Войната на Русия в Украйна тласна цените на енергията и

...
Войната на Русия в Украйна тласна цените на енергията и
Коментари Харесай

Газ, инфлация и еврозона

Войната на Русия в Украйна тласна цените на силата и храните - които към този момент бяха във възходяща траектория заради мощно търсене, дефицит на работна ръка и спирания на веригата за доставки след Коронавирус - още по-високо, написа " Евронюз ".

Еврозоната не се отличава от другите с инфлацията, достигнала нов връх от 8,6% през юни.

Инфлацията, която мери скоростта на повишаване на цените на главните артикули и услуги, принуди централните банки да затегнат паричната си политика в опит да провалят всяко по-нататъшно нарастване.

Това накара Европейската централна банка да направи първото си нарастване на лихвените проценти от 11 години през юли и да алармира, че предстоят още нараствания през идващите месеци.

И въпреки всичко несигурността по отношение на това по какъв начин ще се развие войната в Украйна и въздействието, което ще продължи да има върху пазарите по света, накараха ЕЦБ, чийто главен мандат е да поддържа инфлацията допустимо най-близо до задачата си от 2%, да увеличи инфлационните си прогнози за годината до 6,8% и до 3,5% през 2023 година

Европейските цени на газа скочиха в сряда, защото Москва в допълнение ограничи потоците през газопровода " Северен поток " Русия-Германия, написа " Политико ".

Спот цените на газа в холандския хъб TTF, европейският бенчмарк, доближиха 228 евро за мегаватчас в 9:22 сутринта, повишавайки се за шести следващ ден. Това е в съпоставяне със затваряне във вторник от €199/MWh.

Преди година цената беше 22,97 евро/MWh.

Доставките по " Северен поток 1 " спаднаха до едвам 20 % от потенциала си в сряда, съгласно немските мрежи. Италианската Eni също сподели, че чака потоците да намалеят с към 7 милиона кубични метра (mcm), до 27 mcm.

Руският снабдител на газ " Газпром " в началото уведоми за спада в понеделник, базирайки се на забавеното връщане на газова турбина за компресорна станция.

Но комисарят по енергетиката на Европейски Съюз Кадри Симсон назова спада на потоците " политически стимулирана стъпка " на среща на енергийните министри на Европейски Съюз във вторник.

Том Марзек-Мансър, началник на газовите разбори в консултантската компания ICIS, сподели, че потоците са паднали до 32 милиона кубични метра дневно. " Ключовият въпрос в този момент е какъв брой дълго? Ще бъде ли преинсталирана канадската турбина през идващите дни? "

Украинското държавно управление упреква Русия, че употребява газовите потоци като политическо оръжие против Европейски Съюз в възмездие за поддръжката си за Киев.

" Тъй като на всички е ясно, че това е целеустремен съветски ценови гнет против европейците ", сподели украинският президент Володимир Зеленски във вторник. " Използвайки Газпром, Москва прави всичко допустимо, с цел да направи идната зима допустимо най-сурова за европейските страни. "

Свиването на доставките от сряда в допълнение подкопава така и така неприятната известност на " Газпром " като благонадежден снабдител на газ. Тя прекъсна или ограничи потоците към дузина страни от Европейски Съюз. Европейски Съюз се бори да понижи зависимостта си от съветския енергиен импорт, само че това лишава време, тъй че тази зима прави блока изключително уязвим за изненади, свързани с доставките от Кремъл.

Износът на съветски газ за Европейски Съюз е на към една трета от равнищата от предходната година, намалявайки устойчиво след нахлуването в Украйна на 24 февруари, съгласно проучване на мозъчния концерн Bruegel в Брюксел.

Министрите на енергетиката на Европейски Съюз се съгласиха във вторник за наложително систематизиране на газа в целия блок при положение на дефицит на доставки през зимата. Междувременно лимитираният експорт на газ от Русия затруднява страните от Европейски Съюз да запълнят своите газови складове преди отоплителния сезон; задачата на блока е те да бъдат запълнени на 80 % до 1 ноември.

Европейските мрежи от оператори на газови мрежи, ENTSO-G, разгласиха отчет в сряда, в който се споделя, че при положение на цялостно прекъсване на съветския газ, множеството европейски газови складове ще бъдат изчерпани през зимата и няма да могат да се изпълнят до обезпечени равнища през идващото лято без " незабавни " пазарни и политически дейности.

" От значително значение е всички европейски складове да продължат да инжектират газ колкото е допустимо повече през лятото на 2022 година, с цел да можем да бъдем във допустимо най-хубавата позиция за идните зими ", сподели генералният шеф на групата Пьотр Куш в изказване.

Въпреки съкращенията, Москва упорства, че към момента може да се разчита, че ще доставя газ за Европейски Съюз.

" Русия е виновен снабдител на газ и без значение какво споделя някой в ​​Европейската комисия, в европейските столици, в Съединените щати, Русия беше, е и ще продължи да бъде страната, която значително подсигурява енергийната сигурност на Европа ", разяснява по-рано представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Намаляването в сряда на доставките през " Северен поток 1 " прибавя спомагателни компликации към поредност от механически проблеми в оборудванията за полутечен природен газ (LNG) в международен мащаб, които изострят рецесията в доставките, защото страните се стремят да се запасят преди зимата.

Прекъсванията " стопират потенциал до 30 милиона тона годишно LNG през последните няколко седмици, или към 8% от световното произвеждане ", сподели Антоан Халф, основен анализатор във компанията за сателитно наблюдаване Kayrros в Париж.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР