Високата концентрация от афроамериканци в източната част на Бъфало, която

...
Високата концентрация от афроамериканци в източната част на Бъфало, която
Коментари Харесай

Сегрегация и системен расизъм: каква е причината за клането в САЩ

Високата централизация от афроамериканци в източната част на Бъфало, която по думите на стрелеца от събота го е стимулирала за кръвопролитието там, е директен резултат от десетилетията сегрегация и систематичния расизъм, написа през днешния ден " Ню Йорк таймс ", като се базира на разбори на учени. Според проучване на Мичиганския университет, учредено на преброяването на популацията от 2010 година, зоната Бъфало-Ниагара фолс е шеста в страната по скалата за сегрегация, която регистрира дяловете на чернокожи и бели жители, съобщи Българска телеграфна агенция.

Експерти акцентират като съществена причина сегрегацията, защото напъните за икономическо възобновление на Бъфало са донесли малко неща в интерес на чернокожото население. Доклад на Университета в Бъфало от предходната година открива, че изискванията на живот на чернокожото население на града - опазване на здравето, жилища, приходи и обучение - са се подобрили в дребна степен, а на някои места дори са се влошили през последните 30 години, оповестява нюйоркският вестник.

Установено е също, че за сегрегацията е съдействала и скоростната автомагистрала " Кенсингтън ", прокарана през 50-те и 60-те години през места, окачествявани като " гръбнак " на зараждащата се междинна класа измежду афроамериканците. Магистралата е осигурила бърз достъп до центъра на Бъфало за жителите на " белите " покрайнини, само че с изгорелите газове от колите е влошила здравето на живеещите край нея. Освен това пътната артерия е отрязала за жителите на Ийст сайд (източната страна) достъпа до банки, универсални магазини и други основни обекти, сочи отчет на организацията " Партньорство за публично богатство ", оповестява " Ню Йорк таймс ".

Мотивите на обвинения в убийството на десетима души в супермаркета в Бъфало се коренят евентуално в тайна доктрина, извежда в заглавие " Вашингтон пост ". Според управляващите в града 18-годишният стрелец се е ръководел от документ на придвижване, проповядващо предимство на белите, в който са приказва за скрит план за изместването на бялото население от имигранти. Тази крайнодясна тайна доктрина, известна като " доктрина за огромното заменяне " през последните години въодушеви доста прояви на принуждение, в това число всеобщото ликвидиране през 2019 година в джамия в Крайстчърч, Нова Зеландия, където стрелецът предупреждаваше за иден " геноцид против белите ". Впоследствие той се призна за отговорен за убийството на 51 души, за опит за ликвидиране на 40 души и за осъществяването на терористичен акт, напомня вашингтонският вестник.

Британският " Индипендънт " разяснява, че въпросната доктрина проповядва лъжливото изказване, че Демократическата партия в Съединени американски щати се пробва да замести белите американци с латиноси и хора с различен цвят на кожата, с цел да реализира радикална смяна в настройката на гласоподавателите. Освен за касапницата в Крайстчърч през 2019 година, този " манифест " е съдействал за стрелбата с 33 убити по-късно същата година в търговски център в Ел Пасо, Тексас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР