение за привличане на вложения в действия с висока добавена стойност. По думите му Европа разполага с всички предпоставки да стане един от водачите във високотехнологичните браншове, а България и секторите мехатроника, електроника и микроелектроника могат да имат значима роля в този развой.

Николов увери, че фирмите, без значение дали са български или задгранични, могат да разчитат на институционална поддръжка от страна на Министерството на стопанската система и промишлеността.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР