Висок растеж, намаляване на дълга и увеличаване на инвестициите: икономиката

...
Висок растеж, намаляване на дълга и увеличаване на инвестициите: икономиката
Коментари Харесай

Инфлацията ще е ключов фактор на изборите в Гърция

Висок напредък, понижаване на дълга и увеличение на вложенията: стопанската система на Гърция се показа мощно през последните две години, изпреварвайки множеството европейски страни. Гърция към този момент не е " черната овца " на Европа, а по-скоро е сполучлив образец за промени и възобновяване.

Експерти споделят, че предстоят още по-добри дни.

 
Има основателни аргументи гръцката стопанска система да изпревари тази на еврозоната през идващите 3-5 години. Сред тях са огромният пакет от безплатни средства и заеми от Фонда за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз, положителната известност на страната, изключително в туризма, и солидната ликвидност на банковата система.
Тасос Анастасатос – основен икономист на Евробанк

Макар статистическите данни да са положителни, както постоянно се случва в стопанската система, обстановката на терен е напълно друга.

„ Гръцката стопанска система отбелязва мощен напредък през последните години, само че действителните заплати (след приспадането на инфлацията) не следват същата тендендия. Всъщност, в доста случаи заплатите са паднали - заради непрекъснатото повишение на цените. Тази обстановка се отразява и върху пазара на труда. Все повече работодатели споделят, че им е мъчно да наемат личен състав, защото служащите считат, че заплатите не са задоволително високи. Хиляди работни места остават незаети в сериозни браншове за гръцката стопанска система като хранителни услуги, туризъм и строителство “, предава Симела Тухтиду от Euronews.

В същото време гръцките консуматори са принудени да лимитират покупките на съществени артикули, с цел да се оправят с вълната от продължаващо повишение на цените.

 
Да бъдем почтени, намалихме покупките на някои артикули. Купуваме по-малко. Преди купувах по 4 кг плодове, в този момент закупувам един или два кг. Ограничаваме се единствено до храна, не купуваме нищо друго.
Евангелина – пенсионер

„ Продажбите ни понижиха доста, не знам за какво, само че хората не могат да си разрешат да купуват даже съществени артикули “, добавя търговецът Йоргос.

С наближаването на изборите, гръцките жители споделят, че инфлацията е главното им терзание и ще повлияе върху решението им за коя партия да гласоподават.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР