БНБ не вижда непосредствен проблем от ускореното ипотечно кредитиране, но

...
БНБ не вижда непосредствен проблем от ускореното ипотечно кредитиране, но
Коментари Харесай

БНБ ще наблюдава по-зорко отпускането на кредити

БНБ не вижда непосреден проблем от ускореното ипотечно кредитиране, само че вижда евентуален риск. Заради това централната банка е решила да смени метода - от режим на статистическо наблюдаване да премине към режим на надзорно наблюдаване и отчетност от страна на банките по какъв начин правят оценка заемите според най-малък набор от индикатори.
Това изясни в изявление пред Българска телеграфна агенция шефът на централната банка Димитър Радев във връзка решението на управителния съвет от началото на седмицата да задължи комерсиалните банки да наблюдават най-малко шест индикатора при разпределяне и предоговаряне на заеми, обезпечени със жилищни парцели. 
Тези индикатори са свързани със спазване на съотношенията сред размера на заема и цената на обезпечението при разпределяне, а също сред размера на месечните заплащания по обслужването на заема и месечния приход на кредитополучателя, оптималният период по контракта за заем и други
На този стадий Българска народна банка не постанова съответни наложителни равнища на тези индикатори, само че такива могат да се дефинират, в случай че се наложи, изясни Радев.
Целта на подхванатите ограничения била да се формализира оценката на този риск и " да се приготви банковият бранш за съответна реакция, в случай че този риск стартира да се материализира ".
Според шефа на Българска народна банка комерсиалните банки работят съответно все още и по тази причина подхванатите от Българска народна банка ограничения в всеобщия случай няма съществено да обиден кредитополучателите. " Убеден съм, че реакцията на банките ще бъде такава и във връзка с решението на Българска народна банка, с което се слага контролен акцент върху ипотечното кредитиране ", уточни Радев. 
Решението на Българска народна банка от началото на седмицата провокира дискусия дали с него централната банка на процедура стяга разпоредбите за ипотечно кредитиране или не. Факт е, че известието за взетото решение, е много неразбираемо и поражда тълкувания. От обясненията на шефа на Българска народна банка пред Българска телеграфна агенция излиза наяве, че за момента единствената нова мярка е обвързвана с възстановяване на отчетността - въпросните 6 индикатори за кредитоспособността на клиентите, които банките би трябвало и в този момент да наблюдават, ще се регистрират на тримесечие, а надзорът от страна на Българска народна банка ще се ускори.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР